Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Ţării Bascilor 2013

În 1925, Jake Barnes se afla la San Sebastian, cu gândul de a se mai bucura de vacanţă înainte de a reveni la Paris, când caravana Turului Ţării Bascilor a poposit acolo, chiar la hotelul unde acesta era cazat. Seara, jurnalistul american a intrat în vorbă cu managerul uneia dintre echipele importante ale plutonului, care i-a povestit cum au decurs lucrurile în primele etape, fără a uita să menţioneze că întreaga cursă ar fi arătat cu totul altfel dacă Ottavio Bottecchia, unul dintre marii rutieri ai acelor vremuri (totodată, câştigătorul Turului Franţei), nu ar fi abandonat.

Este adevărat, întâlnirea şi discuţia de mai sus au avut loc în romanul lui Ernest Hemingway, “Fiesta”, însă asta arată cât de apreciată era încă de pe atunci cursa din Spania. Înfiinţată sub numele Gran Premio Excelsior, aceasta s-a bucurat de la început de prezenţa celor mai mari ciclişti ai vremii, dar nu a fost ocolită de probleme, între care lipsa banilor şi Războiul Civil. Tocmai de aceea, în cele aproape nouă decenii trecute de la înfiinţare, doar 52 de ediţii s-au disputat, dar asta nu a ştirbit cu nimic importanţa Turului Ţării Bascilor, care a fost mereu una dintre cursele importante din calendar.

Cine sunt protagoniştii din 2013?

Anul acesta, cinci foşti câştigători ai cursei se vor afla la start – Andreas Klöden, Denis Menchov, Juan Jose Cobo, Alberto Contador şi Samuel Sanchez – însă niciunul dintre aceştia nu va porni cu prima şansă la victorie. Şi aceasta, deoarece maşinăria “Skyborg” este din nou foarte solidă, iar liderul ei va fi Richie Porte, care vine în Spania după succesul obţinut în Paris-Nisa şi locul secund din Criteriul Internaţional. Australianul va fi flancat de “locotenenţi” extrem de puternici, ca Vasil Kiryienka sau Sergio Henao, care vor avea grijă să controleze în permanenţă cursă, anihilând fiecare mişcare a adversarilor.

Va fi ultima ocazie pentru Porte de a înregistra o nouă victorie într-o competiţie, înainte de a redeveni “locotenentul” lui Bradley Wiggins pentru Turul Italiei, iar dacă acesta se va impune şi aici, atunci 2013 va putea fi consemnat drept unul dintre cele mai bune sezoane avute vreodată de un ciclist de la Antipozi. Liderul lui Sky va avea parte de o concurenţă serioasă în competiţia care se va desfăşura între 1 şi 6 aprilie, iar principalul oponent va fi Alberto Contador.

Revenit după o pauză de aproape trei săptămâni, ibericul se află în continuare în căutarea primului succes major din actuala stagiune, iar tentativa sa de a se impune pentru a treia oară în Turul Ţării Bascilor se va dovedi un adevărat test, care îi poate influenţa serios restul sezonului. În Turul Omanului şi Tirreno-Adriatico, rutierul echipei Saxo-Tinkoff nu a avut nicio şansă în faţa lui Sky, iar acum va trebui să arate că a învăţat ceva din înfrângerile acelea şi a găsit câteva soluţii pentru a-i pune probleme grupării britanice. În caz contrar, e foarte probabil ca învingătorul din 2008 şi 2009 să acumuleze o frustrare din ce în ce mai mare, care va avea un impact negativ asupra evoluţiei sale din cursele următoare.

Deşi are doar câteva zile de cursă în picioare, Samuel Sanchez pare cel mai îndreptăţit dintre restul cicliştilor să spere la măcar un loc pe podium. Campionul olimpic de la Beijing este deţinătorul trofeului, cunoaşte foarte bine traseul şi e avantajat de cum a fost “desenat” acesta la ediţia cu numărul 53. În afară de Contador şi Sanchez, alţi reprezentanţi ai gazdelor care ar putea ieşi în evidenţă sunt Beñat Intxausti şi Juan Jose Cobo, locul patru din 2011, respectiv învingătorul din urmă cu şase ani.

În ceea ce îi priveşte pe cicliştii străini, lista este cu adevărat impresionantă, iar prezenţa acestora asigură un spectacol total: Bauke Mollema (mare atenţie la olandez, se află într-o continuă creştere de formă), Andrew Talansky, Tejay van Garderen (care doreşte să demonstreze că merită să fie liderul lui BMC în Turul Franţei), Damiano Cunego, Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Jose Rujano şi Wout Poels.

Etapele din Turul Ţării Bascilor

Se spune despre cursa din Spania că nu are nicio porţiune de plat, iar traseul din 2013 vine parcă să confime această zicală. Organizatorii le-au pregătit rutierilor 32 de ascensiuni repertoriate, dintre care două vor figura la finalul etapelor a treia şi a patra, când plutonul va ajunge pe La Lejana, respectiv Santuario de Arrate (cunoscută mai ales pentru cele trei victorii consecutive obţinute aici de Samuel Sanchez).

Atât La Lejana (pantă medie 5,7%), cât şi Santuario de Arrate (pantă medie 6,7%) vin după alte patru ascensiuni, care vor avea rolul de a face selecţia în pluton şi de a slăbi picioarele rutierilor înainte de ultima căţărare a zilei. Acolo, Sky va încerca mai mult ca sigur să imprime un ritm infernal şi să îl ducă în siguranţă pe Porte la sosire, în timp ce restul echipelor vor fi nevoite să dezvolte diverse strategii pe parcurs şi chiar să recurgă la alianţe pentru a-i pune probleme echipei britanice.

Celelalte trei etape în linie sunt la fel de deschise, deoarece finalul apare mereu după o scurtă ascensiune şi o coborâre care pot “dinamita” cursa. În dulcele stil classic, Turul Ţării Bascilor se va termina cu un contratimp individual foarte dificil, ce va avea pe traseu trei căţărări foarte grele, pe care extrem de important va fi pentru ciclişti să rămână constanţi şi să aibă o cadenţă ridicată.

Concluzii

Deşi vine la începutul lunii aprilie, Turul Ţării Bascilor reprezintă un pas important în pregătirea favoriţilor din Turul Franţei. Chiar dacă există diferenţe mari între cele două curse pe toate planurile, competiţia din Spania va oferi indicii preţioase despre forma favoriţilor la tricoul galben, echipele lor, dar şi îmbunătăţirile pe care trebuie să le efectueze aceştia pentru a avea şanse mari la victorie în Marea Buclă.

Pe de altă parte, Turul Ţării Bascilor poate la fel de bine să reprezinte o nouă confirmare a dominaţiei lui Sky în cursele pe etape, pe care echipa britanică a cam pus stăpânire de ceva mai mult de un an.

Single Post Navigation

5 thoughts on “Turul Ţării Bascilor 2013

  1. Mihai on said:

    Nu cred ca Porte este favorit in fata lui Contador totusi omul asta pana acum n-a castigat de cat un Paris-Nice unde in afara de Van Garderen n-a batut pe nimeni iar Contador, in orice forma ar fi, e mai bun ca australianul

    • Am un sentiment de deja-vu atunci cand vine vorba despre un rutier de la Sky intr-o cursa pe etape. De ce? Pentru ca la fel s-a spus anul trecut si despre Bradley Wiggins, multi l-au persiflat de fiecare data cand a venit vorba despre sansele sale la castigarea Turului Frantei, pana cand s-au trezit cu el in tricoul galben, cu un avans de cateva minute in fata celorlalti. Richie Porte e un ciclist foarte talentat, iar ce am vazut in Paris-Nisa reprezinta doar o mostra din ceea ce este capabil sa faca.

  2. Turul Tarii Bascilor e dovada ca o cursa, chiar daca are probleme in anumiti ani, revine mereu daca are oameni pasionati langa ea.

  3. Ionut on said:

    Contador e slab fara un boost! Sky rupe tot anu asta! La cum duc trena Turul Frantei e a lui Chris!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: