Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Jasper Stuyven

Heverlee este o localitate belgiană cunoscută pentru Castelul Arenberg şi echipa de fotbal Oud-Heverlee Leuven, aflată în eşalonul secund. Peste ani însă, Heverlee are toate şansele să fie identificată mai degrabă drept localitatea natală a lui Jasper Stuyven (20 de ani), unul dintre cei mai talentaţi tineri rutieri ai momentului, care s-a făcut remarcat încă de la juniori.

Ca orice flamand, Stuyven s-a născut cu ciclismul în sânge, primul contact cu acest sport având loc la trei ani. Apoi, pe măsură ce a crescut, ciclismul a devenit pentru Jasper mai mult decât o pasiune, “alimentată” şi de cadourile primite de la Moş Crăciun, care nu rata nicio ocazie pentru a-i aduce o bicicletă. Încurajat de tatăl său, cu care ieşea la plimbare, dar şi de reacţia pe care trecătorii o aveau atunci când îl vedeau pe bicicletă, belgianul s-a înscris la un club la vârsta de nouă ani, mişcare urmată doi ani mai târziu, în 2003, de prima echipă serioasă, Olympia Tienen. Timp de două sezoane, Stuyven nu a câştigat vreo cursă, dar a terminat de mai multe ori pe podium, lăsând să se vadă o parte din potenţialul şi talentul său.

Apoi, la 14 ani, victoriile au început “să curgă”, cea mai importantă fiind cea de campion provincial la contratimp, categoria novici. A fost un succes care i-a atras imediat atenţia lui Bodysol-Lotto Cycling Team Menen, echipă alături de care a devenit în premieră campion naţional pe şosea, în cursa desfăşurată la Hooglede-Gits. Pasul următor a venit în stagiunea următoare, una dintre cele mai bune din cariera lui: transferat la Avia Cycling Team, Jasper Stuyven a terminat pe doi Giro della Toscana, a fost al treilea în Driedaagse van Axel (în faţa lui Barry Markus şi Moreno Hofland), pentru ca în august, la Moscova, să devină campion mondial al juniorilor pe şosea, la finalul unei curse în care l-a învins pe francezul Arnaud Démare.

În tricoul curcubeu, Stuyven a bifat patru succese (între care şi Paris-Roubaix pentru juniori), înainte de a urca în categorie, odată cu transferul la Ovyta-Eijssen-Acrog. La sub 23 de ani, flamandul s-a făcut din nou remarcat în “Infernul Nordului”, acolo unde încheiat al doilea, după olandezul Ramon Sinkeldam, care l-a lăsat în urmă cu numai doi kilometri înainte de sosirea pe celebrul velodrom din Roubaix. Rezultatul acela şi cele două titluri provinciale cucerite l-au adus în atenţia lui Bontrager-Livestrong, care şi-a fixat un obiectiv din a semna cu el.

2012 l-a găsit pe Jasper Stuyven alături de gruparea nord-americană, în culorile căreia a obţinut câteva rezultate impresionante, atât în Statele Unite, cât şi în Europa: o victorie în Cascade Classic, clasări în top 15 în etape din Turul Californiei şi Turul Utah, dar şi un fantastic loc şapte în Marele Premiu al Valoniei, acolo unde belgianul a sosit mai bine decât Johnny Hoogerland, Marco Marcato, Nacer Bouhanni, Jonathan Hivert sau Tom Boonen. Imediat au apărut zvonuri potrivit cărora Stuyven va trece la profesionişti, dar acestea nu au fost confirmate, ciclistul în vârstă de 20 de ani alegând să continue la Bontrager-Livestrong, pentru care a câştigat în noul sezon Volta ao Alentejo, în Portugalia.

Pe lângă faptul că are un motor extrem de puternic pe piatră cubică şi pe căţărările scurte, tipice Flandrei şi Ardenilor, Jasper Stuyven (1,86 m, 73 kg) se mai bucură de un avantaj, sprintul foarte bun, care îl ajută de multe ori să facă diferenţa în grupurile reduse. Chiar dacă la juniori şi tineret a ieşit în evidenţă şi în câteva curse pe etape, nu acestea, ci clasicele pe pavate trebuie să reprezinte principala sa orientare pe viitor; dacă va face asta, este foarte posibil ca belgienii să îşi găsească noul idol.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: