Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Ce s-a întâmplat pe La Toussuire

Pe zi ce trece, din ce în ce mai mulţi oameni sunt de părere că nu Bradley Wiggins, ci Christopher Froome ar trebui să fie liderul lui Sky. Pentru unii, senzaţia este că britanicul originar din Kenya e mult mai puternic pe munte, singurul lucru care îl opreşte să arate acest lucru fiind faptul că este unul dintre “locotenenţii” lui Wiggins. Ultimul exemplu în acest sens a venit pe La Toussuire, în etapa a Xl-a a Turului Franţei, când Froome a accelerat, dar a primit ordin să se opreacă, deoarece colegul său rămăsese în urmă. Acea întâmplare a devenit mai comentată şi decât victoria superbă a lui Pierre Rolland, un om care a arătat încă o dată cât de mult iubeşte căţărările alpine.

Nu cred că a fost cazul unei revolte din partea lui Chris Froome, cum nici nu cred că mişcarea respectivă a reprezentat un gest care să denote lipsă de loialitate, aşa cum a spus danezul André Steensen. Rutierul născut în Africa a arătat până acum un bun simţ exemplar, susţinându-şi colegul atât pe munte, cât şi prin declaraţii. Din punctul meu de vedere, acţiunea lui Froome a fost discutată atât la obişnuita întâlnire de dimineaţă a lui Sky, cât şi în timpul etapei, pe acei ultimi kilometri, când cei doi britanici au schimbat câteva cuvinte.

În mod normal, ciclistul în vârstă de 27 de ani trebuia să atace pentru a-şi mări avansul faţă de Cadel Evans şi Vincenzo Nibali, în timp ce Wiggins ar fi trebuit să rămână în roata adversarilor şi să îi supravegheze pe aceştia, la fel ca pe La Planche des Belles Filles. Din nefericire pentru Froome, colegul lui a avut un moment de slăbiciune chiar în clipa atacului, iar el a primit ordin să îl aştepte şi să îl ducă cu bine până la final, deoarece Sky nu îşi putea permite nici cea mai mică abatere de la un plan pe care l-a pus la punct încă din toamna lui 2011.

Cu siguranţă, răsplata pentru Chris Froome ar putea veni undeva în ultima săptămână, când nu ar fi deloc exclus ca el să primească liber pe finalul etapei de la Peyragudes şi să meargă pentru victorie. Pe de altă parte, după ce s-a întâmplat pe La Toussuire, a devenit şi mai clar că Froome, unul dintre cei mai valoroşi “locotenenţi” ai ultimului deceniu, trebuie să fie liderul lui Sky în 2013, deoarece are tot ce îi trebuie pentru a câştiga un Mare Tur. Şansa lui de a demonstra de ce este capabil ar putea veni chiar mai devreme, peste o lună, în Turul Spaniei, unde Froome se anunţă a fi principalul adversar al lui Alberto Contador.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: