Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Paris-Tours, clasica spinterilor?

Image

Rolf Sørensen, Johan Museeuw, Andrei Tchmil, Richard Virenque, Philippe Gilbert şi Greg Van Avermaet sunt doar câţiva dintre rutierii care au câştigat Paris-Tours după o evadare sau un atac dat târziu, de când organizatorii au mutat finalul clasicei franceze pe Avenue de Grammont, în 1988. În total, conform unei statistici realizate de L’Equipe, din ultimele 24 de finişuri, doar 10 s-au încheiat cu un sprint masiv, aspect care duce la o întrebare: este Paris-Tours cu adevărat ultima clasică a sprinterilor, aşa cum e deseori prezentată?

Traseul dintre Châteauneuf-en-Thymerais şi Tours este considerat plat după toate normele, însă are trei căţărări plasate în ultimii 30 de kilometri, care chiar dacă par de neglijat, pot avea un rol important în stabilirea învingătorului. Côte de Crochu este prima dintre acestea şi le va oferi rutierilor o idee despre ce îi aşteaptă puţin mai târziu, când vor apărea Côte de Beau Soleil şi Côte de l’Epan. Cele două nu doar că au drumuri înguste, dar panta medie este de 8%, suficiente motive pentru ca unii ciclişti să încerce atacuri, iar alţii să caute să se plaseze cât mai bine, un aspect esenţial. Dacă se va forma un grup de patru sau cinci oameni acolo, e foarte posibil ca acesta să meargă până la final, pentru că echipele vor avea dificultăţi în a se regrupa şi a organiza urmărirea.

Deşi nu este o cursă de World Tour (din păcate), Paris-Tours de bucură de prezenţa multor rutieri importanţi, atât sprinteri, cât şi puncheuri, deoarece, aşa cum am văzut mai devreme, profilul le oferă ambelor categorii şanse egale, ceea ce face ca spectacolul să fie garantat şi lupta pentru victorie extrem de deschisă. În plus, va mai interveni un factor important în ediţia din acest an: mulţi ciclişti sunt fără contract pentru 2013 şi vor da totul pentru a obţine un rezultat bun şi a se face remarcaţi, ceea ce va duce la apariţia în prim-plan a unor oameni care în mod normal ar fi stat “la cutie”.

Dintre sprinterii care pot fi aduşi în discuţie, cei mai importanţi sunt John Degenkolb şi Nacer Bouhanni. Germanul vine după ce a înregistrat în ultima lună şi jumătate şase victorii şi un loc patru la Campionatele Mondiale, în timp ce francezul s-a impus recent într-o etapă din Tour de l’Eurometropole şi a terminat pe poziţia secundă Paris-Bourges, chiar înaintea lui Degenkolb. Aflat la cel mai bun sezon al carierei, Giacomo Nizzolo va trebui urmărit de ceilalţi oameni, la fel ca Adam Blythe şi Alexander Kristoff, bronzul olimpic de la Londra.

În ceea ce îi priveşte pe atacanţi, primul nume care iese în evidenţă este cel al lui Greg Van Avermaet, belgianul a cărui ultimă victorie datează din toamna lui 2011, când s-a impus chiar în Paris-Tours. Acum, el va încerca să câştige din nou şi cel mai probabil se va folosi de dealurile de pe final pentru a se desprinde, aşa cum a făcut şi compatriotul său, Philippe Gilbert, în trecut. Pe de altă parte, ciclistul echipei BMC va fi strâns marcat, deoarece toţi sunt conştienţi de calităţile sale, iar asta i-ar putea ajuta pe alţii să plece din pluton – Juan Antonio Flecha, Matti Breschel, Marco Marcato sau Bjorn Leukemans – cu un plus pentru acesta, după ce chiar Gilbert, noul campion mondial, a declarat că i se aseamănă ca stil

Sosirea, aşa cum se ştie, este pe Avenue de Grammont, varianta scurtată, de numai 800 de metri. La finalul acesteia vom afla dacă sprinterii vor reduce diferenţa care îi separă de atacanţi sau dacă aceştia vor conduce cu 15-10 la succesele obţinute în ultimul sfert de secol din Paris-Tours.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: