Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2013 – etapa a XVl-a

Image

Poate reuşi din nou o evadare în Turul Spaniei? Aceasta este doar una dintre întrebările care pot fi puse înaintea rundei de luni. Celelalte îi vizează pe oamenii de clasament general, dar şi pe cei interesaţi de tricoul alb cu buline albastre, acolo unde nu există un favorit cert. Traseul etapei a XVl-a va reprezenta o nouă ocazie pentru ambele categorii, într-o zi în care organizatorii îi vor aduce un omagiu lui Fernando Escartin, unul dintre cei mai buni căţărători din istoria Spaniei, care a terminat de două ori pe podium cursa desfăşurată pe teren propriu.

Trei ascensiuni vor avea de urcat cicliştii, fără ca vreuna dintre acestea să impresioneze prin lungime sau pantă. Ultima va fi Aramón Formigal, care chiar dacă apare la final, este greu de crezut că poate duce la diferenţe mari. Căţărarea e cu adevărat dificilă doar în ultimii trei kilometri, acolo unde sunt aşteptate atacuri. Cum Chris Horner speră în continuare la tricoul roşu, americanul va fi unul dintre protagonişi, la fel ca Alejandro Valverde şi Joaquim Rodriguez, care au spus că vor un succes de etapă. Deşi este departe de podium, Nicholas Roche nu a depus încă armele şi nu m-ar mira deloc ca irlandezul să atace din nou devreme, într-o încercare de a-şi lua prin surprindere adversarii.

Nu va fi prima sosire din istorie pe Aramón Formigal, căţărare considerată de mulţi “locul de naştere” al marelui ciclist spaniol Jose Manuel Fuentes. Cel mai bun căţărător din Giro 1971, Fuentes s-a prezentat la startul Turului Spaniei de un mai târziu cu pretenţii la victorie, dar lucrurile nu au mers aşa cum şi-a dorit timp de aproape două săptămâni. Totul s-a schimbat pe Formigal, acolo unde rutierul echipei Kas-Kaskol a câştigat etapa şi a trecut la conducerea cursei, rămânând pe prima poziţie până la finalul de la San Sebastian. Pe lângă victoria obţinută de Fuentes, Formigal mai are o însemnătate în istoria ciclismului spaniol: tot în 1972, acolo a fost consemnată prima sosire la altitudine din Vuelta.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: