Cu ce am rămas după Criteriul Dauphiné
Turul Omanului, Criteriul Internaţional, Turul Romandiei şi Criteriul Dauphiné sunt cursele pe care Chris Froome şi le-a adăugat în palmares în doar jumătate de an, urmând astfel paşii din 2012 ai compatriotului său, Bradley Wiggins, cu o diferenţă importantă: spre deosebire de acesta, Froome atacă pe munte, iar atunci când o face, e foarte greu pentru adversari să rămână în roata sa. Bilanţul britanicului, dar şi comportarea excelentă a lui Sky, arată că echipa din Albion este pe drumul cel bun pentru a câştiga din nou Turul Franţei, cu mai puţin de trei săptămâni până la start.
O persoană mult mai deschisă decât Wiggins, Chris Froome pare că nu a fost lovit de curentul anti-Sky din ultima vreme, obţinând respectul cuvenit din partea oponenţilor şi spectatorilor. Chiar dacă a dominat atât de categoric Criteriul Dauphiné, e normal ca mulţi să se întrebe dacă la fel vor sta lucrurile şi în Marea Buclă. Evident, ciclistul în vârstă de 28 de ani are slăbiciuni, însă acestea nu au fost descoperite sau speculate de către adversari; cât timp lucrurile vor rămâne astfel, Froome va păstra şanse intacte la tricoul galben.
Ceea ce îl diferenţiază pe Froome de mulţi rutieri este că nu “s-a îmbătat” după succesul din Dauphiné, deoarece ştie că Le Tour va reprezenta o cu totul altă poveste. Nu doar pentru că vorbim de o cursă de trei săptămâni, cu infinit mai mult obstacole, dar şi pentru că acolo adversarii lui se vor afla într-o formă foarte bună şi vor fi mai mulţi. Două nume care nu s-au aflat în Franţa e posibil să îi pună probleme britanicului: Thibaut Pinot, prezent în Turul Elveţiei, şi Nairo Quintana, care se antrenează de săptămâni bune în Columbia. Dacă la aceştia se adaugă Alberto Contador, Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, Cadel Evans şi Tejay van Garderen, dar şi alianţele anti-Sky (din ce în ce mai probabile), Froome va avea de tras serios pentru a obţine victoria, asta în ciuda faptului că versiunea 2013 a lui Sky pentru Le Tour pare cu cel puţin o clasă peste cea din 2012.
Enigmaticul Contador
Criteriul Dauphiné a fost promovat înainte de start ca un duel între Froome şi rutierul iberic, însă desfăşurarea cursei nu s-a ridicat la nivelul promovării. Spaniolul a terminat doar pe zece, la aproape patru minute şi jumătate în urma învingătorului, dar a avut grijă să îşi mascheze slăbiciunile, punând evoluţia sa mai slabă pe seama alergiilor şi a ajutorului pe care i l-a dat coechipierului său, australianul Michael Rogers. Din acest punct de vedere, Contador şi Saxo-Tinkoff merită felicitaţi, deoarece l-au lăsat pe britanic cu câteva semne de întrebare.
Pe de altă parte, deşi nu ar fi pentru prima oară când ibericul în vârstă de 30 de ani şi-ar ascunde forma, se pune întrebarea dacă acesta va reuşi să fie la 100% peste o lună, în condiţiile în care a admis că trebuie să mai adauge 25 de procente pentru a atinge nivelul maxim. Dacă asta se va întâmpla, va apărea o nouă întrebare: un Contador post-suspendare, aflat în forma ideală, îi poate pune probleme unui Froome care rulează la 100%?
Rămân la părerea că răspunsul, cel puţin după ce am văzut în ultimele luni, este nu. În mod normal, în cele trei contratimpuri din Turul Franţei, Contador va pierde undeva între două şi trei minute în raport cu rivalul său, diferenţă care va fi apoi foarte dificil de recuperat pe munte. Căţărările lungi, cu pante medii de 6-7/%, sunt ideale pentru Sky, iar ibericul nu va obţine mare lucru acolo. Tocmai de aceea, terenul propice pentru a încerca ceva ar putea veni altundeva, pe o coborâre sau pe o ascensiune de categorie inferioară, dar cu pantă mai mare, care are darul de “a dinamita” plutonul şi de a crea un pic de dezordine.
PS: ceva îmi spune că Joaquim Rodriguez va fi un pretendent serios la podium. Da, “Purito” nu a arătat nimic în Dauphiné, iar în Marea Buclă nu vor fi bonificaţii, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie îngrijorat. Din contră, liderul Katushei urmează pregătirea clasică, old school, a unui rutier pentru Turul Franţei, cu paşi mici şi fără să iasă în evidenţă, “adormindu-şi” astfel oponenţii. În plus, va beneficia şi de ajutorul unei echipe excelente, din care nu vor lipsi Daniel Moreno şi Simon Spilak, doi oameni-cheie pe munte. Un ciclist care ştie cum să se motiveze şi să se antreneze pentru a atinge forma dorită, Rodriguez va fi pregătit în luna iulie pentru “a fuma” ceea ce e posibil să fie ultimul trabuc din carieră într-un Mare Tur.
Multe, multe nume importante. Cativa dintre cei prezenti pe listele de favoriti vor avea probleme in primele etape de munte, apoi vor incerca sa se revanseze in cea de-a doua bucata de munte cand vor ataca si vor fi lasati unii dintre ei, asta ar trebui sa faca un tur interesant.
Inteleg ca probabil nu vor ataca cu 3 catarari inainte de final, dar macar daca incearca sa deraieze trenuletul Sky e un bonus pentru spectacol.