Andžs Flaksis: “Vreau să devin profesionist anul viitor”
În ultimele sezoane, Andžs Flaksis a obţinut câteva rezultate impresionante în cursele sub 23 de ani: a câştigat de trei ori titlul de campion naţional la contratimp (2011, 2012, 2013), a fost medaliat cu argint la Campionatele Europene (2012) şi a terminat pe locul al treilea Turul Flandrei (2011). De asemenea, a concurat pentru două echipe americane importante – Chipotle-First Solar Development şi Bontrager – câştigând astfel experienţă pentru viitor în curse care au avut la start şi grupări de World Tour.
Un tânăr rutier talentat (doar 22 de ani), Andžs Flaksis şi-a făcut timp săptămâna aceasta pentru a-mi răspunde la câteva întrebări despre sezoanele petrecute la tineret, planurile pentru viitor şi obiectivele sale ca profesionist.
– Andžs, cum a fost sezonul acesta?
Foarte scurt, deoarece m-am accidentat în primăvară şi am început să concurez doar în luna iunie. Drept urmare, a fost greu să îi ajung din urmă pe ceilalţi şi să recuperez ce am ratat, dar până la finalul stagiunii am revenit la nivelul de anul trecut. Acesta este motivul pentru care mi-a lipsit un rezultat mare.
– Cât de mult te-a ajutat să concurezi pentru Bontrager, cu un manager ca Axel Merckx?
Bontrager este o echipă extraordinară pentru rutierii sub 23 de ani, cred că este cea mai bună echipă în care poţi să te afli. Axel e un manager excelent, care te susţine mereu. Echipa e profesionistă, bine organizată şi te ajută să te dezvolţi, în loc să te forţeze să participi în fiecare cursă din calendar, aşa cum fac alte echipe.
– Care este cea mai frumoasă amintire din perioada petrecută la tineret?
Faptul că am concurat pentru echipe americane, am călătorit acolo şi am întâlnit oameni extraordinari reprezintă amintiri frumoase. De asemenea, timpul petrecut alături de echipa naţională. Mi-au plăcut toţi aceşti ani, chiar dacă au fost dificili uneori.
– Ai avut câteva rezultate bune, în special în cursele de o zi. Crezi că ar putea deveni specialitatea ta în viitor?
Da, am câştigat două curse 1.2, am fost al treilea în Turul Flandrei şi al doilea la Campionatele Europene. Toate acestea sunt curse de o zi şi cu siguranţă vor deveni specialitatea mea în viitor. Iubesc cursele de o zi, sunt foarte dificile, palpitante şi imprevizibile.
– Care sunt punctele tale forte şi ce aspecte mai trebuie să îmbunătăţeşti?
Fără îndoială, punctul meu forte este anduranţa. Să îmbunătăţesc? Hmm, cred că trebuie să îmbunătăţesc fiecare aspect, deoarece ai nevoie de un bagaj complet în cursele de o zi: viteză, anduranţă, forţă şi sprint.
– Care este nivelul ciclismului în Letonia?
Ciclismul de şosea se află la un nivel scăzut în acest moment, dar cred că se va dezvolta în anii următori, deoarece am văzut că din ce în ce mai mulţi oameni au început să îl practice. De asemenea, se practică foarte mult mountain bike, este ceva uriaş şi avem o serie importantă de maratoane de mountain bike.
– Cum ai început ciclismul? Ai avut un rutier pe care l-ai admirat?
M-am apucat de ciclism la vârsta de 14 ani, iar la început am luat-o treptat-treptat. Mai întâi, am mers la mountain bike, după care tatăl meu m-a dus la câteva curse de şosea, mi-au plăcut şi am continuat acolo. Nu am avut un ciclist favorit pe atunci, pur şi simplu îmi plăcea să concurez. Acum, favoriţii mei sunt Jens Voigt şi Fabian Cancellara.
– Ştiu că încerci să treci la profesionişti. Care sunt perspectivele tale?
Da, ca fiecare ciclist tânăr, încerc să ajung în plutonul profesionist, însă e foarte dificil acum, deoarece multe echipe se desfiinţează, rutieri buni rămân fără contract şi este greu pentru tineri să avanseze. Nu am nicio ofertă în acest moment, dar sper să găsesc o echipă unde să îmi dezvolt calităţile şi să devin un ciclist mai bun.
– Care este cursa pe care îţi doreşti cel mai mult să o câştigi?
Cursa mea favorită este Paris Roubaix, vreau să concurez în World Tour şi să câştig trofeul în formă de piatra cubică! Acesta este visul meu. Iubesc enorm această cursă pentru dificultatea ei şi pentru cum te obligă să dai totul. Anul trecut am participat în versiunea pentru tineret şi am ştiut încă de atunci că vreau să concurez şi la profesionişti.