Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Turul Qatarului

Mark Cavendish rămâne cel mai valoros sprinter din lume, în ciuda faptului că nu beneficiază de cel mai bun “trenuleţ”, cel puţin pentru moment (Lotto-Belisol este etalonul în acest start de stagiune). De când a venit la Omega Pharma-Quick Step, britanicul a renăscut, iar liniştea şi susţinerea pe care le-a găsit-o acolo sunt transpuse în rezultatele sale. Nu doar viteza îl ajută pe Cavendish să fie în continuare cel mai bun sprinter, ci şi inteligenţa şi intuiţia de care dă dovadă în momentele în care adversarii îl consideră ieşit din calculele pentru victorie. Chiar dacă nu a avut cei mai puternici adversari în Qatar, ciclistul originar din Insula Man a oferit câteva demonstraţii de sprint, iar acestea l-au ajutat să ajungă la 101 de succese obţinute de-a lungul carierei.

Taylor Phinney este un talent excepţional, fie că vorbim despre contratimp, fie despre cursele de o zi. Americanul a fost “motorul” lui BMC în Turul Qatarului, memorabilă fiind întâmplarea din ultimul kilometru al contratimpului pe echipe, acolo unde i-a lăsat pe trei colegi în urmă, urmare a ritmului ridicat pe care l-a impus, asta după ce deja dusese trena în marea majoritate a timpului. Dacă nu cumva a atins vârful de formă prea devreme, Phinney va fi unul dintre protagonişti în Paris-Roubaix, nu un simplu “locotenent” pentru Thor Hushovd, care în continuare îşi caută nivelul din urmă cu trei ani.

Anul viitor, organizatorii trebuie să schimbe neapărat ceva pentru a avea mai mult spectacol şi o luptă mai palpitantă pentru tricoul auriu. Cum pe vânt nu s-a prea putut conta, aşa cum s-a întâmplat la ediţiile precedente, cursa a fost foarte previzibilă, în mare parte din cauza contratimpului pe echipe din etapa secundă. Drept dovadă, cu excepţia lui Mark Cavendish, nouă dintre cicliştii clasaţi în top zece au venit de la doar două echipe, BMC şi Sky. Mult mai inspirat decât un contratimp pe echipe ar fi unul individual, nu lung, de 2-4 kilometri şi cu câteva viraje tehnice, programat chiar în prima zi, care ar avea darul de a-i da o cu totul altă dimensiune clasamentului general.

Barry Markus va fi un rutier de urmărit sezonul acesta. Adus de Vacansoleil în 2012, de la Rabobank Continental, olandezul în vârstă de 21 de ani a impresionat cu rezultatele din Orientul Mijlociu: trei clasări pe podium, în două dintre ocazii fiind devansat doar de Mark Cavendish. Conducerea lui Vacansoleil a anunţat că îl va trimite în curse de mai mică importanţă în 2013, o strategie foarte bună, deoarece sprinterul originar din Amsterdam va evolua fără prea mare presiune şi va beneficia astfel de mediul potrivit pentru a-şi dezvolta calităţile.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: