Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei – etapa a XVl-a

Nu mă aştept la nimic de la prima zi serioasă pe care rutierii o vor petrece în Pirinei, iar motivul este simplu: istoria recentă a Marii Bucle a oferit foarte multe momente în care spectacolul de pe şosea nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, deoarece favoriţii au ales să îi dea “bilet de voie” unei evadări, în timp ce ei au rămas în grup compact, preferând să se supravegheze în permanenţă. Îmi vin şi acum în minte episoadele Mont Ventoux 2009, când Juan Manuel Garate a câştigat după o evadare care în mod normal nu ar fi avut şanse, sau Plateau de Beille 2011, unde s-a impus Jelle Vanendert, “cauzele” fiind mereu aceleaşi: lipsa de agresivitate a favoriţilor.

În principiu, un traseu cu Aubisque, Tourmalet, Aspin şi Peyresourde ar trebui să ofere trei bătălii: pentru victoria de etapă, pentru tricoul alb cu buline roşii şi pentru tricoul galben. Cum pentru primele două luptă mai mulţi rutieri, s-ar putea ca startul etapei să fie din nou unul nervos, iar o evadare să se formeze greu, aşa cum s-a mai întâmplat şi în celelalte zile, indiferent că acestea au fost petrecute în munţi sau pe plat.

Logica spune că principalele atacuri vor veni din partea lui Jurgen Van Den Broeck şi Vincenzo Nibali. Cadel Evans nu a impresionat până acum şi chiar nu cred că şi-a îmbunătăţit condiţia fizică. În schimb, italianul va miza totul pe un atac dat pe finalul lui Peyresourde şi o coborâre de-a dreptul nebună, care să îl ajute să recupereze măcar un minut. Totuşi, ceva îmi spune că rutierul lui Liquigas nu se va gândi neapărat la tricoul galben, ci mai mult la îndepărtarea lui Evans de locul al treilea. În ceea ce îl priveşte pe Van Den Broeck, acesta a arătat că este unul dintre cei mai buni căţărători prezenţi în cursă şi cu siguranţă îşi va pune toţi banii pe mai multe accelerări prin care să încerce să îl desprindă pe Bradley Wiggins.

I-aş da şanse mari unei alianţe între Nibali şi Van Den Broeck, însă condiţia ar fi ca ambii să aibă o tactică bine pusă la punct, centrată pe Chris Froome, şi nu pe purtătorul tricoului galben. Mai exact, pe măsură ce aceştia vor ataca, îl vor obliga pe ciclistul originar din Kenya să mărească ritmul, iar toate aceste schimbări l-ar putea da peste cap pe Wiggins, care a avut ceva probleme în Alpi, atunci când colegul său a accelerat. Dacă asta se va întâmpla din nou, cursa va exploda brusc şi toate calculele vor trebui refăcute de la zero.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: