Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Stijn Devolder: “Turul Flandrei încă mai e un obiectiv pentru mine”

Stijn Devolder

Şi-a arătat potenţialul în clasicele de primăvară înainte de a împlini 18 ani, câştigând de două ori versiunea pentru juniori a Turului Flandrei. După ce a devenit profesionist, a repetat acele rezultate şi s-a impus de două ori la rând în De Ronde, o performanţă pe care nu a reuşit-o nici măcar Eddy Merckx. Un bun rutier de contratimp, Devolder a confirmat şi în cursele pe etape, în palmaresul său aflându-se succese victorii în Cele Trei Zile de la De Panne, Turul Austriei, Turul Belgiei şi Turul Algarve.

Ajuns la 33 de ani, belgianul a semnat în toamna lui 2012 cu RadioShack-Leopard, alături de care a participat sezonul acesta în clasicele pe pavate, unde a fost unul dintre cicliştii care l-au ajutat pe Fabian Cancellara să se impună în E3 Prijs Harelbeke, Turul Flandrei şi Paris-Roubaix. După acele curse, rutierul flamand a luat o pauză de câteva săptămâni, revenind în competiţii odată cu Turul Belgiei, care se desfăşoară zilele acestea.

La finalul etapei secunde, ajutat de Tim Vanderjeugd, ofiţerul de presă al lui RadioShack-Leopard, am stat de vorbă cu Stijn Devolder, pentru a afla ce părere are acesta despre prima parte a sezonului şi care sunt planurile sale pentru următoarele luni.

– Stijn, ce a însemnat pentru tine venirea la RadioShack-Leopard?

A fost un transfer foarte bun şi pot spune că am fost inspirat să vin aici, pentru că lucrurile au reintrat pe făgaşul normal, iar eu am avut o primăvară bună. A fost un nou start, deoarece cariera mea nu a mers deloc aşa cum mi-am dorit în ultimele două sezoane. Acum am revenit la un nivel foarte bun şi aştept a doua jumătate a sezonului cu un moral foarte puternic.

– În clasicele de primăvară ai sperat să obţii un rezultat personal bun?

Nu, deoarece Fabian Cancellara a fost singurul nostru lider pentru acele curse. El a mers excelent, cu victorii în Harelbeke, Flandra şi Roubaix. Şi pentru mine a fost un succes să fac parte din acea echipă, chiar a însemnat mult şi m-a ajutat să devin mai încrezător pentru ce va urma de acum înainte.

– Zilele acestea te afli în Turul Belgiei. Cum au fost primele două etape? (n.r. Stijn Devolder este la doar 20 de secunde în urma liderului)

Au fost etape foarte periculoase şi nervoase, din cauza ploii şi a căţărărilor. Joi s-au creat şi nişte “borduri”, dar eu m-am aflat în grupul din faţă, alături de alţi trei colegi, iar acum suntem bine clasaţi pentru a bifa un rezultat important.

– Ai aşteptări mari în ceea ce priveşte ierarhia generală?

Sincer să fiu, da! Primul meu obiectiv a fost să trec fără probleme de aceste două etape şi am reuşit asta. Vineri voi încerca să fac un contratimp bun, după care în ultimele două zile, care vor fi foarte dificile, sper să fiu în continuare la un nivel ridicat, astfel încât să obţin o clasare bună la finalul cursei.

– Ce părere ai despre contratimpul individual de la Beveren?

Este plat şi are doar 15 kilometri, iar aceste caracteristici mi se potrivesc. Chiar cred că pot avea o evoluţie bună, deşi la start se va afla şi Tony Martin, campionul mondial. Nu doar el, ci şi Fabian Cancellara va putea emite pretenţii la un loc fruntaş, dar asta nu mă descurajează şi sper să termin cu un rezultat important.

– Ce obiective ţi-ai trasat pentru următoarele luni ale sezonului?

În iunie voi participa în Turul Elveţiei, după care voi concura la Campionatele Naţionale, deoarece traseul de anul acesta mi se potriveşte şi voi încerca să profit de oportunităţile pe care le voi avea. Şi Turul Franţei va fi important: acolo îl voi ajuta pe Andy Schleck, dar voi căuta şi să obţin o victorie de etapă.

– Pentru viitor, te mai gândeşti la un succes în clasicele pe pavate?

Categoric, este un obiectiv la care nu am renunţat. Asta îmi doresc pentru sezoanele următoare, să revin la un nivel foarte ridicat şi să mă impun din nou în Turul Flandrei. Chiar dacă traseul vechi, pe care am câştigat, îmi place mai mult, sunt foarte motivat să câştig şi pe noul traseu. Nici Paris-Roubaix nu iese din discuţie: nu am câştigat niciodată această clasică şi mi-ar plăcea să mi-o trec în palmares într-o bună zi.

Single Post Navigation

4 thoughts on “Stijn Devolder: “Turul Flandrei încă mai e un obiectiv pentru mine”

  1. mihaicc on said:

    Flamanzii flamanzi dupa piatra cubica.

  2. mihaicc on said:

    Nici numai stiu sa castige vreun mare tur. Scoala lor s-a dedidcat curselor de o zi. Van Den Broeck e cel mai bun momentan pentru cursele de etape dar n-a castigat nici una demna de mentionat. Pana si van Garderen si-a trecut in palmares ceva tur care poate fi mentionat pe un cv, pe cand belgianul nimic.

    • Da, Jurgen Van Den Broeck e cel mai bun acum de la belgieni pentru Marile Tururi (cu toate ca are o singura victorie la profesionisti), dar culmea este ca Thomas De Gendt e cel cu un podium intr-o cursa majora, locul trei in Giro 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: