Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2013 – etapa a XlV-a

Image

Principatul Andorra, o locaţie de tradiţie pentru Turul Spaniei, revine pe traseu şi la această ediţie, cu un finiş care a figurat şi în 2012 – Collada de la Gallina – deosebirea fiind că acum va veni la capătul unei etape mult mai dificile decât cea de anul trecut. Din cei 155,7 de kilometri ai rundei, aproape o treime vor fi în căţărare, ceea ce înseamnă că runda va reprezenta o miză nu doar pentru oamenii de clasament general, dar şi pentru cei interesaţi de tricoul alb cu buline albastre.

Dacă se repetă scenariul văzut zilele trecute, primele trei ascensiuni ale rundei – Port de Envalira (Cima Alberto Fernandez în 2013), Coll de Ordino şi Alto de la Comella – vor fărâmiţa serios plutonul şi vor avea grijă ca la startul ultimului obstacol să ajungă un grup format din cel mult 25-30 de ciclişti. Collada de la Gallina va fi unul dintre cele mai dure finişuri în căţărare de la această ediţie, deoarece panta medie pe cei 7,2 kilometri este 8%, iar în unele porţiuni atinge chiar şi 15%.

Dacă un rutier e obligat să atace acolo, acela este Joaquim Rodriguez, a cărui întârziere raportată la etapele rămase până la încheierea cursei începe să devină îngrijorătoare. Catalanul, care cunoaşte foarte bine ascensiunile de sâmbătă, va trebui să iasă în faţă pentru a recupera timp şi a reveni astfel cu şanse reale în lupta pentru tricoul roşu purtat de Vincenzo Nibali. Cum e lider, tot ce are de făcut italianul este să se apere, însă rămâne de văzut dacă va putea răspunde mereu la atacurile care sunt de aşteptat să vină din partea lui “Purito”, Alejandro Valverde şi Chris Horner.

Anul trecut, Alberto Contador a fost foarte aproape să se impună pe Collada de la Gallina, dar a fost prins şi devansat chiar înainte de sosire de Valverde şi Rodriguez. Atunci, caravana a avut parte de vreme frumoasă, însă acum se anunţă furtună şi temperaturi scăzute, condiţii care ar putea avea un impact important asupra unor rutieri.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: