Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Yvon Sanquer: “Vrem în World Tour în 2014”

2012 nu a fost cel mai reuşit sezon din istoria lui Cofidis, dar lucrurile par să reintre pe drumul cel bun odată cu a doua jumătate a anului. Yvon Sanquer a fost numit în funcţia de manager şi acesta s-a pus imediat pe treabă, pentru a fi sigur că situaţia din această stagiune nu se va mai repeta şi în 2013. În acest sens, Sanquer a realizat câteva transferuri foarte bune (Christophe Le Mevel, Daniel Navarro, Jérôme Coppel sau Guillaume Levarlet) şi a format o echipă al cărei obiectiv va fi să se descurce cât mai bine în cursele pe etape din sezonul următor.

Pe lângă cei menţionaţi, Cofidis îl mai are şi pe Rein Taaramäe, care este aşteptat să confirme locul 11 obţinut în Turul Franţei din 2011, când nu mult a lipsit ca estonianul să câştige tricoul alb. Cu acest lot puternic, Cofidis speră să ajungă în sezoanele viitoare înapoi în World Tour, structură din care nu mai face parte de trei ani. Despre toate aceste lucruri, dar şi multe altele, în interviul de mai jos, pe care Yvon Sanquer l-a acordat site-ului Cafe Roubaix.

– Domnule Sanquer, David Moncoutié încearcă să câştige pentru a cincea oară în carieră tricoul de cel mai bun căţărător în Vuelta, dar şansele sale nu par foarte mari, în condiţiile în care în cursă se mai află Alberto Contador, Chris Froome şi Joaquim Rodriguez.

Este clar că nu îi va fi uşor, deoarece sunt aceşti rutieri foarte buni, dar şi multe finişuri în urcare pe ascensiuni dificile. Tocmai de aceea, sunt şanse mari ca un ciclist implicat în lupta pentru clasamentul general să se impună în ierarhia celor mai buni căţărători. Totuşi, cred că David are o şansă, chiar dacă mică, să câştige din nou acest tricou, deoarece se poate implica într-o evadare în una dintre etapele cu multe căţărări, astfel încât să obţină puncte importante. Asta trebuie să facă, pentru că altfel, dacă aşteaptă în pluton apariţia ascensiunilor finale, îi va fi dificil să termine în faţa unor rutieri precum Contador, Froome, Rodriguez sau Valverde. E obligatoriu să meargă în evadare şi cred că etapa a 14-a este potrivită pentru aşa ceva. Oricum, ca să fie sigur de tricoul acesta, are nevoie de mai multe evadări.

– De asemenea, David Moncoutié a anunţat că doreşte să se retragă la finalul sezonului. Aţi încercat să îl convingeţi să mai continue un an?

David a avut o carieră lungă şi cred că a luat decizia potrivită. Din păcate, în Turul Franţei a fost implicat într-o căzătură destul de serioasă şi nu i-a fost uşor să revină la forma maximă în Vuelta. Cu toate astea, el a făcut-o, deoarece a fost foarte motivat pentru această cursă, unde doreşte al cincilea tricou de cel mai bun căţărător şi o victorie de etapă. Cât priveşte prezenţa lui în pluton şi în 2013, i-ar fi foarte dificil, pentru că îmbătrâneşte; să nu uităm că sezonul viitor ar împlini 38 de ani şi are 16 sezoane la profesionişti în spate. Eu îi respect hotărârea şi chiar dacă va lua decizia finală după Turul Spaniei, el are de gând să îşi încheie cariera odată cu Vuelta.

– Echipa dumneavoastră a transferat în ultimele săptămâni câţiva rutieri foarte buni, precum Jérôme Coppel, Christophe Le Mevel sau Daniel Navarro. Pare o schimbare de gardă la Cofidis.

Da, am adus ciclişti noi, cu un potenţial sportiv foarte ridicat, deoarece era obligatoriu să îmbunătăţim acest aspect, în condiţiile în care dorim să ajungem din nou în World Tour. Aveam nevoie de un lot mai puternic şi am vrut să mai aduc un lider, în afară de Rein Taaramäe, nu pentru că nu aş avea încredere în el, ci pentru a-l ajuta, astfel încât el să se afle sub o mai mică presiune. Este adevărat, s-a maturizat, dar e bine întotdeauna să ai doi lideri pentru cursele importante, precum Turul Franţei, Paris-Nisa, Turul Cataluniei, Turul Ţării Bascilor sau Criteriul Dauphiné. De asemenea, e important să avem rutieri cu o experienţă vastă, aşa cum sunt Christophe Le Mevel sau Daniel Navarro, care îi pot ajuta pe liderii noştri. Ei pot fi căpitanii lui Cofidis pe şosea şi chiar obţine rezultate bune. Dani Navarro e foarte bun pe munte, am văzut asta cât timp a concurat alături de Alberto Contador, e un “locotenent” de încredere. Pe lângă asta, el poate aduce victorii, aşa cum s-a întâmplat anul acesta, în Tour de l’Ain, sau în 2010, când a câştigat o etapă în Criteriul Dauphiné, după ce a evadat pe Chamrousse, o ascensiune foarte dificilă. La un moment dat, Dani ar putea beneficia şi de propria şansă, în cazul în care liderul echipei va avea probleme. În ceea ce îl priveşte pe Christophe, el nu mai este acelaşi ciclist din urmă cu câţiva ani, dar tot poate obţine rezultate bune. Să nu uităm că a fost al şaptelea în Turul Franţei, are clasări bune în Giro şi Vuelta, iar în august a terminat pe locul patru în Clasica San Sebastian. Echipa va fi una frumoasă, cu doi lideri, alţi doi rutieri cu o vastă experienţă, Dani şi Christophe, dar şi cu un ciclist precum Guillaume Levarlet, care va fi de mare ajutor. Am făcut aceste transferuri, deoarece am vrut să contruim o echipă completă pentru cursele pe etape, mai ales că acestea vor reprezenta principalele obiective ale grupării noastre. Nu vom neglija nici cursele de o zi, însă important a fost să devenim mai buni pentru cursele pe etape, în special Turul Franţei, acolo unde vom avea nevoie de o invitaţie ca să participăm. Pentru asta, trebuie să le demonstrăm celor de la ASO de ce suntem în stare, trebuie să le arătăm că putem face lucruri mari în cursele pe etape.

– Aveţi de gând să mai realizaţi alte transferuri până la finalul sezonului? Dacă da, ce tip de rutieri doriţi să mai aduceţi?

În acest moment, lotul nostru este definitivat într-o proporţie destul de mare şi aproape am terminat bugetul pentru transferuri. Anul viitor poate vom mai aduce un sprinter sau un ciclist pentru cursele de o zi, dar acum ne interesează doar oamenii specializaţi pe cursele pe etape. Asta a fost prioritatea noastră.

– Aţi spus mai devreme că doriţi să reveniţi în World Tour. Când credeţi că se va întâmpla asta?

Anul viitor nu va fi posibil, deoarece echipa trebuie să se concentreze acum să facă un sezon bun. Cel mai probabil, vom ajunge acolo în 2014 sau 2015. Sunt şanse mari să obţinem licenţa pentru 2014, aceasta este ţinta pe care ne-am fixat-o.

– Ce părere aveţi despre acest sistem World Tour?

Cred că e puţin complicat şi dificil de înţeles pentru public, dar este necesar să avem un clasament pe criterii sportive, nu doar financiare. Uniunea Ciclistă Internaţională asta a încercat să facă şi nu a fost uşor. Oamenii trebuie să îşi dea seama că această ierarhie are o utilitate, deşi pe viitor cred că ar putea fi schimbate câteva lucruri. Nu e un sistem perfect, dar reprezintă un punct de plecare şi este necesar să îl îmbunătăţim. Ce e greu de înţeles pentru public şi pentru echipe este faptul că un rutier care pleacă la finalul sezonului la o altă grupare, ia cu el şi punctele obţinute pentru prima echipă. Asta poate fi dezamăgitor pentru unii, însă este o situaţie dificil de schimbat. În acest moment, eu nu am o soluţie.

– Dar nu vi s-ar părea mai corect ca un ciclist să plece la noua echipă cu 50% din puncte câştigate, iar cealaltă jumătate să rămână la fosta sa grupare?

Da, putem găsi astfel de soluţii. După doi sau trei ani de la crearea acestui sistem e necesar să reflectăm puţin. Nu este bine întotdeauna să schimbi regulile, mai întâi trebuie să vedem cum merg lucrurile cu aceste reguli şi abia apoi să analizăm situaţia. Trebuie să găsim o soluţie de compromis în privinţa punctelor, astfel încât acestea să se împartă între fosta şi viitoarea echipă a rutierului.

– Domnule Sanquer, mai am o singură întrebare, în ceea ce îl priveşte Rein Taaramäe. Unde credeţi că ar trebui să devină mai bun pentru a fi cu adevărat un om de clasament general în Marile Tururi?

El s-a descurcat foarte bine în Turul Franţei din 2011, când a terminat pe locul 11, ceea ce a reprezentat un rezultat extraordinar. Rein are un potenţial imens şi poate creşte şi mai mult în viitor, astfel încât să termine între primii cinci sau chiar primii trei în ierarhia generală a unui Mare Tur. Anul acesta a fost mai dificil pentru el, deoarece a avut două probleme: mai întâi, a fost diagnosticat cu mononucleoză la începutul stagiunii, după care s-a accidentat la cot în Turul Cataluniei. Nu s-a putut pregăti aşa cum trebuia pentru Turul Franţei, iar aceasta e o explicaţie pentru cum a mers acolo. La început s-a descurcat excelent, să nu uităm cât de bine a terminat pe La Planche des Belles Filles, unde a terminat alături de favoriţi. Are talent, are potenţial şi poate deveni mai bun. În legătură cu ce m-aţi întrebat, cred că este necesar ca el să concureze în curse precum un adevărat lider, iar cu echipa care îi va fi alături, va putea face asta. Trebuie să se comporte ca un lider şi să ia deciziile în timpul curselor. Poate obţine lucruri extraordinare şi a venit timpul să facă asta, iar eu trebuie să îl ajut. Având în vedere ce colegi va avea din sezonul viitor, sunt convins că va beneficia de cât mai multe oportunităţi.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: