Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Heras, (noul) câştigător al Turului Spaniei din 2005

Faptele, pe scurt: în urmă cu şapte ani, Roberto Heras se impunea pentru a patra oară în Vuelta şi îl devansa pe elveţianul Tony Rominger, devenind rutierul cu cele mai multe succese în ultimul Mare Tur ale sezonului. La două luni de la acel triumf, s-a anunţat că Heras a fost depistat cu eritropoetină în penultima zi a cursei, un contratimp individual care s-a desfăşurat între Guadalajara şi Alcala de Henares. Drept urmare, ciclistul echipei Liberty Seguros a fost suspendat doi ani şi imediat descalificat, victoria revenindu-i rusului Denis Menchov.

Totuşi, partea mai interesantă acum vine: retras din activitate de ceva vreme, prezent mai mult la startul unor curse de mountain-bike, Heras s-a decis în 2011 să înainteze un apel către un tribunal civil din Castilla y Leon, pentru a contesta felul în care au fost manevrate probele sale. Ce a reclamat ibericul, mai exact? Că eşantioanele au ajuns la laborator după 40 de ore, şi nu 24, aşa cum trebuia, că au fost păstrate la temperatura camerei, în loc să fie congelate, şi că s-au aflat în posesia unor persoane necunoscute.

Cum tribunalul respectiv a fost de acord cu cererea sa, Federaţia Spaniolă de Ciclism a mers la Curtea Supremă, fiind sigură că aceasta va clasa cazul şi nu îi va da câştig de cauză fostului rutier. Surpriză, însă: pe 21 decembrie, când mulţi încă mai aşteptau sfârşitul lumii, Curtea Supremă a dat un verdict în favoarea lui Roberto Heras, sinonim cu revenirea acestuia pe primul loc în ierarhia generală a Turului Spaniei din 2005. Astfel, Denis Menchov pierde un succes în Vuelta, în timp ce ibericul ajunge la patru, o performanţă neatinsă de vreun alt ciclist.

Purtătorul de cuvânt al Federaţiei Spaniole de Ciclism, Luis Roman, a declarat că forul de la Madrid “va studia această decizie”, dar e greu de crezut că finalitatea va fi alta, chiar dacă Uniunea Ciclistă Internaţională nu şi-a spus punctul de vedere. Poate că hotărârea Curţii Supreme se va dovedi a fi până la urmă un lucru bun, deoarece Menchov nu s-a considerat niciodată învingătorul acelei ediţii, la fel cum Michele Scarponi nu este câştigătorul Il Giro 2011 şi Andy Schleck nu s-a impus în Turul Franţei 2010. Problema este că ciclismul se află în continuare pe un teren nesigur atunci când vine vorba de luarea deciziilor importante la nivel juridic, iar unii oameni continuă să folosească sportul pe post de minge de ping-pong.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: