Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2013 – etapa a XX-a

Image

Penultima zi a Turului Franţei se anunţă foarte palpitantă, lupte urmând să se dea pe mai multe planuri: victoria de etapă, tricoul alb cu buline roşii şi locurile doi şi trei din clasamentul general. Traseul va fi şi el extrem de ofertant, cu nu mai puţin de şase ascensiuni repertoriate, ultima dintre acestea fiind plasată chiar la final. Etapa a XX-a va începe direct în urcare şi s-ar putea ca acolo să vedem o evadare în care să plece Pierre Rolland şi Mikel Nieve, scopul celor doi fiind să obţină puncte pentru a se apropia de câştigarea ierarhiei căţărătorilor.

Totuşi, şansele acestora să ia tricoul alb cu buline roşii acasă vor fi extrem de mici, pentru aceasta fiind nevoie să obţină puncte pe toate ascensiunile rămase până la final, inclusiv ultima, acolo unde în prim-plan se vor afla cicliştii de clasament general. După ce vineri a fost status quo între aceştia, lucrurile vor sta cu totul altfel acum, deoarece va fi ultima oportunitate de a mai avansa în ierarhie. Aflat la 21 de secunde în urma lui Alberto Contador, Nairo Quintana va încerca să treacă peste acesta şi va fi ajutat în tentativa sa de un Alejandro Valverde aflat într-o dispoziţie foarte bună.

Joaquim Rodriguez va fi un alt rutier care va pândi momentul potrivit pentru a ataca, deoarece şi el simte cum o clasare pe podium e foarte aproape, la ceea ce va fi cu siguranţă ultima sa tentativă de acest fel în Turul Franţei. Cum ascensiunea este dură, “Purito” va fi avantajat, deoarece beneficiază de o “explozie” incredibilă, cum doar Quintana mai are în pluton. În ceea ce îl priveşte pe Chris Froome, liderul ierarhiei generale, tot ce va trebui să facă acesta va fi să le ia roata adversarilor şi să nu le permită să îl distanţeze. Dacă se va simţi bine, e posibil ca Froome să încerce să obţină victoria de etapă pe Mont Semnoz (10,7 kilometri lungime, pantă medie 8,5%), mai ales că asta ar însemna şi cucerirea tricoului alb cu buline roşii, o performanţă pe care un singur britanic a mai realizat-o, Robert Millar, în 1984.

Mont Semnoz va reveni în Turul Franţei după 15 ani. În 1998, căţărarea a fost de categoria întâi (acum va fi de categorie specială) şi trebuia să apară pe traseul etapei a XVll-a, dar întreaga zi a fost neutralizată de ciclişti după izbucnirea scandalului Festina, care a dus la reţinerea membrilor echipei TVM de către poliţie şi la retragerea grupărilor spaniole din cursă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: