Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2013 – etapa a XlX-a

Image

Col du Glandon, Col de la Madeleine, Col de Tamié, Col de l’Épine şi Col de la Croix Fry sunt cele cinci ascensiuni repertoriate presărate pe traseul etapei de vineri, una care poate avea implicaţii importante pentru două clasamente, general şi al căţărătorilor. După evenimentele de pe Alpe d’Huez, Nairo Quintana şi Joaquim Rodriguez simt că pot termina pe podium, atacuri ale celor doi fiind aşteptate pe ultima ascensiune a zilei, acolo unde panta medie este de 7%. Nu este exclus nici ca plutonul să explodeze încă de la startul etapei, aşa cum s-a întâmplat în Pirinei, însă logica spune că nu se va întâmpla asta, deoarece cicliştii sunt din ce în ce mai obosiţi.

Deşi este un ciclist agresiv, Alberto Contador s-ar putea vedea nevoit să îşi schimbe strategia acum şi să adopte o atitudine defensivă, pentru a-şi apăra locul. În plus, cum Movistar e dispusă să colaboreze cu Sky, lucru vibizil joi, un atac dat devreme de către iberic pare şi mai improbabil. La fel ca în etapa a XVlll-a, şi acum sunt şanse foarte mari să avem două curse, una pentru victorie şi una pentru general. Impulsionaţi de succesul lui Christophe Riblon, dar şi de lipsa de rezultate, mai mulţi francezi de la FDJ, Europcar, Cofidis şi Sojasun ar putea pleca în evadare, iar acestora li s-ar putea alătura şi Mikel Nieve, care vânează în continuare tricoul alb cu buline roşii.

Dacă favoriţii vor ajunge pe Col de la Croix Fry împreună, atacurile ar putea veni din nou devreme, aşa cum s-a întâmplat pe Alpe d’Huez. Foarte posibil, Movistar şi Katusha îşi vor trimite oameni la trenă, pentru a forţa o selecţie şi a le pregăti atacurile lui Quintana şi Rodriguez. În acest caz, Contador va trebui să aibă resurse mari de energie pentru a nu pierde contactul, în timp ce Chris Froome se va mulţumi să le ia roata acestora. Din vârful ascensiunii, va urma o coborâre în lungime de 13 kilometri, ceea ce înseamnă că rutierii distanţaţi pe Croix Fry vor avea şanse mici să revină.

Le Grand-Bornand va găzdui un finiş de etapă pentru doar a patra oară. Prima dată, în 2004, învingător a fost Lance Armstrong, însă acel succes i-a fost şters din palmares americanului, după scandalul de dopaj în care a fost implicat. Trei ani mai târziu, Linus Gerdemann s-a impus aici şi a preluat tricoul galben, pentru ca în 2009, la cea mai recentă vizită, victoria să fie obţinută de Frank Schleck.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Turul Franţei 2013 – etapa a XlX-a

  1. Gaby on said:

    alex ce se intampla cu alberto , de ce nu e in forma? , sia ratat pregatirea ?

    • Si-a ratat complet pregatirea, dar nu este doar asta. De cand a revenit dupa suspendare, a devenit clar ca nu va mai fi niciodata rutierul din perioada 2007-2011. Drept dovada, a castigat Vuelta datorita inteligentei, nu pentru ca a fost cel mai puternic rutier de acolo. Ii va fi din ce in ce mai greu de acum inainte. Froome, Quintana, Nibali, Pinot (daca scapa de frica de coborari), Henao, Porte…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: