Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2013 – etapa a Xl-a

Image

Vântul le va fi prieten şi duşman rutierilor în cel dintâi contratimp individual de la această ediţie. Prieten, deoarece în prima parte a etapei (care va fi şi tehnică) va bate din spate şi îi va ajuta astfel pe ciclişti să aibă un rezultat bun la punctul de control intermediar aflat la kilometrul 9,5. Apoi, în a doua jumătate a traseului, vântul va începe să bată din lateral, ceea ce va reprezenta o problemă serioasă în special pentru căţărători, care riscă din această cauză să piardă mai mult decât şi-au propus înainte de start.

Contratimpul individual dintre Avranches şi Mont-Saint-Michel are un singur mare favorit, pe germanul Tony Martin, care s-a recuperat după accidentările suferite în Corsica şi este pregătit acum să obţină al zecelea succes stagional şi al doilea din Le Tour, după cel din 2011. Cum calculele pentru victorie sunt clare, atenţia trebuie îndreptată asupra luptei dintre oamenii de clasament general. Teoretic, diferenţele nu vor fi foarte mari pe doar 33 de kilometri; practic, orice e posibil, iar cel mai bun exemplu ăl constituie Criteriul Dauphiné, acolo unde au fost consemnate ecarturi importante.

Pentru Chris Froome, contratimpul individual de miercuri va reprezenta o ocazie uriaşă de a se desprinde la trei sau chiar patru minute de Alejandro Valverde şi Alberto Contador, adversarii săi la tricoul galben, şi de a mai scăpa astfel din presiunea acumulată după a doua zi din Pirinei. Prin vocea lui Philippe Mauduit, directorul sportiv al lui Saxo-Tinkoff, Contador a transmis că se simte încrezător şi va avea grijă să nu se mai repete situaţia din Dauphiné, atunci când a pierdut aproape trei minute în raport cu Froome. Pe de altă parte, dacă doar a blufat şi nu şi-a îmbunătăţit evoluţia în “cursa adevărului”, dublul câştigător al Marii Bucle riscă să ajungă în munţi cu o diferenţă aproape insurmontabilă.

Mont-Saint-Michel va primi pentru doar a doua oară în istorie caravana Turului Franţei. La precedenta ocazie, în 1990, aici s-a terminat o etapă dedicată sprinterilor, iar învingător a fost belgianul Johan Museeuw, care i-a învins pe Guido Bontempi şi Olaf Ludwig.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: