Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Sean De Bie: “2013 a fost unul dintre cele mai bune sezoane ale mele”

Aflat acum în Tour de l’Avenir, una dintre cele mai importante curse de tineret, Sean De Bie şi-a făcut timp înainte de a pleca în Franţa să-mi acorde un interviu pentru care trebuie să îi mulţumesc şi lui Tim Vanderjeugd, ofiţerul de presă al lui Leopard-Trek. Unul dintre cei mai buni ciclişti sub 23 de ani, talentatul belgian a semnat recent un contract pe două sezoane cu Lotto-Belisol, ceea ce înseamnă că de anul viitor îl vom vedea în plutonul profesionist. Ce obiective va avea şi care sunt gândurile sale după această stagiune? Aflaţi totul citind interviul de mai jos.

– Sean, ce a însemnat pentru tine să devii campion european anul acesta?

Am fost foarte fericit, deoarece ştiam că pot câştiga curse la acest nivel, iar în trecut am fost mereu aproape de o victorie, dar niciodată nu am terminat pe cea mai înaltă treaptă. Să mă impun într-o cursă precum Campionatele Europene mă face foarte încrezător pentru viitor şi îmi oferă motivaţia pentru a munci din greu în continuare.

– Te-ai gândit înainte de start la posibilitatea de a câştiga acolo?

Mă aflam deja de două săptămâni în Cehia, mai întâi pentru Turul Cehiei, iar apoi pentru Campionatele Europene, iar în acea perioadă am simţit că nivelul meu creşte şi pot obţine un rezultat de top la Europene. Totul a mers aşa cum am planificat încă dinainte să înceapă sezonul. În săptămâna premergătoare competiţiei m-am simţit foarte bine şi am avut multă încredere, deoarece m-am antrenat timp de şapte zile pe acel circuit şi nu mai prezenta surprize pentru mine.

– Vii dintr-o familie cu o tradiţie puternică în ciclism. Ce sfat ai primit de la tatăl tău când te-ai apucat de acest sport?

Nu prea am primit sfaturi, tatăl meu m-a lăsat să învăţ cât mai multe lucruri de unul singur. El ştie ce înseamnă să creşti în ciclism şi întotdeauna discutăm despre drumul pe care trebuie să îl urmez, care este cel mai potrivit pentru mine, astfel încât să fiu un bun rutier profesionist.

– Cum a fost sezonul 2013 alături de Leopard-Trek?

Până acum, a fost cel mai bun dintre sezoanele avute. Îmi place mult atmosfera de grup şi este foarte interesant să ai băieţi care vin din ţări diferite, cu obiceiuri diferite. De la start şi până acum nu am regretat deloc că am decis să mai rămân un an la tineret.

– Ce îmbunătăţiri ai făcut de la începutul stagiunii?

Am făcut multe progrese la nivel fizic, iar acum mă simt mai puternic. Acesta e rezultatul muncii depuse în iarnă. În trecut am avut multe probleme în a încheia cursele pe etape, care sunt un punct slab, însă de anul acesta totul e mult mai bine. Înainte de acest sezon nu am avut un antrenor sau un program de antrenament, dar acum am şi simt că am făcut îmbunătăţiri majore. Şi din punct de vedere mental am făcut un pas important, pot rămâne mai mult timp concentrat pe atingerea unui obiectiv şi nu îmi lipseşte motivaţia pentru antrenamente.

– Ai regrete când vine vorba despre cursele din acest sezon?

Am terminat toate cursele pe etape, cu o singură excepţie, când am căzut. Am câştigat titlul european, care a fost un mare obiectiv şi am încheiat în top cinci Turul Flandrei şi La Côte Picarde, alte ţinte importante. Până acum mi-am atins toate obiectivele şi nu am niciun regret!

– Cum te simţi la gândul că anul viitor vei concura în World Tour? Ce obiective vei avea?

Este o mare uşurare şi simt că am făcut bine atunci când am decis să termin la categoria sub 23 de ani înainte de a face marele pas. Voi începe din nou de la zero, dar la un nivel mai ridicat. Clasicele de primăvară vor fi un obiectiv. Poate nu în World Tour, dar în cursele mai mici, de 1.1, sper să fiu prezent pe final.

– Pe termen lung, ce curse visezi să câştigi?

Sper să devin un bun ciclist profesionist, visul meu fiind să mă impun în Milano-San Remo, Turul Flandrei şi Amstel Gold Race.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: