Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Cancellara, imperial în Flandra

Image

Forţa incredibilă a lui Fabian Cancellara era binecunoscută şi respectată de toţi ceilalţi rutieri din pluton, însă doar acest atribut nu a mai fost suficient în ultimele sezoane pentru ca elveţianul să se impună într-o clasică “Monument”. Duminică, în Turul Flandrei, acesta a mai avut două avantaje, care au făcut clar diferenţa şi l-au ajutat să câştige: o tactică excelentă şi o echipă cu adevărat impresionantă, mult peste cele din 2011 şi 2012, când s-a trezit de multe ori singur la jumătatea unei curse.

Colegii lui Cancellara au depus o muncă incredibilă şi au controlat plutonul aşa cum mulţi s-ar fi aşteptat să o facă doar Omega Pharma-Quick Step, însă gruparea belgiană a fost invizibilă la vârf (cu excepţia unor evadări), atât din cauza abandonului înregistrat de Tom Boonen, cât şi absenţei unui plan B. Spre deosebire de alţi ani, ciclistul echipei RadioShack-Leopard nu a mai riscat cu un atac dat devreme, ascultându-l pe Luca Guercilena, managerul echipei luxemburgheze, care i-a transmis că are nevoie nu doar de putere, ci şi de inteligenţă pentru a triumfa.

Victoria a fost construită în doi paşi: primul a venit pe Oude Kwaremont, acolo unde Cancellara a decimat plutonul, nu doar pentru a le lua pulsul celorlalţi favoriţi, ci şi pentru a-i lăsa fără colegi. Apoi, pe Paterberg, a forţat la maximum şi a dat totul metru cu metru, în ciuda încăpăţănării lui Peter Sagan de a se ţine de roata lui. Pe ultima porţiune a dealului, slovacul a intrat în zona de avarie şi a rămas fără aer, iar Fabian Cancellara s-a desprins decisiv, în ciuda faptului că nici el nu a avut parte de o viaţă atât de uşoară cum s-a văzut la televizor.

Succesul elveţianului, anunţat încă de săptămâna trecută, atunci când acesta a câştigat E3 Prijs Harelbeke, este al doilea pe care îl obţine în Turul Flandrei într-o zi de Paşti şi îl transformă pe acesta în doar al al treilea ciclist străin din istorie care se impune de mai multe ori în De Ronde, după italianul Fiorenzo Magni şi olandezul Jan Raas. De asemenea, diferenţa dintre Fabian Cancellara şi Peter Sagan, un minut şi 27 de secunde, este cea mai mare dintre primii doi clasaţi în ultimii 30 de ani (în 1983, Raas l-a învins pe Ludo Peeters cu un avans de un minut şi jumătate).

Cel mai vârstnic rutier (32 de ani) care şi-a trecut în palmares Turul Flandrei în ultimul deceniu, Cancellara a ajuns acum la cinci succese în clasicele “Monument”, egalându-i pe Gaetano Belloni, Rik Van Steenbergen, Bernard Hinault, Michele Bartoli şi Paolo Bettini. Mai important este că victoria de duminică îi redă încrederea care i-a lipsit în sezoanele anterioare şi care îl va ajuta să rămână unul dintre protagonişti în cursele de o zi şi anul viitor.

Cine a mai fost pe plus duminică

Peter Sagan – slovacul va mai trebui să aştepte cel puţin un an pentru a câştiga un “Monument” (deşi nu este exclus să îl vedem în Liège–Bastogne–Liège, după ce Côte de la Roche aux Faucons a fost scoasă de pe traseu), însă prin locul secund ocupat la final a arătat din nou că este un adevărat fenomen, un ciclist cum apare doar o dată la o generaţie, aşa cum a spus Mark Cavendish. Sagan va fi marele favorit în Amstel Gold Race, cursă pe care o poate pierde doar din cauza unei erori mari sau a unei excelente strategii a uneia dintre echipele adverse.

Jurgen Roelandts – Belgia a rămas fără victorie în clasicele de primăvară şi după Turul Flandrei, însă rutierul echipei Lotto-Belisol merită toate aprecierile, deoarece a atacat fără să aştepte deznodământul luptei dintre Fabian Cancellara şi Peter Sagan, aşa cum a fost cazul cu alţi oameni. Locul al treilea în De Ronde este cel mai bun rezultat din cariera lui Roelandts, care poate spera acum şi mai mult că într-o bună zi se va impune într-o clasică.

Alexander Kristoff – mulţi au râs atunci când norvegianul a declarat după Cele Trei Zile de la De Panne că ţinteşte un top 10 în Turul Flandrei, însă aceştia sunt nevoiţi să tacă acum, după ce rutierul Katushei a terminat pe patru. În condiţiile în care nu are nici măcar 26 de ani, scandinavul mai poate creşte, astfel încât în următoarele sezoane să se prezinte la startul clasicei din Belgia din postura de favorit.

Heinrich Haussler – şi australianul se află într-o formă din ce în ce mai bună, aspect datorat nu doar pregătirii excelente din iarnă, ci şi echipei, IAM, care i-a oferit un mediu ideal pentru a se dezvolta, mult peste ceea ce a avut la Garmin-Sharp. Haussler va împlini 30 de ani în 2014, dar asta nu înseamnă că poate reveni la nivelul arătat în 2009, atunci când se punea doar problema clasicei de primăvară în care va triumfa.

John Degenkolb – germanul nu a ieşit în evidenţă până duminică, însă locul nouă pe care s-a clasat în Oudenaarde demonstrează că a scăpat de problemele de sănătate care l-au chinuit în ultimele luni şi îi dă speranţe că prima victorie a sezonului va veni cât mai curând.

André Greipel – în cea mai mare parte a anului, sprinterul originar din Rostock este liderul lui Lotto-Belisol, însă Turul Flandrei a arătat că ştie să fie şi un foarte bun om de echipă, punându-se în slujba colegilor săi. Efortul depus de Greipel vreme de mai mult de o sută de kilometri nu trebuie trecut cu vederea.

Cine a fost pe minus

Traseul – anul trecut a primit o şansă, însă noul profil al Turului Flandrei este de-a dreptul iritant. De acord, rutierii sunt cei care fac cursa, dar vina nu poate cădea mereu pe ei. În primul rând, parcurgerea dealurilor Oude Kwaremont şi Paterberg de trei ori e o decizie nefericită, născută doar din dorinţa organizatorilor de a vinde cât mai multe bilete VIP. Rutierii aşteaptă finalul pentru a încerca ceva, spre deosebire de anii precedenţi, când apăreau atacuri şi cu 50 de kilometri înainte de sosire. În al doilea rând, ultima porţiune de plat este total neinspirată: din cauza vântului puternic, cicliştii care încearcă o acţiune solitară au şanse mici de reuşită (anul acesta nu a fost cazul, însă asta a reprezentat o excepţie); în plus, nici la capitolul decor nu oferă nimic, aşa cum se întâmpla cu vechea sosire din Ninove. În fine, Muur-Kapelmuur este o legendă a ciclismului, la fel ca Poggio, Pădurea Arenberg sau Madonna del Ghisallo, şi îşi merită locul într-o clasică “Monument”.

Omega Pharma-Quick Step – deşi Tom Boonen a abandonat, tot este ruşinos pentru echipa belgiană să nu plaseze un ciclist între primii zece chiar la ea acasă. Nu doar că Sylvain Chavanel şi Niki Terpstra inspirate (poate ar fi fost mai bine ca Michal Kwiatkowski să fie păstrat pentru final, în loc să fie trimis în faţă atât de devreme).

Greg Van Avermaet – era marea şansă a ciclistului lui BMC să termine pe podium o clasică “Monument”, însă a ratat-o. Totodată, după locul şapte de duminică, venit în urma unei curse în care nu a ieşit cu nimic în evidenţă, este foarte posibil ca gruparea nord-americană să nu îi mai prelungească înţelegerea lui la finalul sezonului.

Sky – Edvald Boasson Hagen a fost cel mai bine plasat rutier al echipei britanice, doar locul 17. Încă o dată, Sky a propus mai multe ciclişti puternici, însă nu a făcut nimic pentru a le crea condiţii acestora. Formaţia manageriată de David Brailsford nu a venit la trenă pentru a imprima un ritm infernal, nu a trimis un om în evadare şi a părut foarte dezorganizată pe parcursul întregii curse, senzaţia generală fiind că fiecare om a rulat doar pentru el.

Filippo Pozzato – încă un “Monument” pe care italianul l-a ratat, continuând trendul din ultimele săptămâni. Invizibil tot timpul, liderul lui Lampre a ajuns în Oudenaarde într-un anonimat complet, cu o întârziere de aproape cinci minute.

Single Post Navigation

One thought on “Cancellara, imperial în Flandra

  1. Mihai on said:

    Cred ca la ce zi a prins Cancellara era de neinvins chiar daca nu ceda pe Paterberg Sagan ceda si pe plat se vedea ca nu poate sta langa elvetian… am aceias parere ca tine despre traseu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: