Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2013 – etapa a lV-a

Image

Marţi, cicliştii vor ajunge “la capătul lumii”, numele localităţii de sosire, Fisterra, venind din expresia latină “finis terrae”, dată de romanii care au crezut că acesta era cel mai vestic punct al imperiului lor. Importanţa localităţii nu ţine doar de faptul că aici se încheie oficial pelerinajul El Camino, dar şi de numeroasele legende înrădăcinate în conştiinţa colectivă, precum prezenţa lui Ara Solis, un altar ridicat de fenicieni (după alţii, de celţi) pentru a venera soarele, dar şi a stâncii Pedra de Abalar, despre care se spune că a adus-o pe Fecioara Maria în Galicia, la Sfântul Iacov.

În ceea ce priveşte profilul etapei, şi acesta se anunţă foarte spectaculos, iar asta nu doar datorită ultimei ascensiuni. Valonată încă de la start, runda dintre Lalin şi Fisterra va avea un obstacol serios undeva cu mai puţin de 40 de kilometri înainte de sosire, când Mirador de Ezaro îşi va face apariţia. Ascensiunea pe care s-a impus Joaquim Rodriguez la ediţia precedentă are doar 1,8 kilometri, însă panta medie este 13,1, iar cea maximă ajunge la 30%. Dacă una dintre echipele favoriţilor va începe căţărarea la o viteză foarte ridicată, plutonul poate fi spulberat acolo.

Finalul etapei e în urcare, pe o ascensiune nerepertoriată în lungime de doi kilometri, cu pantă medie 3,5%, ideală pentru puncheurii care caută o victorie în Vuelta. Având în vedere caracteristicile sosirii, Michael Matthews va fi unul dintre principalii favoriţi, la fel fel ca Gianni Meersman, Diego Ulissi, Fabian Cancellara (în cazul în care elveţianul va simţi că are picioare pentru un atac), Grega Bole sau Edvald Boasson Hagen (deşi nu trebuie uitat că rutierul lui Sky a revenit de curând după o fractură de omoplat). Surpriza ar putea fi oferită de Daniele Ratto, Geoffrey Soupe, Reinardt Janse Van Resnburg, sud-africanul autor a 17 victorii în 2012, sau Anthony Roux, recent învingător în etapa a patra din Turul Burgosului.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: