Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Koppenberg

Printre ciclişti, este cunoscut drept “Camera Torturii”, un renume pe care îl merită pe deplin, având în vedere chinurile la care îi supune pe toţi cei ce îndrăznesc să îl urce. Koppenberg, căci acesta este numele oficial al dealului din Oudenaarde, şi-a făcut apariţia în Turul Flandrei în urmă cu mai puţin de patru decenii, dar are o istorie mai tumultoasă decât căţărări care au debutat şi cu jumătate de secol înaintea sa. Cum a ajuns Koppenberg în cea mai importantă cursă a Belgiei? “Legenda” spune că Walter Godefroot, dublul câştigător din De Ronde, i-a informat pe organizatori despre Koppenberg, iar aceştia au hotărât să introducă ascensiunea pe traseu, însă numai la câţiva ani după ce au aflat de existenţa sa.

Astfel, Koppenberg şi-a făcut debutul în Turul Flandrei la ediţia din 1976, câştigată de Walter Planckaert. Nu atât victoria belgianului a contribuit la faima dealului, cât problemele avute acolo de Eddy Merckx. “Canibalul”, care era deţinătorul trofeului, se apropia de finalul carierei, iar Koppenberg a reprezentat un test extrem de dificil pentru el în acel an, Merckx fiind nevoit să îl parcurgă pe lângă bicicletă. Timp de mai mult de un deceniu, Koppenberg a fost prezent mereu pe harta lui De Ronde, iar fanii cursei veneau de dimineaţă acolo pentru a prinde un loc cât mai bun, care să le asigure că nu vor rata supliciul parcă interminabil prin care treceau rutierii. Deşi departe de final, Koppenberg avea un rol foarte important, deoarece liderii echipelor îşi instruiau “locotenenţii” să pună intenţionat piciorul jos şi să coboare de pe bicicletă, astfel încât să îi blocheze pe adversarii lor, iar aceştia să rămână în urmă, izolaţi şi fără nicio şansă la victorie.

În 1987, Koppenberg a fost şi în prim-planul unui moment neplăcut, care a dus la excluderea sa din cursă. Jesper Skibby era în frunte, cu un avans de două minute, când a ajuns pe teribila căţărare. Acolo, danezul aflat la doar al doilea sezon ca profesionist a căzut, un incident aparent banal, dar în care nu mult a lipsit să îşi piardă viaţa. Şi aceasta, deoarece comisarul de cursă a decis să treacă peste bicicleta sa cu maşina, o decizie pentru care a oferit o explicaţie ciudată: acesta a spus că dacă ar fi oprit, ar fi riscat să blocheze întreaga cursă, pentru că plutonul nu se afla departe, iar dacă ar fi ajuns acolo, în spatele maşinii, haosul ar fi pus stăpânire pe cursă. Aşa, Turul Flandrei a continuat, Claude Criquielion s-a impus la Meerbeke, iar Koppenberg a fost scos de pe traseu pentru o perioadă nedeterminată.

Revenirea

La fel ca Poggio sau Pădurea Arenberg, Koppenberg este o legendă a curselor de o zi, iar absenţa sa nu putea dura la nesfârşit. Astfel, în 2002, organizatorii au hotărât să reintroducă ascensiunea în Turul Flandrei, însă nu înainte de a-i aduce câteva îmbunătăţiri: drumul a fost lărgit, iar vechile pietre cubice, din porfir gri, au fost înlocuit cu unele noi, realizate din granit adus din Polonia, o investitiţie care a costat jumătate de milion de dolari.

Câţiva ani mai târziu, în 2007, Koppenberg a fost din nou trecut cu vederea, după ce la ediţia precedentă aproape tot plutonul a urcat dealul pe jos. Apoi, începând cu 2008, căţărarea şi-a reluat locul pe traseul clasicei din Belgia şi de atunci nu a mai ratat niciun rendez-vous, în ciuda unor proteste (e adevărat, izolate) venite din pluton, care au semnalat problemele ce apar pe Koppenberg în a doua jumătate a ascensiunii, acolo unde pavatele sunt alunecoase şi neregulate din cauza unui izvor subteran.

Koppenberg nu impresionează prin lungime (doar 600 de metri), ci prin duritatea sa (pantă medie 11,6%, pantă maximă 22%) şi prin efectul pe care îl are la nivel psihologic asupra cicliştilor, aceştia având senzaţia că urcă pe un zid aflat într-un tunel, o zonă sălbatică, o zonă a supravieţuirii, în care au nevoie de fiecare resursă de energie, de toată atenţia, de o voinţă de fier şi de un plasament cât mai bun (cine nu este între primii 30 acolo a pierdut cursa) pentru a scăpa teferi de acest obstacol şi a-şi continua aventura în una dintre cele mai frumoase clasice din lume.

Single Post Navigation

One thought on “Koppenberg

  1. Am vazut si eu pe youtube incidentul din 1987. Senzational. Super tare reactia spectatorilor. Ma intreb ce s-a intamplat cu directorul ala de cursa? N-a fost dat afara din ciclism?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: