Paolo Bettini: “Echipa Italiei este de viitor”
Italia a fost una dintre formaţiile importante prezente la Campionatele Mondiale din Olanda şi a avut grijă să se facă remarcată în cursa masculină pe şosea, chiar dacă nu a plasat niciun ciclist între primii zece. Pentru “Squadra Azzura”, ediţia de la Valkenburg a fost mai mult una de tranziţie, testul cel mare urmând să fie Mondialele de anul viitor, programate în Toscana, regiunea natală a lui Paolo Bettini, selecţionerul Italiei. Tocmai de aceea, după competiţia din Olanda, l-am contactat pe Luca Ivessa, ofiţerul de presă al Federaţiei Italiene de Ciclism, şi cu ajutorul acestuia am realizat următorul interviu cu Bettini.
– Domnule Bettini, care erau aşteptările dumneavoastră de la Campionatele Mondiale?
La fel ca întotdeauna, înaintea unei astfel de competiţii vrei să dai totul, îţi fixezi cel mai important obiectiv şi îşi doreşti să te descurci cât mai bine, deşi eşti conştient că va fi foarte dificil.
– Mulţi au criticat naţionala Italiei după Valkenburg, deşi aceasta a fost tânără şi relativ neexperimentată. Cum le-aţi răspunde?
Într-adevăr, echipa noastră a fost foarte tânără, media de vârstă fiind undeva la 26 de ani. Şase dintre cei nouă ciclişti au participat pentru prima oară în carieră la Campionatele Mondiale, dar asta nu înseamnă că nu aveau experienţă. Alături de rutierii tineri s-au aflat şi ciclişti care au mai purtat echipamentul naţionalei, precum Luca Paolini sau Rinaldo Nocentini. Oricum, chiar şi cei mai tineri rutieri ai noştri veneau de la echipe importante şi aveau o bună experienţă la nivel internaţional. Sunt convins că am aliniat cea mai potrivită formaţie pentru un traseu precum cel de la Valkenburg. Acesta este un grup tânăr, creat după o muncă de doi ani, un grup în care trebuie să investim în continuare, gândindu-ne la viitor.
– Pe de altă parte, credeţi că se putea obţine mai mult decât locul 13? Dacă priviţi în urmă, aţi schimba ceva la strategia pentru ultimele două tururi?
Philippe Gilbert a fost cel mai puternic, iar atunci când se află într-o asemenea formă, tuturor le e dificil să îl învingă, nu doar italienilor. Dacă nu ar fi căzut şi s-ar fi aflat într-o poziţie mai bună la sprintul final, Oscar Gatto ar fi putut termina mai aproape de podium. M-am uitat la înregistrările video şi cred că am fi putut face ceva mai mult cu Vincenzo Nibali în ultimele două tururi. Întotdeauna este uşor să vorbeşti după ce totul s-a încheiat, dar o cursă nu se câştigă cu “dacă” şi “poate”. Nu am obţinut un rezultat excepţional, însă băieţii s-au descurcat bine şi şi-au pus amprenta asupra scenariului cursei. Am avut cei mai mulţi rutieri în grupul fruntaş pe final şi de fiecare dată când ne-am aflat în evadare, am încercat să “aprindem artificiile”.
– Credeţi că lucrurile ar fi putut arăta altfel cu comunicaţii radio? Sunteţi pentru folosirea acestora?
Să spunem că sunt 50-50 în această problemă. Să vă explic: avem nouă ciclişti în cursă şi ar trebui să existe comunicaţii radio la fiecare trei rutieri. Ar fi important, deoarece selecţionerul ar putea interveni la nivel tactic, ceea ce mă readuce la precedenta întrebare: dacă am fi beneficiat de comunicaţii radio, poate aş fi schimbat strategia în ultimele două tururi.
– Vreau să vă pun câteva întrebări despre Moreno Moser. V-aţi aşteptat să aibă un parcurs atât de bun în 2012?
Moreno e un talent adevărat, iar în primul sezon ca profesionist a obţinut câteva rezultate impresionante şi i-a făcut pe oameni să vorbească despre el. A evoluat la cel mai înalt nivel tot sezonul, bifând victorii atât în cursele de o zi, cât şi în cursele pe etape.
– Ce fel de rutier credeţi că poate deveni în viitor? Până acum, a arătat că îi plac mult cursele valonate.
Este încă prea devreme pentru a vorbi despre asta. Mai întâi, el trebuie să descopere de ce e capabil. Momentan, Moreno are calităţi extraordinare de “finisseur”, care îl pot ajuta să joace un rol important în clasicele valonate. În ceea ce priveşte marile curse pe etape, tot el va trebui să îşi dea seama cum se va descurca pe munţii înalţi şi la contratimp. Indiferent de ce se va întâmpla, va fi un rutier esenţial pentru ciclismul italian şi pentru echipa naţională.
– Anul viitor, Campionatele Mondiale se vor desfăşura în Toscana, ceea ce înseamnă că vor fi şi mai importante pentru dumneavoastră. Cum credeţi că vor arăta lucrurile?
Sunt de părere că va fi o ediţie minunată a Mondialelor. Toscana este o regiune incredibilă, un tărâm al marilor campioni, unde oamenii mănâncă, beau şi respiră ciclism. Va fi un eveniment extrem de important atât din punct de vedere sportiv, cât şi turistic. Multe oraşe superbe au fost incluse în cursele de anul viitor, la fel ca şi drumuri folosite în cursele majore.
– Ce părere aveţi despre profilul cursei pe şosea? Mulţi au spus că va fi cea mai grea din ultimele trei decenii.
Cu siguranţă, va fi o ediţie dificilă, dar nu aş spune că este cea mai grea din ultimele trei decenii, deoarece au mai fost unele ediţii dure, iar un exemplu e cea din urmă cu câţiva ani, când Abraham Olano s-a impus în Columbia.
– Şi o ultimă întrebare: aţi văzut traseul din Il Giro 2013, care credeţi că sunt şansele lui Vincenzo Nibali la victorie?
Eu cred că i se potriveşte. Va fi o cursă foarte frumoasă şi plină de provocări. Va trebui să îşi apere poziţia la contratimp, pentru că pe munţii mari va avea destule ocazii să atace şi să intre în posesia tricoului roz.