Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2012 – etapa a XX-a

Image

Bola del Mundo, căţărare care şi-a făcut debutul în lumea bună a ciclismului în urmă cu doi ani, revine în Turul Spaniei şi promite o nouă luptă strânsă pentru victorie, aşa cum s-a întâmplat în 2010, atunci când Ezequiel Mosquera l-a învins pentru o secundă pe Vincenzo Nibali. Acum, bătălia pentru victorie se va da între trei ciclişti – Alberto Contador, Alejandro Valverde şi Joaquim Rodriguez – care ocupă în această ordine primele trei locuri în clasamentul general.

Penultima etapă a Vueltei va fi un adevărat festin din punct de vedere al traseului, deoarece nu mai puţin de cinci ascensiuni sunt înşirate de-a lungul celor 170,7 kilometri – Puerto de Navafria, Puerto de Canencia, Puerto de la Morcuera, Puerto de Cotos şi Bola del Mundo (în total, 54 de kilometri în urcare pentru cei 176 de ciclişti care se mai află în cursă).  În primul rând, până la bătălia din clasamentul general, acest traseu va reprezenta decorul ideal pentru rutierii care mai luptă pentru ierarhia tricoului alb cu buline albastre, deoarece situaţia nu este deloc clară acolo.

Simon Clarke este în continuare lider, însă are un avans de numai două puncte în faţa lui Thomas De Gendt, care a promis după Cuitu Negru că va mai pleca într-o evadare. Pe lângă cei doi, şi Dario Cataldo mai poate spera la prima poziţie, deoarece 55 de puncte sunt puse în joc, dar nu m-ar mira nici ca David Moncoutié să meargă în faţă, chiar dacă nu mai este la nivelul din trecut. Francezul, care se va retrage din activitate duminică, va dori cu siguranţă să încerce ceva şi să se facă remarcat la ultima etapă din carieră potrivită pentru el.

Cât priveşte favoriţii de la general, Alejandro Valverde şi Joaquim Rodriguez au promis atacuri, iar asta înseamnă că Alberto Contador va trebui să stea mereu în gardă şi să răspundă de fiecare dată. Pare greu de crezut că Valverde, al doilea clasat, poate recupera mai mult de un minut şi jumătate, dar cert este că “Glonţul Verde” va încerca să îi pună cât mai multe probleme compatriotului său şi să îşi joace şansa până la capăt. Pe de altă parte, el trebuie să fie atent şi la “Purito”, deoarece ibericul de la Katusha nu a renunţat la a doua poziţie de pe podium.

Image

Bola del Mundo, cel mai înalt punct al acestui Tur al Spaniei, are 11,4 kilometri lungime şi o pantă medie de 8,4%, care îi va solicita din plin pe rutieri. Porţiunea cea mai dificilă apare cu 400 de metri înainte de final, acolo unde panta urcă până la 23%. Dacă Joaquim Rodriguez va ajunge alături de compatrioţii săi în acea zonă, are victoria asigurată în proporţie de 90%. Totuşi, este de aşteptat ca ibericul în vârstă de 33 de ani să mute mai devreme, cu doi kilometri rămaşi până la sosire, pentru a încerca să recupereze cele 46 de secunde care îl despart de Alejandro Valverde.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: