Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Lombardiei 2013

Image

A venit momentul pentru ultimul mare rendez-vous al sezonului, “Clasica Fruzelor Moarte”, cursa care pune punct sezonului în mod simbolic, tot aşa cum “sora” ei mai mică, Milano-San Remo, anunţă startul stagiunii. Încă de la apariţia sa, în 1905, Turul Lombardiei a reprezentat un obiectiv important pentru rutieri, iar anul acesta nu va consemna o excepţie, mai ales că lista de start este una dintre cele mai impresionante din ultimul deceniu, pe ea regăsindu-se câştigători de clasice, învingători din Marile Tururi şi campioni mondiali.

Traseul este identic cu cel din 2012, criticat în continuare de multă lume pentru distanţele lungi dintre căţărări, care duc la o încetinire a ritmului, permiţându-le cicliştilor întârziaţi să revină. Prima ascensiune aflată pe traseu e Valico di Valcava (9,6 kilometri, pantă medie 9%), care va fi urmată de Colle Brianza, urmând ca în a doua jumătate a cursei să îşi facă apariţia Colma di Sormano, cu al său teribil “zid” – Muro di Sormano (1,8 kilometri, pantă medie 15,8%). Anul trecut, pe Sormano s-a făcut o selecţie serioasă, iar şansele ca acest lucru să se întâmple şi acum sunt foarte mari, mai ales că şi condiţiile meteo se anunţă similare cu cele din 2012, când caravana a fost însoţită în permanenţă de o ploaie săcâietoare.

Penultima căţărare de pe traseu va fi legendara Madonna del Ghisallo, în vârful căreia se află cunoscuta capelă dedicată cicliştilor. După coborâre şi o scurtă porţiune de plat, rutierii vor aborda Villa Vergano (3,3 kilometri, pantă medie 7,4%). Ascensiunea din apropiere de Lecco a fost decisivă la precedentele două ediţii, Oliver Zaugg şi Joaquim Rodriguez construindu-şi prin atacurile date acolo un avantaj care le-a permis să sărbătorească la sosire un succes memorabil.

Favoriţii

La fel ca în 2012, Turul Lombardiei va fi prima cursă a proaspătului campion mondial. Anul trecut, el s-a numit Philippe Gilbert, belgianul fiind nevoit să abandoneze după căzătura suferită pe coborârea de pe Sormano, acolo unde a riscat pentru a reveni în pluton. Acum, tricoul curcubeu se va afla pe umerii lui Rui Costa, iar portughezul va încerca nu doar să onoreze această tunică, dar şi să îşi facă un frumos cadou de naştere, el împlinind 27 de ani cu doar o zi înainte de start. Ciclistul lusitan (care din 2014 va evolua pentru Lampre) va fi unul dintre cei trei căpitani ai lui Movistar, grupare ce se va mai baza pe Alejandro Valverde şi Nairo Quintana. Asta înseamnă că echipa spaniolă va avea mai multe variante la victorie, ceea ce va aduce tot atâtea bătăi de cap pentru adversari.

De departe, principalul candidat la primul loc este Joaquim Rodriguez, care va porni în cursă extrem de motivat: rutierul Katushei va dori să facă uitată dureroasa înfrângere de la Mondiale şi să bifeze o victorie care ar echivala cu câştigarea clasamentului World Tour pentru a treia oară în carieră, după 2010 şi 2012. “Purito” va fi susţinut de puternicul său coechipier, Dani Moreno, şi probabil va aştepta ultima căţărare, la fel ca la ediţia din 2012, pentru a muta decisiv. În afară de cei doi, un alt spaniol aşteptat să lupte măcar pentru un loc pe podium este Alberto Contador, care se va afla la ultima cursă a stagiunii.

Speranţele gazdelor stau în Vincenzo Nibali, un ciclist căruia îi lipseşte din palmares o mare cursă de o zi. Italianul în vârstă de 28 de ani se află într-o formă bună şi nu este deranjat de vremea nefavorabilă, însă rămâne de văzut în ce măsură va fi dispus să îşi asume riscuri pe coborâri, după căzătura suferită la Campionatele Mondiale desfăşurate la Florenţa. Dacă se va impune, Nibali îi va aduce Italiei primul succes după cinci ani în “Clasica Frunzelor Moarte”. Precedentul a fost obţinut de Damiano Cunego, care va fi unul dintre coliderii lui Lampre, echipă ce îi va mai aduce la start pe Michele Scarponi şi Diego Ulissi, doi oameni care pot face o figură frumoasă duminică.

Dublu învingător în Turul Lombardiei, Philippe Gilbert va fi un alt candidat, deşi de plan secund, prestaţia sa meritând urmărită şi pentru a vedea în ce măsură va conta pentru el (dar şi pentru adversari) faptul că nu mai are tricoul curcubeu. Tot din rândul cicliştilor de clasice vine şi Peter Sagan, pe care mulţi îl creditează cu şanse mari la un podium. Totuşi, având în vedere dificultatea traseului, dar şi dificultăţile înregistrate la Mondiale în momentul când căţărătorii au atacat, e greu de crezut că slovacul îşi va putea pune amprenta asupra cursei.

Alţi oameni de urmărit vor mai fi Daniel Martin, Domenico Pozzovivo, Carlos Betancur, Oliver Zaugg, Darwin Atapuma, Daniel Moreno, Oliver Zaugg, Greg Van Avermaet, Robert Gesink, Giovanni Visconti, Jan Bakelants şi Sergio Henao.

Date statistice

– Fausto Coppi a obţinut cele mai multe victorii în Turul Lombardiei, cinci.

– Marele rival al lui Coppi, Gino Bartali, are cele mai multe clasări pe podium, nouă.

– Cel mai tânăr învingător este Giovanni Gerbi, 20 de ani la succesul din 1905. La polul opus se află Gaetano Belloni, care avea 36 de ani la victoria din 1928.

– Italia conduce clasamentul pe naţiuni, cu 67 de succese. În afară de gazde, rutieri din doar alte zece ţări au câştigat măcar o dată clasica din Peninsulă.

– Ultimul ciclist care s-a impus în Turul Lombardiei îmbrăcat în tricoul curcubeu a fost Paolo Bettini, în 2006.

– Ediţia din 1985 a consemnat singurul finiş din istorie pe velodrom (celebrul Vigorelli, din Milano).

– Milano este oraşul care a figurat de cele mai multe ori ca punct de plecare sau de sosire.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: