Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

“Purito”, cel mai complet rutier din 2012

Sunt de acord, titlul poate fi controversat, deoarece Bradley Wiggins a avut un sezon fantastic (Paris-Nisa, Turul Romandiei, Criteriul Dauphiné, Turul Franţei şi medalia olimpică de aur la contratimp), însă Joaquim Rodriguez a fost prezent în toate competiţiile, fie că a fost vorba despre curse scurte pe etape, Mari Tururi sau clasice. În plus, trebuie făcută o precizare: nu am spus că spaniolul a fost cel mai bun, ci cel mai complet dintre toţi, lucru reflectat, printre altele, şi de succesul său în ierarhia World Tour.

Începând cu luna martie, “Purito” şi-a pus amprenta, într-un fel sau altul, în toate cursele în care a participat, fie că vorbim despre clasice sau cele pe etape. În aprilie, s-a impus în Flèche Wallonne, bifând cel mai mare succes al carierei până la acel moment, iar la cinci luni de la acea victorie, a urcat la un cu totul alt nivel, câştigând Turul Lombardiei, un triumf prin care a scris istorie, deoarece a devenit primul spaniol învingător acolo.

Între aceste două puncte, Rodriguez a suferit şi două dintre cele mai amare înfrângeri din carieră, ambele în Marile Tururi, ratând primul loc în Giro şi Vuelta din cauza unor erori care au ţinut de tactică, vina aparţinându-i atât lui, cât şi Katushei. Impresionantă a fost maniera prin care a lăsat în urmă dezamăgirea pricinuită de acele ratări, revenind de fiecare dată la cel mai înalt nivel, ultimul exemplu fiind Turul Lombardiei, acolo unde a câştigat în ciuda faptului că două aspecte îl dezavantajau, cel puţin în teorie: coborârea de pe Villa Vergano şi ploaia “apocaliptică”, aşa cum au numit-o ziarele italiene.

O analiză mai atentă a ceea ce s-a întâmplat în clasica de sâmbătă arată că Joaquim Rodriguez a fost omul care i-a schimbat cursul în două momente, ambele foarte importante: mai întâi, a accelerat pe Muro di Sormano (e adevărat, nu a fost singurul, dar a avut cel mai bun timp acolo – 9 minute şi 20 de secunde), ceea ce a dus la destrămarea plutonului, pentru ca apoi să atace decisiv pe Villa Vergano şi să schimbe un final care părea că va ajunge la sprint. Dacă toate acestea se adaugă la ceea ce a arătat de-a lungul sezonului, când nu doar că a obţinut rezultate importante, dar a şi oferit spectacol, ibericul în vârstă de 33 de ani este cel mai complet rutier din 2012, o “specie” pe cale de dispariţie în ultimul deceniu.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: