Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Chris Horner: “Nu mă gândesc la retragere”

Image

Unul dintre cei mai simpatici rutieri din pluton, Chris Horner se află în al 17-lea sezon ca profesionist, fiind unul dintre veteranii plutonului. Americanul, fost câştigător al Turului Ţării Bascilor şi Turului Californiei, a arătat în prima parte a stagiunii că vârsta nu reprezintă un obstacol pentru el, terminând pe locul şase Tirreno-Adriatico, cursă care s-a bucurat de prezenţa mai multor ciclişti importanţi.

Din păcate pentru Horner, odată cu Turul Cataluniei s-a confruntat cu probleme la genunchi, din cauza cărora a ratat mai multe curse, printre care şi Turul Californiei. Totuşi, lovitura primită nu l-a descurajat pe rutierul echipei RadioShack-Leopard, care speră să revină mai puternic în a doua jumătate a stagiunii. Despre obiectivele sale, dar şi planurile pentru viitor, în interviul următor, la a cărui realizare m-a ajutat Philippe Maertens, ofiţerul de presă al lui RadioShack-Leopard.

– Chris, ai 41 de ani, dar în continuare evoluezi la nivel înalt. Ce te motivează să mergi mai departe?

Ceea ce m-a determinat să mă apuc de ciclism: cursele şi bucuria de a concura alături de colegi. Atunci când participi într-o cursă, te gândeşti mereu doar la ea şi te simţi bine bine. Chiar şi etapele nebune, dificile, au propriul lor farmec. Evident, speri să nu ai parte de multe dintre acestea, iar atunci când termini astfel de curse şi ai scăpat de o căzătură, te simţi şi mai bine.

– Va fi 2013 ultimul tău sezon ca profesionist sau este asta o decizie pe care o vei lua în toamnă?

Sincer să fiu, sper ca anul acesta să nu fie ultimul pentru mine în pluton. Vreau să mai continui multă vreme.

– Din  păcate, o accidentare te-a împiedicat să participi în Turul Californiei, unul dintre obiectivele tale.

Într-adevăr, Turul Californiei e mereu un obiectiv pentru mine. Este cea mai frumoasă cursă din Statele Unite, o cursă de-a dreptul fantastică, la startul căreia se prezintă mulţi rutieri foarte buni. Ratez Turul Californiei, dar sper să particip în Turul Elveţiei şi Turul Franţei, după care îmi doresc să fiu prezent în Turul Spaniei şi la Campionatele Mondiale. Ca profesionist la acest nivel, ai multe curse frumoase în care poţi să mergi.

– Te-ar fi avantajat traseul Turului Californiei din acest an, cu multe finişuri în căţărare.

Este adevărat, e un traseu care mi-ar fi plăcut, deşi trebuie să recunosc că atunci când am câştigat, am avut parte de cel mai bun traseu, cu cele două sosiri în urcare şi acel contratimp individual valonat. Totul a mers de minune atunci.

– Ai spune că este cea mai dificilă ediţie a Turului Californiei?

Cred că în 2011 a fost mult mai grea cursa.

– Atunci când ai câştigat.

Da, exact. Ediţia aceasta va fi dificilă, însă sunt de părere că finişurile în ascensiune pe care le-am avut în urmă cu doi ani au fost mai dure. Categoric, etapa secundă de acum şi cea care se va încheia pe Mount Diablo vor fi extrem de importante în stabilirea ierarhiei generale.

– Turul Californiei nu este cursă de World Tour. Crezi că ar trebui să facă parte din calendarul mondial, deşi asta ar însemna ca echipele americane mai mici să nu mai fie primite la start?

Ar fi fabulos să facă parte din World Tour, dar partea mai puţin plăcută ar fi că echipele de aici nu vor mai fi invitate. Totuşi, mi-ar plăcea ca Turul Californiei să ajungă în World Tour, pentru a atrage la start şi mai mulţi ciclişti importanţi, chiar dacă asta ar presupune un efort financiar mai mare din partea organizatorilor, pe care aceştia nu ştiu dacă îl pot face acum.

– Care este nivelul ciclismului american în acest moment, care ai spune că sunt îmbunătăţirile majore din ultimii ani?

În primul rând, o mai bună calitate a plutonului de la an la an, ceea ce a dus la o acoperire mai mare a Turului Californiei şi Turului Colorado. În plus, aceste două curse mari, cele mai importante de pe continent, arată cât de mult a crescut ciclismul în Statele Unite.

– Revenind la tine, care va fi programul tău în a doua parte a sezonului, cât de sigur eşti că vei merge în Turul Franţei?

Singurul lucru de care nu sunt sigur este genunchiul meu. Din cauza acestuia, e dificil de spus când voi fi 100% recuperat şi apt. Dacă aşa ar sta lucrurile în această seară, când facem interviul, atunci aş putea spune fără probleme că voi participa în Turul Elveţiei, Turul Franţei, Turul Spaniei şi Campionatele Mondiale. De asemenea, mi-ar plăcea că concurez şi în Turul Lombardiei, ultima cursă a anului. Ştiu că vreau să particip în toate aceste competiţii, însă totul depinde de genunchiul meu.

– Care este cea mai frumoasă sau importantă victorie pentru tine din întreaga carieră?

Cea din Turul Ţării Bascilor.

– Mai mult decât succesul din Turul Californiei?

Da, pentru că nivelul plutonului prezent acolo a fost extrem de ridicat. Oscar Freire, Joaquim Rodriguez, Samuel Sanchez şi Alejandro Valverde au câştigat cu toţii o etapă. Dacă te uiţi peste lista de start de atunci, vezi ce rutieri mari au concura la acea ediţie: Valverde era primul în lume, Rodriguez urma să îi ia locul în clasamentul mondial, Freire era triplu campion al lumii, iar Sanchez câştigase în 2008 titlul olimpic. Cei mai buni ciclişti din lume s-au aflat acolo, iar eu am câştigat o etapă şi am terminat primul la general, peste toţi.

– Ai spus mai devreme că nu te gândeşti la retragere, dar când asta se va întâmpla, ce planuri ai? Ai vrea să rămâi în ciclism sau vei merge pe un alt drum?

Nu pot oferi un răspuns clar, deoarece nu ştiu ce îmi rezervă viitorul. Pentru a rămâne în ciclism, trebuie să primeşti oferte sau să pui bazele propriei echipe. Mi-ar plăcea să petrec mai mult timp alături de familie, undeva la şase luni sau măcar pe perioada iernii, după care să mă întorc în ianuarie şi să lucrez pentru o echipă, dar acum nu ştiu ce va fi. Aş putea fi chiar şi comentator sportiv. E foarte complicat de spus acum.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: