Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după prima săptămână din Vuelta

Acesta este clasamentul general al Turului Spaniei după zece etape, cu Chris Horner lider surprinzător, americanul având un avans de 43 de secunde în faţa lui Vincenzo Nibali, ocupantul locului doi. Cel mai bine plasat reprezentant al gazdelor e Alejandro Valverde, pe poziţia a patra, la ceva mai mult de un minut în urma lui Horner.

Image

Până acum, au trecut doar cinci dintre cele 11 finişuri în căţărare, greul urmând să vină în a doua jumătate a cursei, când este programat şi un contratimp individual. Ce concluzii pot fi trase după ceea ce s-a întâmplat în primele zece zile?

– Fără îndoială, Chris Horner este marea surpriză a acestei ediţii, evoluţia sa întrecând şi cele mai optimiste aşteptări şi pronosticuri ale fanilor. La 41 de ani şi 314 zile, americanul nu doar că i-a asigurat lui RadioShack-Leopard un Tur al Spaniei minunat, dar a şi avut grijă să îşi facă o reclamă excelentă pentru a primi un contract pe viitor. Un om al recordurilor în această cursă, Horner nu a avut nicio zi slabă până acum şi începe să facă din ce în ce mai mult figură de favorit la tricoul roşu, lucru de care sunt conştienţi şi adversarii lui. La fel de impresionante ca rezultatele sale sunt şi cifrele de pe Alto de Hazallanas: conform lui Antoine Vayer, pe ultimii 7,4 kilometri ai căţărării (cu o pantă medie de 9,5%), Chris Horner a avut 6,3 w/kg, numere înregistrate şi de Chris Froome, în Turul Franţei.

– În afară de Horner, un alt veteran al plutonului a impresionat: este vorba despre Ivan Basso, venit aici după un Tur al Burgosului foarte bun, în care a demonstrat că are în continuare un viitor în cursele majore. În multe momente, rutierul peninsular a arătat o dispoziţie excelentă de cursă, similară cu cea din perioada petrecută la CSC, când făcea spectacol în munţii din Giro şi Le Tour. Clasat pe şapte la general, peninsularul cu siguranţă va mai urca în clasament, poate chiar până pe podium, mai ales că săptămâna finală este pe gustul său.

– Alejandro Valverde şi Joaquim Rodriguez nu sunt în cea mai bună formă, dar momentan nu e niciun motiv de panică, deoarece Vuelta încă este lungă şi au timp să ajungă la nivelul dorit. Cei doi nu au atacat în etapele cu sosiri în urcare, preferând să se bazeze pe munca depusă de oponenţi pentru a rămâne în joc. În mod normal, a doua jumătate a competiţiei va consemna o revenire a spaniolilor, cu un plus pentru “Purito”, care nu ar fi exclus să facă o ultimă săptămână similară cu cea din Turul Franţei.

– Mulţi credeau că Vincenzo Nibali şi-a greşit pregătirea pentru Turul Spaniei, însă “Rechinul” le-a demonstrat că s-au înşelat. Unul dintre cei mai activi ciclişti în primele zece etape, liderul Astanei este capabil să realizeze “dubla” Il Giro-Vuelta, iar următoarele zile cu sosiri la altitudine cu siguranţă vor aduce noi atacuri ale sale. În plus, e foarte posibil ca la un moment dat să apară şi o alianţă cu Ivan Basso, fostul său coleg de la Liquigas, despre care se vorbeşte că în 2014 va trece la Astana.

– Dezamăgirea cea mai mare a venit din tabăra lui Sky, echipă care a pornit la drum cu doi ciclişti pentru ierarhia generală, dar a ajuns să nu îl aibă pe niciunul dintre aceştia în top zece, întârzierile lor fiind de la cinci minute în sus. Un talent uriaş, văzut de mulţi drept un viitor câştigător de Mari Tururi, Sergio Henao nu s-a ridicat deloc la nivelul aşteptărilor, la fel ca Rigoberto Uran, al doilea clasat în Giro. În acest moment, cel mai realist obiectiv pentru sud-americani rămâne un succes de etapă.

– Încă de la startul Vueltei a fost clar că nu există un mare favorit la puţinele sprinturi, însă nimeni nu credea că doar una dintre cele trei etape de plat se va încheia cu victoria unui sprinter (Michael Matthews, la Lago de Sanabria). Fără o echipă solidă care să controleze cursa în astfel de runde, evadaţii şi cei care au decis să atace pe final au avut şanse mari de reuşită, iar trendul impus până acum s-ar putea repeta şi în restul etapelor, poate cu excepţia Madridului.

– Pe zi ce trece, Fabian Cancellara arată că  trebuie luat în seamă în cursa pe şosea de la Mondiale, în ciuda celor 52 de kilometri de căţărare. Poate cel mai important “locotenent” al lui Chris Horner, elveţianul face o repetiţie excelentă pentru Florenţa, unde va încerca să obţină unul dintre puţinele trofee pe care nu le are în palmares. Până atunci, este posibil ca rutierul lui RadioShack-Leopard să mai încerce să câştige o etapă, după ce în două rânduri a fost foarte aproape.

– Trei echipe Pro Continentale au primit invitaţii pentru Vuelta: NetApp-Endura, Cofidis şi Caja Rural. Toate au trimis oameni în evadare, dar singura care şi-a onorat cu adevărat wild card-ul a fost NetApp-Endura, datorită cehului Leopold König, care s-a impus la Alto de Peñas Blancas. Asta înseamnă că ultimele zece etape în linie vor aduce o goană nebună a lui Cofidis şi Caja Rural pentru o victorie ce le-ar salva sezonul.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: