Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2013 – etapa a XX-a

Image

Alto de L’Angliru este membru al unei nobile familii europene, relativ recent apărută pe harta ciclismului, dar devenită imediat celebră. Are doi fraţi în Italia – Monte Zoncolan şi Mortirolo – care fac parte dintr-o cursă cu o mai mare tradiţie, însă asta nu îi stirbeşte din prestigiul pe care şi l-a câştigat în ultimul deceniu şi jumătate. Introdusă în Vuelta în 1999, căţărarea din Asturia a fost de atunci o scenă a spectacolului, dar mai ales a suferinţei, o componentă de nelipsit în lumea ciclismului. Având în vedere cum arată clasamentul general din Turul Spaniei, dar şi momentul la care apare Angliru, după trei săptămâni chinuitoare, scenariul din trecut este aşteptat să se repete şi acum.

Angliru are 12,5 kilometri lungime, pantă medie 10,2% şi pantă maximă 23,5%, caracteristici de care va încerca să profite Chris Horner, devenit în ultimele zile principalul favorit la victorie. În mod normal, veteranul american ar trebui să pună secunde bune între el şi Vincenzo Nibali, mai ales după ce italianul a arătat că nu poate răspunde accelerărilor repetate ale adversarului său. În afară de cei doi şi de Alejandro Valverde, al treilea clasat, un alt protagonist al penultimei etape ar mai trebui să fie Joaquim Rodriguez, care încă speră să termine pe podium.

O etapă a Turului Spaniei se va încheia pentru a şasea oară pe Angliru. Primul care a câştigat aici a fost Jose Maria Jimenez, în 1999, ibericul dedicându-i victoria lui Marco Pantani, care fusese descalificat din Giro ca urmare a nivelului ridicat al hematocritului avut la acea ediţie. Lui Jimenez i-au urmat pe lista învingătorilor Gilberto Simoni, Roberto Heras, Alberto Contador şi Juan Jose Cobo.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: