Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Săptămâna Flamandă

Fabian Cancellara a arătat exact atunci când era mai mare nevoie că este foarte aproape de nivelul din 2010, când nu a avut adversar în Turul Flandrei şi Paris-Roubaix. Victoria obţinută de elveţian în E3 Prijs Harelbeke a venit la capătul unei curse inteligente, în care Cancellara a mizat totul pe o singură carte, după ce în prealabil s-a mulţumit să “îi citească” pe favoriţi. Mai important decât succesul e felul în care acesta a fost obţinut, fără drept de apel în faţa lui Peter Sagan, Tom Boonen sau Edvald Boasson Hagen, care nu au avut nicio soluţie şi s-au demoralizat imediat ce rutierul echipei RadioShack-Leopard s-a desprins. Pe de altă parte, demonstraţia oferită de Cancellara le-a reamintit oponenţilor de calităţile sale, ceea ce înseamnă că va fi din nou supravegheat în marile clasice pe pavate. Partea bună este că nivelul din E3 Prijs nu a fost cel mai ridicat al lui Fabian Cancellara, iar până pe 31 martie mai are timp pentru îmbunătăţiri.

Dacă mai exista vreo îndoială privind calităţile lui Peter Sagan în clasice, aceasta a dispărut duminică, după succesul din Gent-Wevelgem. Campionul Slovaciei a bifat prima victorie a carierei într-o cursă importantă de o zi, datorită unei excelente partituri tactice. Spre deosebire de E3 Prijs, Sagan a fost mereu în faţă, a reacţionat de fiecare dată când s-a format un grup periculos şi a avut grijă să aibă un coleg lângă el, o contribuţie imensă la succesul său fiind adusă de Maciej Bodnar. Totuşi, victoria din Gent-Wevelgem nu trebuie să umbrească problemele pe care Sagan le-a arătat cu două zile înainte: ciclistul lui Cannondale are în continuare greşeli de plasament în momentele-cheie ale cursei şi nici nu se simte bine pe căţărările cu piatră cubică, ritmul său acolo fiind unul necizelat. Poate mai mult decât Cancellara, Sagan va fi inamicul numărul unu în Turul Flandrei, aspect la care a contribuit din plin evoluţia sa de duminică.

Omega Pharma-Quick Step trebuie să schimbe neapărat ceva în următoarele zile, deoarece evoluţia echipei în primele curse pe pavate ale primăverii a fost sub orice critică. Strategia grupării belgiene în E3 Prijs a fost ca şi inexistentă, în timp ce planul din Gent-Wevelgem, când a preferat să mizeze pe Stijn Vandenbergh, în loc să tragă cu Zdebek Stybar şi Nikolas Maes pentru Mark Cavendish, s-a dovedit falimentar. Dintr-o echipă invincibilă în 2012, Omega Pharma-Quick Step s-a transformat acum într-un fără viziune şi fără claritate.

Este foarte posibil ca Tom Boonen să fi ieşit din calculele pentru Turul Flandrei după căzătura suferită în Gent-Wevelgem. Ca şi cum problemele de sănătate pe care le-a avut în iarnă nu ar fi fost suficiente, belgianul s-a lovit la genunchi şi la cotul la care a fost operat în urmă cu câteva luni, fiind nevoit să abandoneze cursa. Chiar dacă va participa în Cele Trei Zile de la De Panne, este greu de crezut că Boonen va fi la un nivel optim pe 31 martie, caz în care Omega Pharma-Quick Step va schimba strategia şi va miza, cel mai probabil, pe Sylvain Chavanel şi Niki Terpstra.

La fel ca Omega Pharma-Quick Step, nici Sky nu are o idee clară pentru clasicele pe pavate, însă problema echipei britanice e cu totul alta: nu ştie cine ar trebui să fie liderul său. Geraint Thomas, Ian Stannard, Bernhard Eisel şi Edvald Boasson Hagen au obţinut cu toţii clasări în top zece până acum, dar niciunul dintre aceştia nu a arătat că este în stare să câştige. Planul lui Sky a fost similar mai mult cu o loterie, senzaţia generală fiind că gruparea manageriată de David Brailsford va continua astfel şi în viitorul apropiat, în speranţa că unul dintre “biletele” pe care le are se va dovedi norocos în cele din urmă.

În toamna lui 2012, atunci când l-a transferat pe Filippo Pozzato, Lampre l-a dorit şi pe Oscar Gatto, însă contractul acestuia cu Vini Fantini s-a dovedit a fi extrem de “solid”. Între timp, Gatto a devenit liderul echipei Pro Continentale pentru cursele de o zi, iar săptămâna trecută şi-a arătat potenţialul, devenind primul italian din istorie triumfător în Dwars door Vlaanderen. Chiar dacă obţinut în ultima clipă, succesul lui Gatto nu a fost deloc unul norocos, ci a venit ca o consecinţă a unei evoluţii foarte bune, care îl trimite pe italian pe lista cicliştilor ce pot obţine un rezultat surprinzător în Turul Flandrei. Indiferent de ce se va întâmpla acolo, un lucru este cert: anul 2014 nu îl va mai găsi pe Gatto în eşalonul Pro Continental.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: