Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Frank Schleck, pozitiv în Turul Franţei

Povestea este simplă: pe 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei, lui Frank Schleck i-a fost recoltată o probă de urină, care a fost testată de cunoscutul laborator de la Châtenay-Malabry. Aceasta a ieşit pozitivă la xipamidă, un diuretic folosit pentru tratarea hipertensiunii, care are însă şi proprietăţi de agent mascant. Echipa sa, RadioShack-Nissan, l-a retras din cursă şi a declarat că va colabora cu agenţiile anti-doping în această problemă.

Câteva lucruri nu sunt însă clare, iar unele observaţii sau întrebări trebuie aduse în prim-plan:

– Situaţia lui Frank Schleck este similară cu cea a lui Alexandr Kolobnev, depistat pozitiv tot cu un diuretic, la ediţia din 2011 a Turului Franţei. Rusul a scăpat invocând motive medicale, o situaţie care s-ar putea repeta şi acum cu Schleck.

– E primul test pozitiv al unui rutier dintr-o echipă manageriată de Johan Bruyneel, însă totul a venit la singura ediţie a Turului Franţei în care belgianul nu a fost prezent, din cauza propriilor probleme.

– De asemenea, ştirea a apărut la doar câteva ore după ce a devenit oficial că Frank Schleck s-a plâns la UCI pentru că nu a fost plătit de societatea care administrează RadioShack-Nissan (interesantă sincronizare).

– La finalul fiecărei etape, învingătorul, următorii clasaţi pe podium, primii zece de la general, purtătorii tricourilor distinctive şi unii rutieri aleşi la întâmplare sunt testaţi. Luxemburghezul intră în ultima categorie, dar în ciclism e greu să mai crezi în coincidenţe.

– Frank Schleck a fost depistat într-o zi de plat, ceea ce îmi aduce aminte de Riccardo Ricco, prins cu CERA la un contratimp individual din 2008.

– Deşi doar cu jumătate de gură, RadioShack-Nissan s-a delimitat de ciclistul său. Mai miră pe cineva o astfel de atitudine? Oricum, e clar că formaţia nu va mai continua şi în sezonul următor.

– Cunoscând aversiunea germanilor faţă de dopaj, îmi vine greu să cred că proiectul Alpecin se va mai materializa, iar fraţilor Schleck (asta dacă Frank va scăpa de acuzaţii) nu le va fi foarte uşor să îşi găsească o echipă pentru 2013.

– Ce e cu Pau? În urmă cu doi ani, după o probă care i-a fost recoltată în a doua zi de pauză, Alberto Contador a fost depistat pozitiv cu clenbuterol. Acum, tot într-o zi de odihnă, Frank Schleck a fost anunţat că a ieşit pozitiv.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: