Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Valerio Piva: “Joaquim Rodriguez va fi liderul în Vuelta”

Pentru Katusha, ediţia din acest an nu a fost una de ţinut minte. Venită cu gânduri mari acolo, echipa din Rusia a fost nevoită să se mulţumească cu puţin, după ce liderul ei, Denis Menchov, a pierdut timp serios în etapa-regină din Alpi. După dezamăgirea din Hexagon, Katusha şi-a fixat alte obiective, iar despre acestea, dar şi despre Turul Franţei, a vorbit Valerio Piva, directorul sportiv al echipei, într-un interviu pe care l-am realizat cu ajutorul ofiţerului de presă al grupării de World Tour, Paolo Grillandi

– Domnule Piva, ce gânduri aveţi după Turul Franţei?

Evident, ne-am aşteptat la un rezultat mai bun în clasamentul general. După prima săptămână, Denis Menchov se afla între primii cinci şi ne-am gândit atunci că un top trei este posibil. Din păcate, a suferit în acea etapă din Alpi şi nu şi-a mai putut reveni. În plus, am fost loviţi de ghinion: am avut un plan B ce îl implica pe Oscar Freire, un rutier care putea câştiga cel puţin o etapă, dar el a căzut şi acea accidentare l-a scos din Turul Franţei. Pe de altă parte, Eduard Vorganov a realizat o treabă foarte bună: a terminat între primii 20 şi a făcut parte din multe evadări. Să nu îl uităm nici pe Luca Paolini, care a fost prins cu 200 de metri înainte de sosire în etapa a 18-a. Dacă nu s-ar fi întâmplat asta, ar fi luptat pentru victorie.

– Ce s-a întâmplat cu Menchov în Alpi, de ce a pierdut atât de mult timp?

Pur şi simplu a prins o zi slabă. A simţit că nu mai are deloc rezerve de energie, a acumulat oboseală după fiecare căţărare şi astfel a ajuns să piardă 13 minute. E ceva ce i se poate întâmpla oricui.

– După acel moment, care au devenit obiectivele Katushei?

Am fost obligaţi să ne schimbăm planurile: Denis urma să încerce să îşi îmbunătăţească poziţia la general, în timp ce restul cicliştilor noştri trebuiau să meargă în evadări, pentru a încerca să câştige o etapă. Însă toată lumea a dorit să plece în evadari, iar din această cauză a fost foarte dificil să o găseşti pe cea potrivită.

– V-aţi aşteptat ca Sky să domine atât de categoric cursa?

Sky este o echipă foarte puternică şi toţi ştiau că traseul i se potriveşte lui Bradley Wiggins. În plus, alături de el era Chris Froome, care demonstrase în Vuelta 2011 de ce e în stare. Au depus o muncă incredibilă pentru a păstra tricoul galben atât de mult timp şi au meritat să câştige clasamentul general.

– Revenind la Katusha, sunteţi mulţumit de sezonul avut până acum?

Da, deoarece este un an pozitiv pentru noi: am obţinut multe victorii, am fost foarte aproape să câştigăm Turul Italiei, iar înainte de Turul Franţei am condus clasamentul World Tour, atât la individual, cât şi la echipe. Obiectivul nostru e să revenim acolo după Vuelta.

– Cum va arăta Turul Spaniei pentru Katusha?

Liderul nostru va fi Joaquim Rodriguez, dar s-ar putea să îl trimitem acolo şi pe Denis Menchov. Momentan, el este pe lista provizorie, iar dacă îl vom selecta, va fi pentru a-l ajuta pe Rodriguez în ierarhia generală. Însă nu doar acolo s-ar vedea aportul său, ci şi în contratimpul pe echipe. Dacă va fi posibil, Menchov va încerca şi să câştige o etapă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: