Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după prima săptămână din Il Giro

Turul Italiei a ajuns aproape de jumătate, moment în care “torni espresso-ul în bolul cu cereale, pentru a termina mai repede masa”, aşa cum s-a exprimat Taylor Phinney pe contul său de Twitter. Lider în clasamentul general este un favorit, dar nu cel pe care îl aştepta toată lumea. Înainte de start, se credea că Bradley Wiggins va fi îmbrăcat în roz, cu un avans de câteva minute în faţa lui Vincenzo Nibali, însă italianul este cel care ocupă primul loc, în timp ce adversarul său are o întârziere de 76 de secunde.

Care sunt concluziile ce pot fi trase după ceea ce s-a întâmplat în primele nouă etape ale cursei din Peninsulă?

– Vincenzo Nibali se află într-o formă excelentă şi o poziţie ideală, fiind principalul favorit la victorie. Progresele pe care le-a făcut (atât pe munte, cât şi la contratimp) de când a trecut la Astana sunt vizibile şi se pot materializa într-un triumf în Il Giro.

– Bradley Wiggins are probleme de fiecare dată când plouă şi se află pe coborâre, iar adversarii săi au devenit conştienţi de acest lucru. Tocmai de aceea, e posibil să îl atace pe astfel de porţiuni în etapele următoare, pentru a-i lua minute şi a-l scoate din lupta pentru tricoul roz. Vremea şi coborârile nu sunt singurele probleme pentru Wiggins, care pare să simtă lipsa unui director sportiv ca Sean Yates, cel care l-a ghidat la ediţia din 2012 a Turului Franţei.

– Vincenzo Nibali şi Cadel Evans sunt principalii favoriţi la câştigarea clasamentului pe puncte. Evident, niciunul dintre aceştia nu e interesat de ierarhia respectivă, dar tricoul roşu le este la îndemână, deoarece în etapele de munte vin mereu în primul grup. De asemenea, dacă Evans va continua la acelaşi nivel înalt arătat până acum, va deveni principalul oponent al italianului.

– Ryder Hesjedal şi Samuel Sanchez sunt primii oameni importanţi care au ieşit din cărţi pentru tricoul roz. Este adevărat, Turul Italiei e lung, dar problemele pe care le-au avut cei doi în ultimele zile nu le mai dau şanse la primul loc; cel mult, Hesjedal şi Sanchez pot spera la o clasare pe podium.

– Katusha, echipă fără licenţă World Tour la începutul anului, a avut o primă săptămână minunată, cu două succese şi patru zile în roz. Omega Pharma-Quick Step, Lotto-Belisol, Bardiani Valvole, Astana, Argos-Shimano şi Movistar pot fi la rândul lor mulţumite de cum au decurs lucrurile. În schimb, Androni Giocattoli-Venezuela, Colombia şi Vini Fantini încă nu au obţinut acea victorie de etapă pentru care au venit în Giro, iar asta înseamnă că a doua săptămână va fi una nebună, cu atacuri peste atacuri venite din partea rutierilor acestor echipe Pro Continentale.

– Tricoul alb, al celui mai bun tânăr, va reprezenta o afacere între trei oameni: Rafal Majka, Wilco Kelderman şi Carlos Betancur. Deşi are o întârziere mare în clasament, columbianul pare să fie principalul favorit, urmat de Kelderman, care va trebui să îl ajute pe coechipierul său, Robert Gesink.

– Chiar dacă are un avans bun în ierarhia tricoului albastru, Stefano Pirazzi va avea de tras serios pentru a se impune acolo. Momentan, se creionează un duel cu Robinson Chalapud, dar nu este deloc exclus ca în lupta pentru acest clasament să se implice mai mulţi rutieri, mai ales că munţii mari încă nu şi-au făcut apariţia.

– Prima săptămână a Il Giro a fost mai spectaculoasă şi plină de evenimente decât tot Turul Franţei de anul trecut. Dacă lucrurile vor continua pe acelaşi făgaş în următoarele două săptămâni, Giro 2013 are toate şansele să devină unul dintre cele mai bune Mari Tururi din istoria recentă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: