Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Yvon Sanquer: “Avem trei lideri în Le Tour”

Cinci ani au trecut de la ultima victorie de etapă a lui Cofidis în Turul Franţei, adusă de Sylvain Chavanel, la Montluçon, după o evadare. De atunci, gruparea din Hexagon a efectuat mai multe schimbări, având atât un lot nou, cât şi un alt manager, Yvon Sanquer, venit la conducere în urmă cu aproximativ un an. După un început de sezon relativ modest, Cofidis este pregătită de un nou start în Marea Buclă, acolo unde are de gând să se facă remarcată şi să le răsplătească încrederea organizatorilor, care i-au acordat o invitaţie. Despre obiectivele pentru Le Tour, în interviul pe care Yvon Sanquer mi l-a acordat înainte de startul cursei.

– Domnule Sanquer, ce ţinte şi-a stabilit Cofidis pentru Turul Franţei?

În primul rând, ne dorim să câştigăm o etapă. Asta va fi foarte important şi tocmai de aceea am adus mulţi rutieri care ne pot ajuta să ne îndeplinim acest obiectiv.

– Cine va fi liderul echipei?

Avem trei lideri: Dani Navarro, care s-a descurcat excelent în Criteriul Dauphiné şi a mers bine în tot acest sezon, Rein Taaramäe, care a luptat pentru tricoul alb în urmă cu doi ani, iar acum a ajuns la un nivel foarte ridicat, şi Jérôme Coppel, care a terminat pe 11 în clasamentul general din 2011. E un specialist la contratimp, se caţără bine, îi plac cursele pe etape şi vine după o comportare frumoasă la Campionatele Naţionale. A avut probleme de sănătate la startul sezonului, dar acum se simte bine şi am încredere în el. Toţi trei sunt capabili să câştige o etapă şi să încheie în top zece la general. Vom lua totul zi după zi şi vom face o strategie în funcţie de cum ne vor spune ei cum se simt.

– Poate deveni tricoul alb cu buline roşii un obiectiv pentru Cofidis?

Prima săptămână a cursei va fi foarte importantă pentru obiectivul nostru final. Dacă vom trece cu bine de aceasta, ne vom gândi la ierarhia căţărătorilor. De asemenea, şi clasamentul pe echipe reprezintă o ţintă pentru noi, deoarece avem căţărători buni, care ne pot ajuta să terminăm sus acolo.

– De ce nu l-aţi selecţionat pe Adrien Petit?

Când am făcut echipa pentru Turul Franţei, ne-am dorit un mix între rutieri cu experienţă şi debutanţi. Yoann Bagot, Egoitz Garcia şi Rudy Molard sunt debutanţii; ei au fost în Vuelta anul trecut şi am dorit să le acordăm o şansă importantă. Petit, chiar dacă s-a descurcat bine până acum, e încă foarte tânăr şi am vrut să îl mai lăsăm un an până să îl trimitem în Le Tour.

– Ce părere aveţi despre traseu?

Va fi un Tur al Franţei greu, deoarece vor fi multe căţărări grele. Startul este în Corsica, iar etapele a doua şi a treia vor fi dificil de negociat. Mă aştept ca ultima săptămână să fie foarte dură, cu două ascensiuni pe Alpe d’Huez, drumuri înguste şi acea etapă care se va încheia la Mont Semnoz, după o zi ca un montagne russe, cu multe căţărări şi coborâri. Şi contratimpul din Alpi va pune multe probleme: prima ascensiune e foarte dură, cu pante abrupte, iar coborârea e periculoasă, cu drumuri întortocheate. Până să ajungem în Alpi, toţi rutierii trebuie să fie atenţi în Corsica. Acolo se poate pierde Turul, cu siguranţă. Traseul e plin de capcane, mai ales în etapele care se termină la Ajaccio şi Calvi.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: