Actorii din Vuelta 2013
Peste doar câteva zile, va porni la drum ultima cursă de trei săptămâni a sezonului, Turul Spaniei. Ajunsă la ediţia cu numărul 68, competiţia din Peninsula Iberică promite din nou un spectacol pe cinste din nou, la care vor contribui nu doar rutierii prezenţi la start, ci şi traseul extrem de atractiv, ce numără 11 sosiri în căţărare. Va fi un Mare Tur care va avea de toate: “artificii”, tensiune, lupte intense, dar şi emoţii, deoarece Euskaltel, una dintre cele mai iubite echipe din pluton, va dispărea la finalul anului, după aproape două decenii.
Pentru unii rutieri, Vuelta va reprezenta o oportunitate de a-şi trece în palmares o cursă majoră; pentru alţii, ocazia de a-şi salva sezonul sau de a-şi face un nume în plutonul profesionist. În fine, unii ciclişti vor merge la două capete, un rezultat bun aici, dar şi o pregătire pentru Campionatele Mondiale de la Florenţa, care anul acesta propun un traseu foarte dificil, rezervat în special căţărătorilor. Una peste alta, chiar dacă Alberto Contador (campionul din 2012) şi Chris Froome (învingătorul din Turul Franţei) vor lipsi, ceilalţi rutieri vor face cu siguranţă uitate absenţele acestora.
Favoriţii la tricoul roşu
Ivan Basso (35 de ani, 0 victorii în 2013) – Italianul este unul dintre veteranii plutonului, dar ar putea surprinde în Vuelta, dacă va merge la fel cum a făcut-o în Turul Burgosului, acolo unde a terminat pe locul al treilea în etapa-regină, câştigată de Nairo Quintana. Aflat la doar a doua prezenţă în Turul Spaniei, după cea din 2009, când a fost al patrulea, rutierul echipei Cannondale va fi dezavantajat de finişurile explozive, însă va avea suficiente ascensiuni lungi, de uzură, pe care va putea recupera şi chiar câştiga timp. Tocmai de aceea, nu este deloc exclus ca Basso să ajungă la Madrid pe podium.
Carlos Betancur (23 de ani, 0 victorii în 2013) – Chiar dacă nu a bifat niciun succes în acest sezon, columbianul a avut parte de o primăvară foarte bună, care i-a adus un loc cinci şi tricoul de cel mai bun tânăr în Turul Italiei. Forma sa pentru Vuelta reprezintă pentru mulţi o enigmă, deoarece nu a mai concurat într-o cursă de la finalul lunii mai, preferând să se antreneze în ţara natală, program pe care l-a adoptat şi Nairo Quintana, înainte de Le Tour. Dacă şi-a calculat bine paşii, Betancur va trebui luat în calcule pentru o victorie de etapă şi o nouă clasare bună la general. Un răspuns concret privind nivelul său va veni undeva la finalul primei săptămâni.
Euskaltel – poate că gruparea bască nu propune un candidat adevărat la câştigarea Turului Spaniei, însă cu siguranţă va fi una dintre protagoniste, dorind să ofere un spectacol memorabil şi să înregistreze rezultate pe măsură la ultima prezenţă într-un Mare Tur. Cu Samuel Sanchez, Igor Anton, Mikel Nieve şi Mikel Landa în distribuţie, Euskaltel va vâna tot timpul victorii de etapă, iar acestea, în funcţie de cum va decurge cursa, îi pot aduce pe cicliştii săi în situaţia de a lupta pentru tricoul roşu sau pentru cel care îl recompensează pe cel mai bun căţărător.
Sergio Henao (25 de ani, 2 victorii în 2013) – Născut în 1987, an în care Lucho Herrera i-a adus Columbiei primul şi singurul triumf într-un Mare Tur (chiar în Vuelta), Henao pare că a atins maturitatea necesară pentru a conduce o echipă într-o cursă de trei săptămâni şi a lupta pentru câştigarea acesteia. Locul 14 la ediţia anterioară, sud-americanul se va bucura de o formaţie puternică pusă la dispoziţie de Sky, însă un cuvânt important îl va avea şi experienţa, capitol la care este depăşit de aproape toţi adversarii. Absent din Turul Burgosului, Henao s-a antrenat la altitudine în ultimele săptămâni, iar alegerea luată s-ar putea dovedi foarte bună, în condiţiile unui Tur al Spaniei extrem de muntos şi solicitant.
Vincenzo Nibali (28 de ani, şase victorii în 2013) – Învingătorul din Il Giro a anunţat că a venit în Vuelta la o capacitate de 75%, obiectivul său fiind să ajungă la 100% în ultima parte a competiţiei. Chiar dacă senzaţia e că se află puţin în urmă cu pregătirea, ceea ce poate duce la un start mai slab, “Rechinul” nu trebuie scos din discuţie, mai ales dacă va atinge forma maximă odată cu apariţia căţărărilor dure. În Turul Burgosului, unde s-a pregătit pentru Vuelta, a fost foarte activ şi a terminat pe locul al treilea. Ultima dată când s-a întâmplat asta, în 2010, a câştigat Turul Spaniei.
Joaquim Rodriguez (34 de ani, 2 victorii în 2013) – Deşi a ratat victoria în Liège–Bastogne–Liège, catalanul poate fi mulţumit de cum au decurs lucrurile până acum în acest sezon, deoarece şi-a îndeplinit un alt obiectiv, podiumul în Turul Franţei. La o lună de la acel rezultat, el revine în curse direct în Vuelta, cursă pe care anul trecut a pierdut-o în ultimele etape, deşi a fost cel mai puternic rutier. La această ediţie, toate elementele par să fie în avantajul lui “Purito”: va avea o echipă bună, la finalul etapelor vor fi secunde de bonificaţie, sunt destule finişuri explozive pe care le poate lua timp serios adversarilor şi contratimpul nu va juca un rol important în stabilirea învingătorului. Tot ce trebuie să arate Rodriguez este că a învăţat din eşecul anterior şi că nu mai poate fi surclasat de oponenţii săi din punct de vedere tactic.
Rigoberto Uran (26 de ani, o victorie în 2013) – Chiar dacă a anunţat că pleacă de la Sky la finalul sezonului, echipa britanică a decis să îl trimită pe columbian în Turul Spaniei pentru a-l ajuta pe Sergio Henao, dar şi pentru a concura acolo ca variantă de rezervă, în cazul în care compatriotul său clachează. Al doilea în Giro, unde a câştigat şi o etapă încheiată la altitudine, Uran are şanse să termine şi aici pe podium, însă rezultatul său va fi condiţionat de evoluţia lui Henao.
Alejandro Valverde (33 de ani, 4 victorii în 2013) – Singurul fost câştigător prezent la start, Valverde vrea să îşi ia revanşa după un Tur al Franţei în care doar ghinionul l-a împiedicat să lupte pentru podium. Chiar dacă Nairo Quintana nu va fi aici, ibericul se poate baza pe “locotenenţi” redutabili, ca Eros Capecchi, Jose Herrada, Beñat Intxausti şi Sylwester Szmyd, capabili să îl protejeze în permanenţă. Singura sa problemă apare pe ascensiunile scurte şi intense, unde se află sub Joaquim Rodriguez şi columbieni, ceea ce înseamnă că Valverde, mai mult ca sigur, va încerca să îi surprindă pe aceştia atunci când nu se aşteaptă, aşa cum a făcut-o Alberto Contador, în 2012.
Actorii secundari
Rutierii prezentaţi mai sus vor lupta pentru podium, însă clasamentul general nu se termină acolo, mulţi ciclişti fiind determinaţi să obţină o clasare în top zece. Unul dintre aceştia este Daniel Martin, irlandezul urmând să fie liderul lui Garmin-Sharp. Bauke Mollema şi Laurens ten Dam vor fi speranţele lui Belkin, în timp ce Thibaut Pinot speră să facă uitat abandonul din Turul Franţei într-o Vuelta care i se potriveşte de minune. Michele Scarponi o va conduce pe Lampre şi speră ca prin evoluţia din aceste trei săptămâni să îşi asigure un contract solid pentru sezoanele viitoare, la fel ca americanul Chris Horner, câştigătorul etapei-regine din Turul Utah.
Deşi îl va susţine pe Carlos Betancur, Domenico Pozzovivo poate lupta pentru un succes la altitudine, la fel ca Thomas De Gendt şi Leopold König, doi ciclişti în care se pun speranţe mari. Roman Kreuziger va fi liderul lui Saxo-Tinkoff pe hârtie, urmând să îl sprijine pe Rafal Makja, polonezul ce va veni aici după ce a impresionat în Giro, în vreme ce Caja Rural promite la rândul ei să se facă remarcată cât mai des, prin Ametx Txurruka, André Cardoso, David Arroyo şi Francesco Lasca.
Organizatorii au fost zgârciţi cu sprinterii, oferindu-le doar câteva oportunităţi, ceea ce a dus la absenţa marilor nume din pluton. Pe de o parte, o pierdere, pe de alta, o luptă extrem de deschisă între ciclişti ca Nikias Arndt, Reinardt Janse Van Rensburg, Ramon Sinkeldam, Barry Markus, Theo Bos, Geoffrey Soupe, Tyler Farrar, Maximiliano Richeze, Andrew Fenn sau Michael Matthews.
Gianni Meersman, Philippe Gilbert, Simon Gerrans, Edvald Boasson Hagen, Luis Leon Sanchez sau Luca Paolini promit să anime etapele valonate, cu un traseu pentru puncheuri. Pentru singurul contratimp individual din cursă, Fabian Cancellara şi Tony Martin vor fi marii favoriţii, aceştia fiind şi doi dintre pretendenţii la tricoul curcubeu de la Florenţa. Cu o asemenea distribuţie, dar şi cu un traseu ofertant şi spectaculos, Vuelta are toate şansele să fie încă o dată cel mai bun Mare Tur al sezonului.