Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2012 – etapa a lll-a

Organizatorii Turului Spaniei au fost atât de mulţumiţi de cum s-a prezentat Ţara Bascilor la ediţia precedentă, încât au hotărât ca plutonul să se întoarcă acolo şi anul acesta. Deşi etapa dintre Faustino V şi Eibar este una scurtă (153 de kilometri), aceasta se anunţă extrem de intensă, în special datorită finalului, cunoscut de foarte mulţi dintre rutierii prezenţi la start, deoarece a figurat constant în Turul Ţării Bascilor. Practic, Santuario de Arrate ar trebui să se numească “Ascensiunea Samuel Sanchez”, pentru că fostul campion olimpic s-a impus de trei ori consecutiv acolo.

În Vuelta însă, acensiunea nu a mai figurat de 38 de ani; la precedentele vizite, în 1972 şi 1974, primul a fost mereu Agustin Tamames, fostul câştigător al cursei, cel care la unicul său triumf, în 1975, s-a impus pentru o diferenţă de numai 14 secunde. Înapoi în prezent: Arrate are 5,5 kilometri lungime şi pantă medie 7,8%, iar cea mai grea parte vine undeva la început, când panta atinge 10%. Cu excepţia bonificaţiilor, este greu de crezut că se vor realiza diferenţe între favoriţi, dar dacă acesta vor apărea, atunci ar trebui să fie de ordinul secundelor, cel mult zece.

L-aş fi luat la victorie pe Sergio Henao, însă talentatul columbian va trebui să stea lângă Chris Froome şi să îl ajute pe britanic, ceea ce mă face să lansez o întrebare: va fi Sky aceeaşi “maşinărie” perfectă din Turul Franţei, care nu a permis atacuri şi a controlat în permanenţă cursa, sau va alege să ruleze mai economicos? Dacă tot e să fac o alegere, atunci îl nominalizez pe Igor Anton; este adevărat, Arrate nu i se potriveşte, lui îi lipseşte sprintul, în cazul în care va ajunge cu alţi ciclişti la sosire, dar mizez pe faptul că se va afla acasă, iar Arrate, conform propriilor vorbe, “înseamnă enorm pentru basci”.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: