Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Bissell Development Team

De cinci ani, actuala Bissell Development Team continuă să producă şi să lanseze talente pe bandă rulantă. Taylor Phinney (BMC), Joe Dombrowski (Sky), Lawson Craddock (Giant-Shimano), Alex Dowsett (Movistar), Jesse Sergent (Trek Factory Racing), George Bennett (Cannondale), Nathan Brown (Garmin-Sharp) şi Jasper Stuyven (Trek Factory Racing) sunt doar câţiva dintre rutierii care au ajuns în World Tour după ce şi-au făcut ucenicia în Statele Unite, alături de Axel Merckx. Echipa condusă de fostul ciclist belgian a fost cunoscută la început ca Trek Livestrong, dar şi-a schimbat numele de mai multe ori pe parcursul sezoanelor, iar în 2013 a figurat în pluton ca Bontrager.

În toamna lui 2013, proiectul risca să se oprească, urmare a deciziei lui Trek de a se concentra doar pe gruparea de World Tour, însă Merckx a redresat situaţia atunci când puţini se mai aşteptau, semnând cu Bissell, care până atunci sponsorizase o echipă din liga a treia. Tot din eşalonul Continental va face parte şi Bissell Development Team, dar se va concentra pe tinerii rutieri, continuând tradiţia de până acum. Astfel, pentru 2014, au fost realizate câteva transferuri, iar lotul va fi compus din 14 ciclişti (opt americani şi şase din afara Statelor Unite). Cine sunt aceştia?

Nicolai Brøchner (20 de ani) – a început ciclismul la 11 ani şi nu a avut nevoie de mult pentru a ieşi în evidenţă, terminând câteva curse regionale în faţa unor ciclişti mult mai experimentaţi. 2012 l-a găsit pe danez la Designa Køkken, echipă care de multe ori a dat rutieri la actuala Tinkoff-Saxo, după care s-a mutat în Statele Unite. Cele mai bune rezultate alături de Bissell Pro Cycling au venit pe finalul anului trecut, în Turul Albertei, unde a terminat două etape în top zece. Brøchner nu este doar un sprinter, ci are şi calităţi ce îl recomandă pentru cursele pe pavate pe care le iubeşte atât de mult încă de mic.

Clément Chevrier (21 de ani) – 2013 a fost un an la finalul căruia ar fi trebuit să ajungă în World Tour, datorită rezultatelor impresionante, însă AG2R a decis că nu are nevoie de serviciile talentatului căţărător din Picardia, iar acesta a ajuns la Bissell, hotărât ca în toamnă să devină profesionist. Ocaziile nu vor lipsi, Turul Californiei, Turul Colorado, Tour des Pays des Savoie, Tour de l’Avenir, Liège-Bastogne-Liège şi Turul Lombardiei fiind în programul său. În plus, dacă va aduna clasări bune până în august, este foarte posibil ca apoi să semneze ca stagiar cu o echipă mare şi să participe deja în câteva curse de World Tour.

Geoffrey Curran (18 ani) – unul dintre cei mai promiţători tineri rutieri americani, Curran a avut un sezon 2013 foarte bun, care l-a adus imediat în atenţia lui Axel Merckx. Ciclistul de peste ocean a triumfat în Tour du Pays de Vaud (cursă câştigată în trecut de Ian Stannard, Moreno Moser sau Lasse Norman Hansen) şi a fost al doilea în Trofeo Karslberg, la doar 18 secunde în urma danezului Mads Pedersen. La cum au mers lucrurile în perioada petrecută la juniori, Geoffrey Curran are toate şansele să se transforme într-un valoros rutier de curse pe etape.

Greg Daniel (19 ani) – primul său rezultat notabil a venit în 2012, atunci când a câştigat titlul naţional la contratimp ca junior, cu un avans de un minut faţă de următorul clasat. Un an mai târziu, a venit o altă victorie importantă, în penultima etapă din Arden Challenge, acolo unde învinsul său a fost britanicul Simon Yates. Cursele de o săptămână par să i se potrivească de minune, în special datorită contratimpului, care promite să devină din ce în ce mai bun.

Alex Darville (19 ani) – un sprinter cu multe rezultate solide la juniori, americanul nu a repetat acele clasări şi în primul sezon petrecut la categoria sub 23 de ani, singurul rezultat notabil fiind un loc secund în etapa întâi din Flèche du Sud. În teorie, 2013 a fost un sezon ratat, dar numai la suprafaţă, deoarece experienţa acumulată de Darville în primul an alături de Bontrager se va vedea cu siguranţă în următoarele luni, când Axel Merckx se va baza pe el pentru a aduce rezultate în etapele de plat şi în cele uşor valonate.

Ryan Eastman (21 de ani) – aflat de trei sezoane alături de gruparea americană, Eastman nu a ieşit în evidenţă până acum, însă este obligat să o facă de această dată, în caz contrar riscând să nu facă rost de un contract de profesionist. Cum nu e un ciclist care excelează la un capitol anume, cea mai bună şansă a lui Eastman pare să vină ca urmare a unei evadări, aici fiind avantajat şi de rezistenţa mare la efort pe care o are.

Tao Geoghegan Hart (18 ani) – poate cel mai promiţător rutier britanic aflat la categoria sub 23 de ani, noul ciclist al lui Bissell trebuie urmărit în cursele pe etape şi în cele de o zi cu căţărări, deoarece a demonstrat în mai multe rânduri că viitorul său e strâns legat de acestea. Autor al unor evoluţii remarcabile în 2013 (victorii la general în Turul Istria şi în Giro della Lunigiana), Tao Geoghegan Hart a fost unul dintre favoriţi şi la Mondialele de la Florenţa, dar o problemă mecanică l-a împiedicat să lupte pentru o medalie. Are toate şansele să îşi ia revanşa la Ponferrada, în luna septembrie, dar înainte este aşteptat să iasă în evidenţă în cursele de tineret din Europa.

James Oram (20 de ani) – după un 2013 fără multe realizări, neo-zeelandezul a început anul determinat să arate de ce este capabil, relevant în acest sens fiind locul secund din New Zealand Cycle Classic, acolo unde a şi câştigat o etapă. Un rutier deloc rău pe căţărările mai scurte, Oram se bazează în principal pe contratimp (la care a lucrat mult în iarnă), iar cele două elemente combinate îi pot aduce câteva clasări importante în cursele din 2014, în special în cele desfăşurate în Statele Unite.

Logan Owen (18 ani) – la Campionatele Mondiale de la Florenţa, în cursa juniorilor, a ratat podiumul pentru puţin, încheind pe locul al patrulea. A fost al treilea rezultat notabil din sezonul trecut, după titlul naţional pe şosea şi poziţia secundă ocupată în Cursa Păcii, fără a pune la socoteală numeroasele victorii obţinute în ciclo-cross. Un ciclist foarte talentat, bun pe căţărări, la sprint, dar şi la contratimpurile scurte, Owen va avea destule oportunităţi de a se face remarcat în 2014.

Chris Putt (20 de ani) – nou-venit la Bissell, tânărul rutier american a participat în câteva curse anul trecut, cea mai importantă fiind Turul Gila. Totuşi, cel mai important rezultat a venit la Campionatele Naţionale, încheiate pe locul nouă, la aproximativ un minut şi jumătate în urma învingătorului, nimeni altul decât fratele său mai mare.

Tanner Putt (21 de ani) – în 2012 a concurat pentru BMC-Hincapie Sportswear Team şi a devenit vice-campion naţional de tineret, rezultat pe îmbunătăţit un an mai târziu, când a câştigat titlul, după un sprint la care l-a învins pe colegul său de la Bontrager, Nathan Brown. Cu toate acestea, rutierul originar din Utah nu este un sprinter pur, fiind capabil să treacă peste anumite ascensiuni, aspect pe care l-a arătat de mai multe ori sezonul anterior, în cursele de pe teren propriu. Dacă îşi va continua progresul în 2014, când va avea un program ce va include atât curse din Statele Unite, cât şi din Europa, americanul poate prinde un contract de profesionist pentru anul viitor.

Keegan Swirbul (18 ani) – în 2013, presa de peste ocean a început deja (prea devreme) să se gândească la el ca la un viitor câştigător de Tur al Franţei, după ce l-a învins pe Lance Armstrong într-o cursă de mountain bike desfăşurată în Aspen. Diferenţa dintre tânărul american şi mult mai celebrul compatriot a fost de peste patru minute, iar victoria i-a adus, pe lângă trofeu, şi o cină cu Armstrong, acasă la acesta. După ce şi-a dedicat primii ani unor sporturi ca schiul fond, schiul acrobatic şi mountain biking-ul (alături de echipa Orbea–Tuff Shed), Swirbul va concura în 2014 pe şosea şi mulţi sunt nerăbdători să afle ce va face în sezonul de debut.

Nathan Van Hooydonck (18 ani) – venit dintr-o familie cu tradiţie în ciclism (unchiul său, Eddy Van Hooydonck, e dublu câştigător al Turului Flandrei), belgianul pare făcut pentru clasicele pe pavate, având deja în palmares clasări pe podium în Paris-Roubaix şi Turul Flandrei la juniori. Un atu important pentru cursele de o zi îl reprezintă “motorul” puternic, care l-a ajutat pentru să termine pe locul şase cursa contratimpul de la Campionatele Mondialele din 2012, dar şi să câştige curse prestigioase pe etape, precum Keizer der Juniores. Chiar dacă 2014 va fi primul său sezon la sub 23 de ani, Van Hooydonck are toate şansele să îşi facă simţită prezenţa.

Ruben Zepuntke (21 de ani) – germanul şi-a început cariera pe velodrom, cu câteva rezultate bune în cursele din ţara natală, iar apoi a trecut pe şosea, unde a dovedit că este foarte versatil, obţinând clasări importante atât în cursele de o zi (Paris-Roubaix, Eschborn-Frankfurt City Loop, Campionatele Naţionale la contratimp), cât şi în cele pe etape (Cursa Păcii, Le Triptyque des Monts et Châteaux). Tocmai de aceea, este greu de spus în ce direcţie se va îndrepta în sezoanele care vor urma, însă rezultatele de până acum par să indice un ciclist cu potenţial pentru contratimp, dar şi pentru clasicele pe pavate.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: