Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2012 – etapa a XlV-a

Image

Este Joaquim Rodriguez, cu adevărat, un favorit la tricoul roşu? Poate Alberto Contador să îl distanţeze pe compatriotul său şi prin asta să arate că nu are rival la această ediţie? Mai este Chris Froome unul dintre candidaţi la victorie sau va fi britanicul nevoit să se mulţumească doar cu un loc pe podium? Sunt trei întrebări care îşi vor afla răspunsul sâmbătă, la finalul primei etape “serioase” de munte din Turul Spaniei 2012.

Alto de Castro, Alto de Vilaesteva, Alto de O Lago, Alto Folgueiras de Aigas şi Puerto de Ancares sunt cele cinci căţărări presărate pe traseul rundei a XlV-a, care va aştepta plutonul cu un finiş la 1470 de metri. Este adevărat, altitudinea nu impresionează, însă celelalte detalii ale ascensiunii compensează asta: 9,5 kilometri lungime şi o pantă medie de 8,1% (Ancares are şi o porţiune de 12,%, care va apărea cu aproximativ doi kilometri înainte de sosire). Una dintre cele mai dificile căţărări din Galicia, Ancares promite mult spectacol şi un ritm alert, aspecte subliniate şi de Igor Anton, care a spus că se aşteaptă la o viteză ridicată şi o luptă pe cinste.

Însă cuvintele bascului nu trebuie luate ca un adevăr irefutabil, deoarece o zi mai târziu, duminică, rutierii vor merge pe Lagos de Covadonga, o ascensiune mult mai grea, iar asta i-ar putea face pe unii să îşi activeze instinctul de conservare şi să lase totul pe ultimii doi kilometri de pe Ancares. Cert este că o astfel de situaţie i-ar conveni de minune lui Joaquim Rodriguez, care va spera încă o dată să termine în faţa adversarilor săi şi să mai pună mâna pe câteva secunde de bonificaţie. Dacă Alberto Contador face figură de principal oponent al ibericului de la Katusha, nici Chris Froome nu trebuie desconsiderat, deşi oboseala pare că l-a ajuns pe britanic în această a doua jumătate a cursei.

Pe lângă oamenii interesaţi de general, şi rutierii care şi-au fixat ca obiectiv tricoul alb cu buline albastre vor fi de urmărit, deoarece nu mai puţin de 31 de puncte sunt puse în joc. De patru ori învingător în această ierarhie şi aflat la ultima cursă din carieră, DavidMoncoutié se va afla pe un teren propice şi va putea face primul pas spre îndeplinirea acestui obiectiv, aşa cum a spus şi Yvon Sanquer, managerul lui Cofidis, în acest interviu pe care mi l-a acordat în urmă cu câteva zile.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu