Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după a doua săptămână din Vuelta

Acesta este clasamentul general al Turului Spaniei după 16 etape, cu Vincenzo Nibali lider, avansul italianului fiind de 28 de secunde în faţa lui Chris Horner. Practic, este o inversare faţă de situaţia din urmă cu o săptămână, când americanul ocupa primul loc. Alejandro Valverde e cel mai bine plasat reprezentant al gazdelor, pe ultima treaptă a podiumului, întârzierea sa fiind de un minut şi 14 secunde.

Image

Până la finalul competiţiei au mai rămas doar cinci etape, iar trei dintre acestea vor avea sosiri la altitudine: Peña Cabarga, Alto del Naranco şi Alto de L’Angliru. Ce concluzii pot fi trase după ce s-a întâmplat în cele două săptămâni scurse de la startul cursei?

– Pentru al cincilea an la rând, săptămâna finală a Turului Spaniei începe cu primul şi al doilea clasat la general separaţi de mai puţin de un minut. În trei dintre precedentele patru ocazii, purtătorul tricoului roşu a ajuns la Madrid cu acesta, însă de fiecare dată a avut de tras serios pentru a-şi apăra poziţia. Având în vedere diferenţa mică de acum, spectacolul de nivel înalt mai mult ca sigur va fi prezent în toate etapele dure rămase până la sosire.

– De obicei, Vincenzo Nibali are o zi slabă într-un Mare Tur. Dacă acum aceasta a fost cea de pe Aramón Formigal, atunci italianul nu ar mai trebui să aibă dificultăţi şi să revină la forma arătată în primele 15 etape. În cazul în care problemele de luni au reprezentat doar un început, iar Nibali va deveni mai vulnerabil, adversarii săi vor simţi asta şi vor ataca de fiecare dată, cu speranţa că rutierul Astanei va ceda la un moment dat.

– La cum a mers până acum, Chris Horner poate fi sigur de o clasare pe podium, însă americanul nu vrea să se oprească aici şi este pregătit să dea totul pentru a obţine tricoul roşu. Cel mai bun ciclist din Vuelta pe munte (avansul pe care îl are Nibali se datorează rundelor de contratimp), Horner nu a avut nicio etapă slabă, a atacat aproape tot timpul, iar atunci când nu a făcut-o, şi-a supravegheat perfect adversarii şi nu le-a permis să câştige decât câteva secunde. Dacă va avea aceleaşi picioare şi în ultimele zile, este posibil ca pe 15 septembrie să intre în istorie drept cel mai vârstnic câştigător al unui Mare Tur.

– Aflat pe trei la general, Alejandro Valverde încă nu a depus armele, dar nici nu a a arătat că este la nivelul necesar pentru a le pune probleme serioase primilor doi clasaţi. Totuşi, asta nu l-a descurajat pe ibericul în vârstă de 33 de ani, care speră că se poate impune din nou în Vuelta. Cum are cea mai puternică echipă din cursă, săptămâna a treia ar putea aduce mai multe jocuri tactice din partea lui Movistar şi Valverde, mai ales atunci când Nibali şi Horner se vor aştepta mai puţin.

– Joaquim Rodriguez a urcat un loc faţă de acum o săptămână, dar podiumul e încă un obiectiv greu de atins pentru ciclistul Katushei. Tocmai de aceea, este logic ca spaniolul să se concentreze de acum înainte pe o victorie de etapă, Peña Cabarga şi Alto de L’Angliru fiind cele mai bune şanse ale sale. Dacă va merge foarte bine acolo, nu e deloc exclus ca “Purito” să intre din nou în calculele pentru un loc între primii trei, însă pentru asta va avea nevoie şi de o evoluţie slabă a compatriotului său, Alejandro Valverde.

– Euskaltel a continuat să dezamăgească, singura consolare pentru gruparea bască fiind locul întâi pe care îl ocupă în ierarhia pe echipe. Cel mai probabil, acest clasament va deveni un obiectiv pentru Euskaltel până la terminarea cursei, fără ca asta să însemne că rutierii săi nu vor mai încerca să obţină o victorie. Mai mult ca sigur, noua echipă a lui Fernando Alonso va merge la două capete: îi va trimite pe unii ciclişti în faţă în etapele cu sosire în căţărare şi îi va păstra pe alţii pentru atacurile care se vor da pe final.

– Franţa şi-a găsit un nou rutier în care să îşi pună speranţele: Warren Barguil. Venit în cursă fără mari obiective, învingătorul din Tour de l’Avenir 2012 a surprins pe toată lumea cu evoluţia sa şi a devenit primul ciclist francez de la Laurent Jalabert, în 1997, care câştigă două etape în Turul Spaniei. La doar de 21 de ani, Barguil este una dintre surprizele plăcute ale Vueltei, alături de Chris Horner şi Leopold König.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: