Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Alexandr Pliuschin: “Clasicele din Ardeni, visul meu”

În 2010, la doar 23 de ani, Alexandr Pliuschin şi-a făcut debutul în Turul Franţei şi s-a făcut remarcat printr-un atac prin care a încercat să păcălească plutonul într-o etapă încheiată la sprint. După o aventură de câteva sezoane la două formaţii de World Tour, campionul Moldovei a decis să semneze cu Leopard-Trek, echipă aflată în eşalonul Continental. Deşi pentru mulţi această mutare ar putea reprezenta un pas înapoi, nu aşa au stat lucrurile în cazul lui Pliuschin, care vede sezonul petrecut la gruparea luxemburgheză drept cel mai bun din carieră. Despre evoluţia sa din acest an şi planurile pentru viitor, mai jos, într-un interviu pe care Alexandr Pliuschin l-a acordat pentru Cafe Roubaix.

– Alexandr, eşti mulţumit de cum au decurs lucrurile în acest sezon?

2012 a început destul de bine, deşi întotdeauna este dificil să îţi intri în ritm la startul anului. Faptul că am pornit la drum cu o echipă mică a însemnat că nu a existat presiune pe mine. În plus, am avut cel mai bun staff alături, am luat totul uşor şi am obţinut câteva rezultate frumoase în prima parte, iar acum, în a doua jumătate, am continuat această serie. Practic, fără presiune, rezultatele au venit.

– În prima parte a carierei, ai avut rezultate bune în cursele de o zi, precum Classique des Alpes sau Turul Flandrei sub 23 de ani. În schimb, acum te-ai descurcat mai bine în curse de mai multe zile. Te transformi într-un rutier de curse pe etape?

Da, aşa este. Anul acesta m-am concentrat mult pe cursele pe etape, am înregistrat progrese, chiar dacă am concurat în competiţii de mai mică importanţă. M-am descurcat bine în toate cursele pe etape în care am participat în 2012, aproape mereu am terminat între primii trei şi sunt foarte încrezător în forţele mele Datele mele arată că am devenit mai puternic şi mai rezistent pe distanţe lungi, iar asta mă va ajuta anul viitor. E posibil ca în clasicele de primăvară din 2013 să mă descurc bine, însă eu îmi doresc rezultate importante în Turul Romandiei şi Turul Elveţiei.

– Care ar fi punctele tale forte?

Sunt un all-rounder: nu mă descurc rău pe căţărări şi am şanse să progresez la acest capitol, cu un antrenament specific. De asemenea, cred că pot deveni mai bun la contratimp. Singura mea slăbiciune e sprintul.

– Îmi amintesc că anul trecut, atunci când ai semnat cu Leopard-Trek, ai spus că Johan Bruyneel ţi-a promis că din 2013 vei ajunge la RadioShack-Nissan. Mai este această mutare de actualitate sau s-a schimbat ceva?

Pentru mine s-a schimbat ceva. RadioShack-Nissan e o grupare puternică, iar Johan Bruyneel este un manager bun, însă eu am alte gânduri pentru anul viitor în ceea ce priveşte dezvoltarea mea, deoarece sunt de părere că într-o altă echipă voi avea şanse mai mari să ajung la un nivel mai ridicat. Oricum, totul va fi mai clar după Campionatele Mondiale.

– Alexandr, ai fost la două echipe de World Tour, AG2R şi Katusha. De ce ai plecat de acolo, ce nu a mers bine?

Eram foarte tânăr când am devenit profesionist şi mă aflam departe de casă. AG2R era o echipă foarte bună, dar nu am fost pregătit la nivel mental. Mi-am început sezonul cu o fractură de claviculă şi totul a mers prost din acel moment. În ceea ce o priveşte pe Katusha, tot ce pot spune este că acolo au existat câteva neînţelegeri.

– Ce planuri ai pentru ultima parte a acestui sezon?

Toate cursele în care voi participa vor fi foarte importante pentru mine, deoarece vreau să îmi răsplătesc echipa pentru tot ce mi-a oferit şi pentru susţinerea pe care mi-a acordat-o. Chiar dacă este o echipă mică, Leopard-Trek a fost de departe cea mai potrivită pentru mine, datorită filosofiei şi atmosferei. Le sunt foarte recunoscător celor de aici şi vreau să dau totul în cursele la care voi participa.

– Mi-ai spus mai devreme că ai dori rezultate bune în Turul Romandiei şi în Turul Elveţiei. Dar care este visul tău?

Clasicele din Ardeni, iar apoi Turul Elveţiei. Locuiesc în această ţară, e a doua mea casă şi vreau să obţin cel mai bun rezultat posibil acolo, dacă voi fi selectat pentru a merge acolo.

– Ar mai fi ceva ce vreau să te întreb: la ce nivel ai spune că este ciclismul în Moldova?

E foarte greu de zis. Sunt mulţi rutieri foarte buni, dar le este dificil să se dezvolte, din cauza problemelor financiare. Ţara e foarte sărăcă, iar cicliştii, chiar dacă sunt puternici, uneori nu au nici ce mânca. Le este extrem de greu să se antreneze, singura lor oportunitate să se facă remarcaţi vine atunci când merg în altă ţară, însă şi atunci e dificil, pentru că au o singură cursă la dispoziţie. Pot spune că am fost foarte norocos să ajung unde sunt acum. În Moldova sunt talente mari, dar cum nu există oameni interesaţi să investească în ciclism, rutierii nu au nicio şansă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: