Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2013 – etapa a XV-a

Image

Etapa de duminică este cea mai lungă de la această ediţie şi va fi foarte grea, nu doar din cauza celor 242,5 kilometri, ci şi a faptului că va veni la finalul unei săptămâni mai dificile decât s-au aşteptat mulţi. În plus, ultima parte a zilei va aduce în prim-plan Mont Ventoux, căţărare în lungime de 20,8 kilometri, cu pantă medie 7,5%, care îi va stoarce de energie pe rutieri, mai ales dacă se respectă prognoza meteo din urmă cu câteva zile, care anunţa temperaturi foarte ridicate şi vânturi puternice în ultimii şase kilometri.

Chris Froome e marele favorit la victorie, britanicul fiind dornic nu doar să recupereze cele 69 de secunde pe care Alberto Contador şi Bauke Mollema i le-au luat după “bordura” de la Saint-Amand-Montrond, dar şi să le demonstreze acestora că rămâne principalul favorit la tricoul galben, în ciuda slăbiciunilor arătate de Sky în ultima vreme. Dacă totul va merge aşa cum îşi doreşte David Brailsford, iar echipa britanică va avea o evoluţie asemănătoare cu cea de pe Ax 3 Domaines, atunci e greu de crezut că cineva are şanse să îi facă faţă lui Froome, care poate pune din nou minute bune între el şi oponenţii lui.

În mod normal, principalul adversar al purtătorului tricoului galben la victoria de etapă va fi Nairo Quintana, columbianul devenit recent ciclistul pe care Movistar va miza pentru clasamentul general. Spre deosebire de săptămâna trecută, când a fost un “locotenent”, sud-americanul va fi protejat acum şi îşi va putea pune în valoare calităţile extraordinare, care l-ar putea ajuta să devină primul columbian după şase ani câştigător al unei etape în Le Tour. În ceea ce îl priveşte pe Alberto Contador, e greu de crezut că acesta va ataca, mai important pentru spaniol în acest moment al cursei fiind să facă joc egal cu Froome, astfel încât să nu pornească ultima săptămână cu un handicap de câteva minute bune.

 

Image

Evident, fiind 14 iulie, gazdele vor visa la o victorie, însă Pierre Rolland şi Thibaut Pinot, principalele lor speranţe, au şanse mici să o obţină, deoarece primul este la un nivel mai scăzut decât în 2012, în timp ce al doilea a acuzat simptome de gripă după etapa de sâmbătă. Chiar şi aşa, se anunţă o prezenţă record pe pantele căţărării din Provence, nu mai puţin de un milion de oameni fiind aşteptaţi acolo.

Va fi pentru a noua oară în istorie când o etapă se va termina pe Mont Ventoux. Prima dată, o rundă s-a încheiat aici în 1956, la finalul unui contratimp individual câştigat de luxemburghezul Charly Gaul, cel care avea să se impună şi la general. Ultima oară, în 2009, spaniolul Juan Manuel Garate a trecut primul linia de sosire, după ce l-a învins pe germanul Tony Martin, colegul lui de evadare. În ciuda numelor mari care au triumfat pe Mont Ventoux în Le Tour, recordul de ascensiune a fost stabilit în Criteriul Dauphiné, de bascul Iban Mayo, care a câştigat contratimpul individual din 2004 în 55 de minute şi 51 de secunde.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: