Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2012 – etapa a Xll-a

Image

Nu cred că exista o zi mai potrivită pentru Joaquim Rodriguez după contratimpul individual decât aceasta, care propune o sosire ce pare că a fost “desenată” chiar de liderul clasamentului general. Joi, o singură căţărare repertoriată apare pe traseu, dar aceasta face toţi banii, deoarece vine chiar la finalul etapei dintre Vilagarcia de Arousa şi Dumbria. Scurtă, doar 1900 de metri, Mirador de Ezaro are o pantă medie spectaculoasă, de 13%, care va duce la aprinderea multor “artificii”. Panta maximă este şi mai dură, de 25%, deşi unii dintre cicliştii care au fost pe acolo spun că poate ajunge şi la 30%, în funcţie de cum sunt abordate virajele. Ca şi cum nu era suficient, la toate acestea se adaugă o porţiune de ciment în lungime de 300 de metri, care le va ridica alte probleme rutierilor.

În patru dintre etapele desfăşurate până acum, Rodriguez a venit mereu pe podium, o dovadă a constanţei sale remarcabile. Dacă această statistică este completată şi cu caracteristicile ascensiunii din etapa a Xll-a, toate datele duc către o nouă victorie a lui “Purito”, după cea de la Jaca. Un ciclist parcă născut pentru astfel de căţărări scurte şi cu pante de peste 10%, ibericul în vârstă de 33 de ani le poate lua, fără bonificaţii, de la zece secunde în sus următorilor trei clasaţi: Alberto Contador, Chris Froome şi Alejandro Valverde.

E dificil de spus dacă vreunul dintre aceştia îi poate oferi o replică pe măsura lui Rodriguez, dar cert este că dintre toţi, Froome e obligat să facă ceva, nu neapărat pentru a câştiga timp, cât mai ales pentru a şterge din impresia proastă lăsată la contratimp. Tocmai de aceea, sunt şanse mari să avem o reeditare a scenariului din etapa a şasea, cu Sky venind devreme la trenă, scopul echipei britanice fiind să preîntâmpine orice atac în cei doar doi kilometri ai căţărării. Chiar şi aşa, este greu de crezut că o astfel de tactică îi poate pune probleme lui Joaquim Rodriguez, care tot ce are de făcut e să rămână în roata lui Froome şi să sprinteze în ultimii 200 de metri. Un alt lucru interesant de urmărit va fi felul în care vor reacţiona Contador şi Valverde, după ce amândoi au pierdut secunde preţioase la Jaca, căţărare cu o pantă similară celei pe care se va urca vineri.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: