Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Turul Down Under

mai aduceţi aminte de etapa a cincea a Turului Italiei din 2011? Atunci, un tânăr rutier al lui Rabobank a căzut cu aproximativ 15 kilometri înainte de final, suferind răni multiple, inclusiv o fractură de mandibulă. La aproape doi ani de la acel incident, ciclistul olandez a obţinut primul triumf al carierei într-o cursă pe etape: este vorba despre Tom-Jelte Slagter, care s-a impus în Turul Down Under, deşi la startul competiţiei nu era nici măcar pe lista favoriţilor. Foarte puternic pe căţărările scurte, ciclistul în vârstă de 23 de ani a impresionat prin evoluţia sa şi le-a arătat conducătorilor echipei Blanco că victoriile pot veni de unde nici nu se aşteaptă. Şi aceasta, deoarece despre Slagter nu s-a vorbit niciodată aşa cum s-a vorbit despre Robert Gesink sau Steven Kruijswijk, rutieri creditaţi de ani buni cu şanse la câştigarea unui Mare Tur, dar care au dezamăgit aproape de fiecare dată.

Succesul lui Tom-Jelte Slagter s-ar putea să o ajute pe Blanco să îşi găsească mai repede decât se aşteaptă un sponsor principal. Echipa batavă, compătimită de mulţi după retragerea lui Rabobank, evoluează fără presiune acum, oricât de ciudat ar suna, iar asta le permite rutierilor săi să obţină rezultate importante. În plus, dată fiind situaţia în care se află echipa şi foamea de succese pe care o are, mai mulţi ciclişti vor avea şansa lor în cursele importante, unde Blanco va încerca să scoată maximum din fiecare situaţie.

André Greipel a continuat să scrie istorie în Turul Down Under, ajungând la 14 victorii de etapă, dar mai impresionant decât acest număr este “trenuleţul” avut la dispoziţie, mult peste al celorlalţi sprinteri. Ajuns la 30 de ani, germanul nu a stagnat, ci a continuat să crească de la sezon la sezon, devenind unul dintre primii trei sprinteri ai plutonului. 2013 anunţă o nouă luptă fabuloasă între el şi Mark Cavendish în Turul Franţei, iar avantajat momentan este ciclistul echipei Lotto-Belisol, care se bazează pe un “trenuleţ” omogen, în timp ce rivalul său încă mai caută variante şi nu ştie dacă “lansatorul” său în Marea Buclă se va numi Matteo Trentin, Tom Boonen sau Gert Steegmans.

Anul trecut, Geraint Thomas a spus că vrea să calce pe urmele lui Bradley Wiggins şi să câştige într-o bună zi Turul Franţei. Mulţi au zâmbit la această declaraţie, însă britanicul are potenţialul de a deveni un pretendent la victorie într-un Mare Tur. Până atunci, Thomas probabil că va începe cu câteva clasice (unde va fi unul dintre liderii lui Sky) şi curse scurte pe etape, perfecte pentru a-şi dezvolta potenţialul. Apoi, peste trei sau patru ani, nu ar trebui să mire pe nimeni dacă galezul se va alinia la startul Marii Bucle ca unul dintre principalii favoriţi la tricoul galben.

Andy Schleck nu se regăseşte, Turul Down Under consemnând încă un abandon al luxemburghezului. Fără să iasă în evidenţă pe parcursul cursei, acesta s-a retras în ultima etapă, după o problemă mecanică, iar din această cauză nu a mai fost prezent pe podium, acolo unde RadioShack Leopard Trek a primit premiul pentru cea mai bună echipă. Recent, Schleck a declarat că sunt şanse mari să nu mai revină niciodată la nivelul din 2011, iar la cum merg lucrurile, viitorul nu arată deloc bine pentru el. Ultima cursă încheiată de câştigătorul Turului Franţei din 2010 a fost Liège–Bastogne–Liège 2012.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: