Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Lombardia, tărâmul ultimei mari bătălii din 2012

Sezonul de ciclism se apropie de final, doar câteva opriri mai fiind în calendar. Dintre acestea, cea mai importantă este cea de sâmbătă, în Italia, acolo unde 200 de rutieri se vor alinia la startul Turului Lombardiei, ultimul “Monument” al anului.

Pentru început, ce am avut săptămâna aceasta:

Milano-Torino

Alberto Contador a obţinut prima victorie din carieră într-o cursă de o zi, după un atac lansat înainte de intrarea în ultimul kilometru al căţărării de la Superga. Spaniolul, deşi obosit după Vuelta şi Campionatele Mondiale, nu le-a dat nicio şansă adversarilor şi a câştigat cu un avans liniştitor în faţa lui Diego Ulissi şi Fredrik Kessiakoff, arătând că nu se descurcă bine doar în cursele pe etape.

Giro del Piemonte

Sky a interpretat o partitură perfectă, cu Rigoberto Uran şi Sergio Henao în prim-plan. Columbienii se înţeleg de minune, iar conducătorii echipei britanice au înţeles acest lucru şi tocmai de aceea îi trimit în cât mai multe curse împreună. Joi, Henao i-a deschis drumul compatriotului său şi acesta a profitat, devenind doar al doilea sud-american care s-a impus în clasica italiană.

Urmează Turul Lombardiei

Traseul

“Clasica frunzelor moarte” vine cu câteva schimbări anul acesta: în primul rând, nu mai pune punct sezonului, deoarece această onoare i-a revenit Turului Beijingului. Apoi, startul se va da pentru prima oară în istorie din Bergamo, oraş care în trecut a reprezentat punctul de finiş. În fine, pe traseu va reapărea Muro di Sormano, după o pauză de exact jumătate de secol, o căţărare care poate avea un impact serios, în ciuda faptului că este plasată cu 90 de kilometri înainte de final.

Înainte de a vorbi despre profilul cursei aflate la ediţia cu numărul 106, trebuie spus că se anunţă ploaie de la start şi până la sosire, iar asta înseamnă că rutierii vor fi mai prudenţi pe coborâri. Prima ascensiune serioasă a zilei – Valico di Valcava – îşi va face apariţia după aproximativ 90 de kilometri şi va reprezenta doar începutul a ceea ce va urma. Peste Colle Brianza, caravana va trece fără probleme, după care cicliştii se vor pregăti pentru una dintre cele mai dificile căţărări pe care au urcat vreodată.

Muro di Sormano a figurat ultima oară în Turul Lomabrdiei acum 50 de ani, când s-a impus olandezul Jan Raas. Atât de grea a fost, încât mulţi dintre rutieri s-au dat jos de pe biciclete şi au rulat pe lângă acestea până în vârf. Cum o vorbă spune că istoria se repetă, nu e deloc exclus ca astfel de imagini să apară şi acum. Doar 1900 de metri are Sormano, însă panta medie ajunge la 15,8%, în timp ce panta maximă, care apare undeva în ultima treime, “va sări” la 27%.  Pe Sormano, un rutier ca Alberto Contador poate ataca la fel ca pe Cauberg, la Mondiale, pentru a realiza o primă selecţie şi a-i “rupe” pe puncheuri.

Dacă după Muro di Sormano vor mai rămâne numai 20-30 de oameni în primul grup, sunt şanse mari ca între aceştia să se dea lupta pentru victorie ceva mai târziu. Da, coborârea de acolo este lungă, însă în condiţiile în care va ploua, aceştia nu vor risca pentru a-i prinde pe ceilalţi. Apoi, la orizont îşi va face apariţia una dintre cele mai celebre ascensiuni din cursele de o zi – Madonna del Ghisallo – în vârful căreia se află sanctuarul dedicat cicliştilor. Ghisallo e o căţărare oarecum ciudată, deoarece începe tare, cu pante de 10%, după care devine foarte uşoară, pentru ca pe porţiunea finală panta să crească din nou.

Ultima ascensiune va fi Villa Vergano, aflată pe traseu pentru al doilea an consecutiv. Sezonul trecut, aceasta s-a dovedit decisivă, Oliver Zaugg “zburând” pe pantele care ajungeau şi la 15%. Coborârea va fi la fel de grea ca şi căţărarea, deoarece este foarte tehnică şi îi va solicita din plin pe ciclişti, mai ales că ei se vor afla acolo după 245 de kilometri. Din clipa în care aceasta se va încheia, vor mai rămâne până la final doar trei kilometri de plat perfect.

Favoriţii

Aşa cum e normal, după victoria de la Valkenburg, Philippe Gilbert este numele aflat pe buzele tuturor atunci când vine vorba despre ciclistul cu cele mai mari şanse la primul loc. Belgianul s-a impus de două ori aici, însă acum îi va fi mult mai dificil, chiar dacă se află într-o formă foarte bună, dintr-un motiv simplu: traseul ediţiei din 2012 e mai mult pe placul căţărătorilor, puncheurii fiind clar dezavantajaţi faţă de anii anteriori. În plus, cum toţi sunt conştienţi de forţa şi de sprintul lui Gilbert, vor încerca să scape de acesta devreme şi să nu îi dea posibilitatea de a ajunge alături de ei în Lecco.

Deşi s-a plâns că are cu 2,5 kilograme mai mult decât ar trebui, Alberto Contador pare o alegere logică pentru victorie, nu numai prin prisma succesului obţinut în Milano-Torino, dar şi pentru că este mult mai proaspăt decât adversarii săi, deoarece concurează de nici două luni. Evident, de pe listă nu pot lipsi nici compatrioţii săi, Samuel Sanchez şi Joaquim Rodriguez, acesta din urmă având drept obiectiv şi locul întâi în clasamentul World Tour. Alţi doi vorbitori de spaniolă, Rigoberto Uran şi Sergio Henao, trebuie luaţi la rândul lor în seamă, cu un plus pentru primul, după succesul impresionant din Giro del Piemonte.

Italienii propun mai multe nume, dar problema pentru gazde e că niciunul dintre aceşti rutieri nu face figură de mare favorit, ci mai degrabă de om care se poate impune dacă prinde o zi excelentă, iar oponenţii au probleme. Vincenzo Nibali, Diego Ulissi, Dario Cataldo, Franco Pellizotti, Damiano Cunego, Danilo Di Luca şi Moreno Moser se află cu toţii pe lista rutierilor italieni care pot obţine un succes pe care gazdele îl aşteaptă de patru ani.

În fine, i-aş mai aduce în discuţie pe Carlos Betancur, Thomas De Gendt, Daniel Martin, Simon Gerrans şi Oliver Zaugg, chiar dacă elveţianul nu a mai făcut aproape nimic de la triumful memorabil din 2011. De fapt, Zaugg se găseşte în exact aceeaşi situaţie ca atunci, singura diferenţă fiind că acum va rula cu cifra unu pe spate. În rest, nu este băgat în seamă de nimeni, iar asta va fi în avantajul său, dacă va mai avea forţe pe Villa Vergano.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: