Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Il Giro 2013 – etapa a XV-a

Il Giro 2013 Galibier

Ceea ce ar trebui să fie prima mare bătălie între favoriţi s-ar putea transforma într-o luptă a supravieţuirii, dacă rutierii vor avea parte din nou de condiţii meteo dificile, aşa cum s-a întâmplat sâmbătă. În ciuda faptului că se anunţă ninsoare şi temperaturi scăzute pe parcursul etapei dintre Cesana Torinese şi Galibier, organizatorii au decis să meargă mai departe cu planul iniţial, punând capăt zvonurilor care spuneau că runda se va anula. Totuşi, o modificare va exista, dar despre asta, ceva mai încolo.

La mai puţin de o oră de la startul etapei, plutonul va urca pe Col du Mont Cenis, ascensiune în lungime de 25,7 kilometri, cu pantă medie 6,2%. Undeva la jumătatea acesteia se va face trecerea în Franţa, singura ţară străină vizitată de Il Giro 2013. După o lungă coborâre, întreruptă doar de sprintul intermediar de la Aussois, caravana va aborda Col du Télégraphe, ce va reprezenta încălzirea pentru ultimul obstacol al zilei, Galibier.

Descoperită în 1911, an în care şi-a făcut debutul în Turul Franţei, ascensiunea din Alpi va fi folosită în premieră de Il Giro, dar rutierii nu vor ajunge la 2642 de metri altitudine, aşa cum trebuia iniţial, ci “doar” la 2295, organizatorii luând această decizie din cauza riscului ridicat de avalanşă care se anunţa dacă ar fi continuat cu planul original. Astfel, runda se va încheia cu 4,25 kilometri mai devreme, la monumentul dedicat lui Marco Pantani, care a atacat în acel punct la ediţia din 1998 a Le Tour şi a câştigat etapa încheiată la Les Deux Alpes, preluând tricoul galben de la Jan Ullrich.

Acum, toţi ochii vor fi aţintiţi asupra unui alt italian, Vincenzo Nibali, care conduce clasamentul general din Corsa Rosa. Rutierul Astanei şi-a consolidat poziţia la Bardonecchia, însă avansul pe care îl are nu îi aduce neapărat linişte, ci mai multe griji, deoarece adversarii vor fi nevoiţi să iasă la atac, iar el să le răspundă. În afară de Cadel Evans şi Rigoberto Uran, care nu au renunţat la tricoul roz, un cuvânt important în lupta pentru victoria de etapă vor mai avea Carlos Betancur, Domenico Pozzovivo şi Samuel Sanchez, care pare într-o formă din ce în ce mai bună, odată cu apariţia etapelor de munte înalt din Turul Italiei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: