Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Secundele lui Contador

Două ştiri vin din Vuelta: John Degenkolb s-a impus în etapa secundă şi a bifat prima victorie a carierei într-un Mare Tur, oferind o nouă mostră a talentului imens pe care îl are. Cel de-al doilea eveniment important al zilei de duminică a fost implicarea lui Alberto Contador la ultimul sprint intermediar de pe traseu: cum drumul era în urcare, rutierul lui Saxo Bank-Tinkoff Bank a accelerat şi a luat două secunde de bonificaţie, care îl aduc acum la egalitate cu principalul său rival la tricoul roşu, Chris Froome.

Ceea ce a făcut Contador în etapa a doua arată mai multe lucruri: dorinţa sa imensă de victorie, ambiţia fantastică pe care o are după suspendarea primită de la TAS, dar şi presiunea imensă sub care se află. Contador “post-clenbuterol” este un ciclist mai pragmatic, mult mai calculat, mai puţin determinat să îşi asume riscuri şi să ofere spectacol şi cadouri, aşa cum s-a întâmplat în Giro 2011, spre exemplu. În plus, senzaţia pe care o mai lasă spaniolul este că presiunea nu vine doar dinspre el, ci şi dinspre conducerea şi sponsorii echipei, care aşteaptă succesul lui pentru a-şi salva sezonul.

“If there’s another opportunity to take two seconds or six seconds tomorrow, I’d do it again – major Tours are won and lost by seconds sometimes” – este declaraţia dată de Contador după sosirea de la Viana, o frază prin care ibericul spune totul şi anunţă clar care va fi strategia sa în Vuelta: să adune timp cu fiecare ocazie ivită. Concret, va fi pentru prima oară când el va lupta pentru bonificaţii într-un Mare Tur sau pentru un pumn de secunde pe şosea, o situaţie ce îi era mai degrabă caracteristică lui Joaquim Rodriguez şi pentru care acesta era deseori ironizat.

Ca o simplă părere, acţiunile şi spusele campionului din 2008 dau impresia că acesta nu este 100% sigur pe el, poate din cauza perioadei de inactivitate, poate din cauza echipei pe care trebuie să se bazeze sau a adversarilor săi, ce par mult mai în formă. Evident, există şi varianta să mă înşel cu aceste supoziţii şi Alberto Contador să tragă primul foc pe Arrate.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: