Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

“That looks like Roche! It’s Stephen Roche!”

Unul dintre momentele memorabile ale Turului Franţei s-a consumat la ediţia din 1987, care a pornit la drum din Berlin, fără ca la start să se afle un mare favorit la victorie, după ce Bernard Hinault se retrăsese din activitate la finalul sezonului trecut, iar Greg LeMond încă se recupera după un accident suferit la vânătoare. Pe măsură ce cursa a avansat, s-a cristalizat un duel între Pedro Delgado şi Stephen Roche, învingătorul din Turul Italiei. Cu patru etape înainte de final, spaniolul avea un avans de 25 de secunde şi ştia că trebuie să iasă la atac, deoarece în penultima zi era programat un contratimp individual, iar el îi era net inferior irlandezului la această disciplină.

Etapa a 21-a le-a oferit cicliştilor un “meniu” cu patru căţărări grele – Galibier, Telegraphe, Madeleine şi La Plagne – aceasta din urmă (21,4 kilometri lungime şi pantă medie 6,6%) figurând chiar la sosire. Un maestru al tacticii, Roche l-a izolat pe adversarul său de coechipieri pe coborârea de pe Galibier şi a aşteptat apoi poalele lui Madeleine pentru a ataca, distanţându-i pe iberic şi pe Charly Mottet. Până în acel punct, strategia sa a fost impecabilă, dar nu a luat în calcul un lucru: regruparea rutierilor de la PDM. Imediat cum colegii lui Delgado au venit lângă acesta, a început o urmărire nebună, care a avut drept rezultat prinderea lui Roche chiar înainte de a începe La Plagne.

Apoi, Laurent Fignon a accelerat din grupul favoriţilor şi a plecat pentru victoria de etapă, luând cu el una dintre cele două motociclete cu cameră din cursă. Sesizând că Roche are probleme, Pedro Delgado a accelerat la rândul său. Iniţial, irlandezul şi-a propus să meargă în ritmul lui, să îşi lase oponentul să se desprindă la cel mult 40 de secunde, după care să înceapă forcingul. Însă planurile sale nu s-au potrivit cu ceea ce s-a întâmplat pe şosea, acolo unde spaniolul a dezvoltat un avans impresionant, de un minut şi jumătate.

Primul a trecut linia de sosire Fignon, în timp ce Delgado a venit al patrulea, sigur pe el că şi-a surclasat adversarul. Exact când fanii începeau să calculeze diferenţa din clasamentul general, Roche a apărut incredibil de după ultimul viraj, spre surprinderea lui Delgado, a spectatorilor de pe La Plagne şi a lui Phil Liggett, comentatorul etapei, ale cărui cuvinte – “That looks like Roche! It’s Stephen Roche!” – au rămas în istorie, la fel ca performanţa rutierului echipei Carrera.

Ce s-a întâmplat în ultimii patru kilometri? Roche a aflat de la maşina tehnică a formaţiei sale că avantajul ibericului a crescut şi a căutat ultimele resurse de energie pentru a pleca după acesta. Cum lângă Delgado se afla cealaltă motocicletă cu cameră, nimeni nu a avut informaţii despre irlandez, care a fost autorul unei reveniri incredibile, ce l-a ajutat să limiteze la doar patru secunde pierderile şi să rămână principalul favorit la tricoul galben. Pentru asta însă, Stephen Roche trebuia să continue Turul Franţei, iar semnele nu erau cele mai bune, deoarece imediat după sosire s-a prăbuşit la pământ. Doctorii i-au acordat primul ajutor, i-au pus o mască de oxigen şi au încercat să afle cum se simte, irlandezul răspunzând timp de zece minute prin clipiri ale ochilor la întrebările lor.

Transportat la spital, Roche şi-a revenit şi s-a prezentat la startul ultimei etape montane a cursei, pe care a încheiat-o alături de Pedro Delgado. Apoi, în contratimpul individual de la Dijon, l-a învins clar pe iberic şi a ajuns la Paris cu un avans de 40 de secunde, devenind la acea vreme doar al cincilea rutier care a reuşit dubla Il Giro – Le Tour. După o lună şi jumătate, şi-a trecut în palmares tricoul curcubeu şi a realizat o performanţă care a mai fost atinsă de un singur ciclist, Eddy Merckx: victorii în Turul Italiei, Turul Franţei şi la Campionatele Mondiale, în acelaşi sezon.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: