Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2013 – etapa a XVlll-a

Image

Trei zile foarte dificile îi aşteaptă pe cicliştii din Marea Buclă, iar prima dintre acestea îi îngrijorează nu din cauza celor 43 de kilometri în căţărare, ci a coborârii de pe Col de Sarenne şi a vremii extrem de dificile, prognoza meteo anunţând o furtună puternică pe parcursul întregii rundei dintre Gap şi Alpe d’Huez. Organizatorii au vrut ca joi să fie etapa-regină a cursei, dar e foarte posibil ca aceasta să fie scurtată din cauza condiţiilor atmosferice, deşi nimic nu este încă oficial.

Ziua va începe direct în căţărare, pe Col de Manse, acolo unde sunt şanse mari să existe deja o evadare. Ceva mai târziu, vor urma Rampe de Motty şi Col d’Ornon, după care plutonul se va pregăti pentru prima dintre cele două ascensiuni peste Alpe d’Huez, pe care Christian Prudhomme le-a pregătit pentru ediţia centenară a Turului Franţei. Nu este exclus ca acolo să apară nişte atacuri serioase, deoarece Alpe d’Huez va fi dublată de Col de Sarenne, o ascensiune peste care s-a trecut şi în Criteriul Dauphiné. După aceasta, vor începe emoţiile: coborârea de pe Sarenne este foarte tehnică, periculoasă şi va deveni şi mai dificilă dacă va ploua în permanenţă. Dacă organizatorii nu o vor scoate din cursă (ceea ce ar presupune ca etapa să se încheie în vârful lui Alpe d’Huez), atunci sunt şanse mari ca plutonul să o neutralizeze, mai ales că rutieri ca Jens Voigt, Chris Froome sau Tony Martin s-au arătat împotriva acesteia.

Odată încheiată coborârea de pe Sarenne, cicliştii vor începe să urce pentru a doua oară pe Alpe d’Huez (13,8 kilometri lungime, pantă medie 8,1%). Prima porţiune va fi brutală, iar dacă acolo se va intra puternic, atunci plutonul se va fărâmiţa. La pantele dure se vor adăuga şi cele 21 de viraje legendare, care îi vor solicita din plin pe rutieri. Aceştia se vor simţi ca într-un tunel nesfârşit acolo, datorită atmosferei incendiare create de fani, irlandezii şi olandezii promiţând un spectacol pe cinste. Pentru Sky, echipa liderului de la general, etapa va fi dificil de controlat, în cazul în care atacurile vor începe devreme, înainte de această căţărare (e posibil ca Alberto Contador să îşi trimită câţiva colegi în evadare şi să încerce ceva încă de la prima trecere peste Alpe d’Huez, într-o acţiune similară cu cea avută de Andy Schleck în 2011, pe Izoard).

Le Tour 2013 Alpe d'Huez 2

Dacă nimic nu se va întâmpla până acolo sau dacă mişcările periculoase vor fi anihilate, Chris Froome va fi favorit la un nou succes, al patrulea al său la această ediţie. Deşi a mers foarte bine în contratimpul de miercuri, nu Alberto Contador va porni cu şansa a doua, ci columbianul Nairo Quintana, care mai mult ca sigur nu va mai ataca devreme, ci îşi va face strategia în funcţie de paşii lui Froome. În afară de aceştia, Daniel Martin şi Joaquim Rodriguez mai pot avea un cuvânt important de spus, cu un plus pentru spaniol, care se află într-o evidentă creştere de formă.

Alpe d’Huez va găzdui pentru a 28-a oară un final de etapă în Turul Franţei. Primul câştigător aici a fost Fausto Coppi, în 1952, italianul învingându-l fără drept de apel pe reprezentantul gazdelor, Jean Robic. Cel dintâi francez învingător pe ascensiunea din departamentul Isère a fost Bernard Hinault, la ediţia din 1986, acesta sosind în acelaşi timp cu Greg LeMond, colegul său de la echipa La Vie Claire. Alpe d’Huez este cunoscut drept “Muntele Olandez”, deoarece cicliştii din această ţară au obţinut acolo opt victorii. Într-un clasament al victoriilor, batavii sunt urmaţi de italieni (7) şi de spanioli (3).

Single Post Navigation

4 thoughts on “Turul Franţei 2013 – etapa a XVlll-a

 1. mihaicc on said:

  Sky release Froome’s climbing data and power stats to L’Equipe who have numbers reviewed by @fredgrappe who draws four conclusions:
  1. Froome’s power curve (W vs time) has a normal slope and his rides in the Tour are consistent with data from last 2 years
  2. Sky have never measured his V02 max but Grappe says he must have a score close to the known physiological limits
  3. his weight’s been stable for races and 4. Grappe says he must have excellent powers of recovery. Data go from Vuelta 2011 to Mont Ventoux
  This and more (including LeMond & Hinault recreating the double victory salute on Alpe d’Huez) in L’Equipe’s print newspaper today.

  via @inrng

  • Evolutia de astazi, precum si interpretarea lui Frederic Grappe, i-au conturat o imagine mai umana lui Froome. Nu inseamna ca va fi mai popular, dar nu va mai fi intrebat in permanenta despre dopaj.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: