Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Elveţiei 2013

Image

Week-end-ul final al Criteriului Dauphiné coincide cu startul unei alte curse importante din calendar, în care mulţi dintre actorii principali ai Turului Franţei şi-au anunţat prezenţa. Este vorba despre Turul Elveţiei, competiţie ce se va afla la ediţia cu numărul 77, una ce se anunţă foarte deschisă, în absenţa unui mare favorit. Ce atrage atenţia este faptul că traseul nu e la fel de dificil ca în anii anteriori, doar două dintre cele nouă etape urmând să se încheie în căţărare.

Startul va fi dat din Quinto şi va consta într-un contratimp în lungime de 8,1 kilometri, la finalul căruia gazdele speră să vadă o victorie a lui Fabian Cancellara. Clasamentul general va suferi modificări serioase o zi mai târziu, atunci când plutonul va încheia la Crans-Montana (15,2 kilometri, pantă medie 6,4%), ascensiune ce revine după doi ani, la precedenta vizită fiind consemnat succesul lui Juan Mauricio Soler, care a devenit atunci primul columbian aflat la conducerea Turului Elveţiei.

Ziua a treia îi va duce pe ciclişti la Meiringen, localitate aflată nu departe de spectaculoasa cascadă Reichenbach, acolo unde Sherlock Holmes şi James Moriarty s-au lupta în cunoscuta povestire “Ultima problemă”, a lui Sir Arthur Conan Doyle. Cu ceva mai mult de 20 de kilometri înainte de final, plutonul va trece peste Sustenpas, o căţărare de categoria întâi ce ar putea să le dea idei unor oameni înainte de coborârea care îi va duce în Meiringen.

Următoarele trei etape îi vor aduce în prim-plan pe sprinteri şi puncheuri, cu Peter Sagan mare favorit la victorie de fiecare dată. Slovacul, care s-a impus în patru runde la ediţia precedentă, îi va avea ca adversari pe John Degenkolb, Arnaud Démare, Roberto Ferrari, Heinrich Haussler, Tom Boonen, Philippe Gilbert sau Enrico Gasparotto. Lupta pentru general va reîncepe vineri, atunci când se va desfăşura cea mai lungă etapă de la această ediţie. Traseul va număra patru ascensiuni repertoriate, ultima fiind Albulapas (22,5 kilometri lungime, pantă medie 5,8%). Cum din vârful acesteia mai rămân doar câţiva kilometri până la sosirea din La Punt, atacurile sunt garantate acolo.

Penultima zi a cursei va fi din nou una rezervată puncheurilor, pentru ca etapa a noua să regleze conturile în ierarhia generală. Şi aceasta, deoarece atunci va fi programat un contratimp individual în lungime de 27 de kilometri, între Bad Ragaz şi Flumserberg, localitate care nu a mai fost vizitată din 2008. Prima parte a traseului va avea loc pe un plat perfect, urmat de o ascensiune foarte dificilă (10,3 kilometri, pantă medie 8,5%), ce va duce cu siguranţă la realizarea unor diferenţe importante între oamenii interesaţi de clasamentul general.

Favoriţii

Primul portughez din istorie triumfător în Turul Elveţiei, Rui Costa are tot dreptul să spere la un nou succes, nu doar datorită formei sale aflate pe o pantă ascendentă, ci şi traseului, care îl avantajează clar. Rutierul în vârstă de 26 de ani se simte bine în Elveţia, drept dovadă fiind locul trei ocupat în Turul Romandiei, pe finalul lunii aprilie, şi va încerca să arate în următoarea săptămână şi jumătate că merită să fie unul dintre liderii lui Movistar în Turul Franţei.

Principalul adversar al lusitanului va fi Tejay van Garderen, care se va prezenta la start după primul succes al carierei într-o cursă pe etape (Turul Californiei). Cum americanul a înregistrat progrese evidente pe căţărări, tot ce trebuie să facă e să rămână alături de ceilalţi ciclişti pe munte şi să se bazeze pe contratimpul său foarte bun pentru a-şi adjudeca tricoul galben. Van Garderen nu va fi singurul ciclist pentru care contratimpul va reprezenta arma principală, în aceeaşi situaţie aflându-se Simon Spilak, slovenul aflat la unul dintre cele mai bune sezoane din carieră.

Deşi nu fac parte din prima categorie a favoriţilor, Bauke Mollema şi Daniel Martin (învingătorul din  Liège–BastogneLiège) nu trebuie ignoraţi, fiind capabili să se implice în lupta pentru un loc pe podium. Până să devină “locotenentul” lui Alberto Contador în Turul Franţei, Roman Kreuziger va beneficia de libertate absolută în Elveţia şi va încerca să profite de această ocazie pentru a obţine un rezultat care să îi ofere şi mai multă încredere înainte de Marea Buclă. Fost câştigător al tricoului de cel mai bun căţărător, Andy Schleck se va afla în faţa unui examen important, cursa din următoarele zile urmând să arate dacă luxemburghezul poate fi un protagonist în Le Tour.

Date statistice:

– italianul Pasquale Fornara are cele mai multe triumfuri în Turul Elveţiei, patru, toate obţinute în anii ‘50

– patru câştigători ai cursei se vor afla la startul ediţiei din 2013: Vladimir Karpets, Roman Kreuziger, Fabian Cancellara şi Rui Costa

– 16 ţări au dat un învingător în Turul Elveţiei, prima poziţie a clasamentului fiind ocupată de gazde, care au obţinut 23 de victorii

– recordul de etape câştigate îi aparţine lui Fabian Cancellara, 12

– patru localităţi îşi vor face debutul pe harta Turului Elveţiei în 2013: Quinto, Bouchs, Leuggern şi Zernez

Single Post Navigation

6 thoughts on “Turul Elveţiei 2013

 1. skyteam on said:

  Un pronostic pt prologul de maine?Eu as miza pe Albasini sau Elmiger,desi Cancellara are sanse mari sa castige.

  • Elmiger a cam dezamagit in contratimpurile din acest sezon, dar poate se schimba lucrurile, mai ales ca e pe teren propriu. Cancellara e marele favorit, in ciuda faptului ca nu a terminat ultimele doua curse in care a participat. Merg pe un rutier ceva mai slab cotat, Alex Rasmussen.

 2. Mihai Cazacu on said:

  Eu sper să arate ceva Kloden, ar fi de vis un podium. Şi să vedem ce pot JTL şi Dombrowski când nu au de tras pentru vedetele echipei…

  • Eu speram la un rezultat bun din partea lui inca de anul trecut: https://caferoubaix.com/2012/06/09/un-nume-pentru-turul-elvetiei-andreas-kloden/ O clasare importanta l-ar ajuta sa obtina un contract pentru anul viitor, deoarece imi e greu sa cred ca Trek il va pastra.
   Tiernan-Locke ar cam trebui sa intrerupa sirul curselor abandonate anul acesta, il asteptam sa faca ceva. In ceea ce il priveste pe Dombrowski, se va afla la cea mai lunga cursa a sa in 2013 si tot ce sper este sa nu mai aiba problemele la genunchi care l-au chinuit in prima parte a sezonului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: