Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

“Monumentul” lui Joaquim Rodriguez

Image

O înfrângere precum cea suferită de “Purito” la Campionatele Mondiale nu poate fi uitată niciodată, însă există “medicamente” care mai pot atenua durerea. Pentru Joaquim Rodriguez, un astfel de “medicament” a fost Turul Lombardiei, o cursă pe care în 2012 şi-a adjudecat-o la finalul unei sezon în care a câştigat tot atât de mult pe cât a pierdut. Dacă atunci a venit după dezamăgirea cauzată de pierderea Vueltei, de această dată, rutierul Katushei a încercat să îşi alunge din minte imaginile de la Florenţa, acolo unde a ratat tricoul curcubeu după ce a fost învins la sprint de Rui Costa.

Cursa de duminică a semănat mult cu cea din sezonul anterior, când Joaquim Rodriguez a devenit primul spaniol care s-a impus în “Clasica Frunzelor Moarte”: a plouat aproape în permanenţă, Vincenzo Nibali a căzut, iar “Purito” s-a folosit de Villa Vergano pentru a da atacul decisiv. Coincidenţele nu se opresc aici: Rodriguez a devenit noul lider al clasamentului World Tour, depăşindu-l pe britanicul Chris Froome, după ce anul trecut, când a triumfat în Lombardia, l-a devansat pe conaţionalul acestuia, Bradley Wiggins. Singurele deosebiri faţă de 2012 au fost ocupanţii celorlalte locuri de pe podium şi modalitatea aleasă de catalan pentru a-şi sărbători succesul, acesta renunţând acum la a-şi mai arunca bidonul.

Ibericul în vârstă de 34 de ani, unul dintre cei mai constanţi ciclişti ai plutonului, poate că nu va câştiga niciodată un Mare Tur sau tricoul curcubeu, dar va fi ţinut minte pentru totdeauna ca unul dintre cei mai spectaculoşi rutieri din istoria recentă a ciclismului, un om pentru care pantele de 15% nu au reprezentat niciodată un obstacol, ci o rampă de lansare pentru glorie, aşa cum a fost cazul şi într-o însorită zi din primăvara lui 2008, atunci când “Purito” le-a arătat fanilor italieni o parte din potenţialul său, câştigând etapa a treia din Tirreno-Adriatico, încheiată la Montelupone. De la acel moment, s-au adunat multe frustrări şi dezamăgiri, dar şi multe victorii impresionante, peste care se vor afla mereu cele din Turul Lombardiei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: