Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vroom, vroom, Froome!

Titlul nu este original, fiind folosit de L’Equipe după succesul categoric al lui Chris Froome la Ax 3 Domaines, însă parcă se potriveşte mai bine acum, după victoria obţinută în dificilul contratimp individual desfăşurat între Embrun şi Chorges. În ciuda ploii şi a timpului pierdut după ce a schimbat bicicleta pe finalul celei de-a doua căţărări, britanicul în vârstă de 28 de ani nu i-a dat nicio şansă lui Alberto Contador şi l-a învins pe acesta pentru nouă secunde, mărindu-şi avansul în clasamentul general la puţin mai mult de patru minute şi jumătate. Pentru spaniol, singurul lucru pozitiv este că a urcat pe locul al doilea, după ce olandezul Bauke Mollema a avut o evoluţie foarte slabă, care l-a trimis pe cinci.

Aşa cum era de aşteptat, evoluţia lui Froome a născut noi discuţii, dar a avut şi darul de a şubrezi (pentru moment) un mit, potrivit căruia ciclistul echipei Sky are probleme pe coborâri. Acesta a mers excelent după ultimul punct intermediar şi a stabilit cel mai bun timp pe acea porţiune în coborâre, rezultatul său fiind mai valoros cu 20 de secunde decât cel al lui Contador, care pe final a început să plătească pentru forcingul avut pe cele două căţărări repertoriate. De asemenea, important de observat este că liderul ierarhiei generale a recuperat diferenţa ce îl separa de adversar pe ultima parte, confirmând astfel trendul impus de Sky, o echipă care îşi pregăteşte rutierii astfel încât aceştia să ajungă cu o rezervă mare de energie pe finalul etapelor de contratimp (un alt exemplu a fost oferit de Bradley Wiggins, în Giro, la Saltara).

Deşi Froome şi-a mărit avansul, nimic nu s-a schimbat pentru Alberto Contador, care promite în continuare să atace, acum fiind avantajat şi de faptul că pe locul al treilea a urcat colegul său, cehul Roman Kreuziger. Cei doi, cu Bjarne Riis în rolul de tactician, le pot crea probleme reale lui Sky şi purtătorului tricoului galben în următoarele etape montane. Dacă acestora li se adaugă şi un Nairo Quintana care continuă să imprezioneze pe zi ce trece, combinaţia Alpe d’Huez – Le Grand-Bornand – Mont Semnoz are toate şansele să devină una dintre cele mai spectaculoase din istoria recentă a cursei.

PS: observ că 2013 este un an al contratimpurilor valonate: Paris-Nisa, Turul Ţării Bascilor, Turul Italiei, Turul Elveţiei, Turul Franţei (urmează Turul Spaniei). Un trend îmbucurător, deoarece etapele de contratimp din acest sezon au fost cu adevărat superbe.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: