Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Eric Bjorling, despre noua echipă Trek

Trek

În urmă cu câteva săptămâni, soarta echipei RadioShack-Leopard părea pecetluită, aceasta fiind aproape de dispariţie, după retragerea sponsorilor săi. Spre surprinderea multora, situaţia s-a schimbat aproape imediat, după ce Trek, unul dintre cei mai mari producători de biciclete din lume (care colabora de ceva vreme cu gruparea luxemburgheză), a decis să intervină şi să devină noul sponsor principal, începând cu sezonul următor.

Echipa va fi construită în jurul lui Fabian Cancellara, multiplu campion mondial de contratimp şi câştigător al clasicelor Milano-San Remo, Turul Flandrei şi Paris-Roubaix. Nu doar succesele rutierului elveţian au determinat compania americană să ia această hotărâre, ci şi aportul pe care Cancellara l-a avut la dezvoltarea bicicletelor produse de Trek în ultimii ani. Pentru a afla mai multe despre intenţiile noului sponsor, obiectivele pentru anul viitor şi ţintele pe termen lung, l-am contactat pe Eric Bjorling, directorul de comunicare al lui Trek, care a avut amabilitatea de a-mi acorda următorul interviu.

– Domnule Bjorling, ce a determinat-o pe Trek să vină în ciclism ca sponsor principal al unei echipe?

Au fost mai multe motive pentru care am hotărât să cumpărăm licenţa. Unul dintre acestea a fost că prin intermediul echipei şi al rutierilor ne putem implementa strategia de marketing. Suntem un brand important în ciclism, dar în multe ţări, pe care le catalogăm ca făcând parte din pieţele emergente, suntem încă mici. Cele mai multe dintre acestea sunt din Europa, acolo unde dorim să avem mai multă vizibilitate. Un alt motiv este faptul că am considerat că a venit momentul potrivit pentru a face acest pas: echipa dorea să meargă mai departe, infrastructura era deja acolo, exista deja o fundaţie, aveam rutieri, echipament şi am dorit să profităm de aceste avantaje, în loc să pornim de la zero. De asemenea, această mutare a reprezentat o oportunitate importantă pentru retailerii noştri implicaţi pe pieţele despre care am vorbit. În plus, avem o pasiune mare pentru ciclism, pentru curse şi vrem să facem parte din acest mediu.

– Când a început Trek să se gândească la posibilitatea de a sponsoriza o echipă de World Tour?

Totul a început la finalul anului trecut, însă negocierile au debutat relativ recent. Posibilitatea exista încă de la finalul sezonului trecut, când am studiat mai multe opţiuni. Cea pe care am ales-o până la urmă a apărut ceva mai devreme în actualul sezon, aşa că am demarat negocierile şi iată rezultatul.

– Cum au decurs negocierile cu deţinătorul licenţei, Flavio Becca?

Au mers destul de bine, nu pot spune că au fost probleme majore.

– Climatul economic existent în ciclism la ora actuală este unul dificil?

Da, aşa e, însă ce este interesant la ciclism e vizibilitatea pe care le-o oferă sponsorilor. Este mai puţin dificil să sponsorizezi o echipă de ciclism decât una de fotbal din Europa. Am văzut cum branduri majore au venit în ciclism, iar un exemplu e Belkin, care a făcut asta chiar înainte de startul Turului Franţei. Pot spune cu certitudine că există în continuare interes pentru ciclism.

– Ce v-a determinat să îl alegeţi pe Fabian Cancellara drept rutierul în jurul căruia va fi construită echipa?

Noi colaborăm cu Fabian de câţiva ani şi acesta este un alt motiv pentru care am ales să investim aici: ne oferă oportunităţi extraordinare de dezvoltare a produsului. Colaborăm îndeaproape cu rutierii şi echipa pentru a pune la punct produse de nivel mondial, care să îi ajute apoi pe toţi cicliştii. Revenind la colaborarea cu Fabian, pot spune că este un rutier unic, deoarece e capabil să ne dea un feedback însemnat cu privire la cum se simte pe bicicletă, ce oferă şi ce nu oferă încă aceasta. O bicicletă pe care am lansat-o recent este Domane: aceasta e rezultatul unei colaborări de doi ani cu Fabian şi am scos-o pe piaţă doar atunci când el a simţit că este pregătită.

– Aşadar, rolul său seamănă cu cel pe care l-a avut Michael Schumacher în Formula 1.

Într-adevăr, putem spune că este o situaţie similară.

– Din moment ce Fabian Cancellara va fi liderul echipei, să ne aşteptăm ca Trek să fie activă pe piaţa transferurilor la finalul acestui sezon?

Ne place actuala echipă, suntem încântaţi de componenţa ei şi vom munci pentru a o păstra intactă, dar vor exista schimbări şi ar trebui să anunţăm câteva în următoarele săptămâni.

– Cum Trek va fi noul sponsor al echipei de World Tour, vom vedea mai mulţi ciclişti americani aici?

Acest lucru este într-adevăr posibil, dar s-ar putea la fel de bine să vedem rutieri asiatici, precum şi europeni, evident. Atunci când te concentrezi pe o anumită piaţă, este important să ai un rutier din acea ţară, si tocmai de aceea, echipa va fi compusă din rutieri care vor reprezenta mai multe naţionalităţi.

– Cât de important va fi Turul Franţei pentru sponsor?

Va fi ceva uriaş, deoarece îi va oferi sponsorilor o oportunitate cum nu mai există în ciclism. Este vorba despre competiţia numărul unu, cea pe care o urmăreşte o lume întreagă. Evident, mai multe curse vor prezenta un interes major, însă Turul Franţei va fi extrem de important pentru noi. Pentru clasice, vrem să îi oferim lui Fabian o echipă puternică, însă dorim şi să formăm o echipă competitivă pentru Marile Tururi.

– Aşadar, există o şansă ca fraţii Schleck să rămână alături de Trek?

Da, negocierile continuă, dar nu pot spune nimic cu certitudine acum. Totuşi, e foarte posibil ca ei să continue aici.

– Pe lângă clasice şi Turul Franţei, presupun că şi cursele din Statele Unite vor fi importante.

Absolut! Pentru piaţa de aici, aceste curse au devenit de referinţă. Turul Californiei a crescut mult în popularitate, iar Turul Colorado, chiar dacă este mai nou, se bucură de entuziasm şi de un public numeros. Colorado e o piaţă uriaşă pentru ciclism în Statele Unite şi reprezintă, de asemenea, o locaţie excelentă pentru desfăşurarea unei curse.

– Va continua Trek să o susţină pe Bontrager-Livestrong?

Ne place acest program de dezvoltare, a fost de-a dreptul incredibil până acum, aducând multe sucesse, însă trebuie să avem grijă să respectăm regulile Uniunii Cicliste Internaţionale. Noi sperăm să derulăm în continuare acest program.

– O ultimă întrebare: va rămâne Trek singurul sponsor al echipei sau sunt discuţii pentru atragerea unui co-sponsor?

Da, a existat deja un interes din partea unor companii, dar nu pot spune care sunt acestea. Mai mult ca sigur va exista un co-sponsor anul viitor.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: